NBT Magazine nr 5 2023 Online

NBT MAGAZINE NR 5 2023 26 REPORTAGE FIRST CLASS BAKERY KIEST NA DERTIG JAAR WEER VOOR HTI EN DAUB Het Brabantse worstenbroodje is cultureel erfgoed en voor een Brabander, maar ook mensen buiten Brabant, is een worstenbroodje dé lekkerste hartige snack. Er worden jaarlijks niet voor niets tientallen miljoenen van deze Brabantse lekkernij gegeten. First Class Bakery is een echte specialist in het produceren van ambachtelijke, kwalitatief hoogwaardige worstenbroodjes, maar inmiddels maken de bakkers van First Class Bakery nog zoveel meer. Al bijna dertig jaar is het bedrijf een begrip en dat hebben Peter en José Kuijken samen met hun zonen Bart en Joost bewerkstelligd. Beide zonen zijn steeds meer naar de voorgrond getreden de afgelopen jaren binnen het familiebedrijf met als hoogtepunt een nieuwe bakkerij, die begin volgend jaar operationeel is. De bakkers van First Class Bakery maken al bijna dertig jaar gebruik van de thermische olie gestookte ovens van Daub en ook voor de realisatie van de nieuwe bakkerij besloot de familie Kuijken weer in zee te gaan met HTI Bakkerijtechniek, de leverancier van thermische Daub-ovens in ons land. Wij spraken de betrokken partijen over hun samenwerking. Drie decennia is een lange tijd. Zo lang is het inmiddels geleden dat HTI haar eerste Daub-ovens mocht leveren bij First Class Bakery. “Destijds mochten we een deel van de worstenbroodjesbakkerij inrichten en dat was voor ons het grootste project tot dan toe”, aldus Fons van den Heuvel van HTI. “We zijn dan ook trots dat we zoveel tijd later weer mogen samenwerken waar wij de ovens en narijskasten hebben mogen leveren.” Historie Bart en Joost Kuijken zijn de spreekbuizen namens de familie tijdens ons gesprek. Vader Peter spendeert namelijk zijn vrij- en zaterdagen in de winkel van Bakkerij van Griensven dat ook onderdeel is van First Class Bakery en waar alle verse producten die uit de bakkerij komen verkocht worden. De broers vertellen over de totstandkoming van het bedrijf. “Onze ouders zijn van oudsher Keurslager in Eersel en samen met een bakker deden zij in 1995 mee aan de wedstrijd ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’. Die wonnen zij, net zoals de editie erna. Dat mondde uit in een intensievere samenwerking, waaruit First Class Bakery voortkwam. Onze ouders leverde het vlees en de bakker maakte de worstenbroodjes in grote aantallen. Dat werd voor de bakker niet zo’n groot succes, waarna mijn ouders besloten het over te nemen en de bakkerij voort te zetten. Zij zijn letterlijk in het diepe gesprongen, maar ze zijn dan ook echte rasondernemers. Wij hebben dat met de paplepel ingegoten gekregen en zijn trots dat we in hun voetsporen mogen treden.” Joost Kuijken, Mitch Straten en Bart Kuijken (HTI1)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4