NBT magazine nr 5 2024 Online

COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Kevin Peeters (Media-adviseur) k.peeters@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2024 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Niet zo heel lang geleden was ik met een aantal vrienden een weekendje weg naar Athene. U kent het wel, een groep mannen even van huis, maar dan gelukkig allemaal wat rustiger aangezien we vaders zijn van jonge kinderen die eigenlijk de rust opzoeken en mooie steden bezoeken. In Athene kun je dan je hart ophalen, want de cultuur ligt daar voor het oprapen. Natuurlijk werd de Akropolis bezocht en andere historische tempels en gebouwen aangedaan, om vervolgens de stad verder te ontdekken. Onderweg moest ik natuurlijk vanuit beroepsmatige nieuwsgierigheid even een bakkerswinkeltje bezoeken. Iedereen weet wel dat er een groot verschil is per land hoe een bakkerswinkel eruit ziet en welke producten je er kunt kopen en je moet er eigenlijk ook geen waardeoordeel over geven. Ik ben altijd weer blij in ieder geval als ik het brood van mijn eigen bakker mag eten. Niet dat ik ander brood niet kan waarderen, je hebt gewoon je eigen voorkeuren. En ik moet zeggen dat het brood in Athene op dat moment prima smaakte, maar zoals ik al zei: ik heb door de jaren heen een wat verwende voorkeur gekregen voor het heerlijke Nederlandse busbrood. De Visie nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | Oktober 2024 | 25e jaargang no.4 | Pr i j s € 10, 50 Coverstory Metaalindustrie Van ’t Wout is al 60 jaar gespecialiseerd in maatwerk RVS voor de bakkerij SPECIAL OVENS Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl Je hoort de laatste tijd steeds vaker verhalen over bakkers die willen stoppen, maar geen opvolging kunnen vinden. Het bakkersvak staat dus onder druk, zeker als je je levenswerk wilt voortzetten op een manier die jij goed acht. Bakkerij Ter Avest, al decennia een begrip in Delden, is bijvoorbeeld onlangs gesloten. De eigenaar, Herman ter Avest, zoekt met man en macht naar een waardige opvolger. Iemand die niet alleen de bakkerij overneemt, maar ook zijn visie op ambachtelijk brood wil voortzetten. “Ik wil niet dat mijn bakkerij een doorgeefluik wordt. Het ambacht moet blijven bestaan”, zegt hij. Een nobel streven, maar in hoeverre is het haalbaar? Hoe lang zal het ambacht blijven bestaan, als opvolging nagenoeg niet meer beschikbaar is en er steeds meer automatiseringsoplossingen komen binnen het productieproces? En in hoeverre moet je straks echt nog kennis en ervaring hebben om een goede bakker te zijn? Gaat kunstmatige intelligentie niet een deel van die kennis overnemen? Interessante ontwikkelingen die zeker van invloed gaan zijn op het ambacht. Ik weet in ieder geval zeker dat het nog wel even duurt voordat die ontwikkelingen zich vertalen naar het bakkerslandschap in Griekenland. Hier zal het wel wat sneller gaan vermoed ik. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Hoe lang zal het ambacht blijven bestaan, als opvolging nagenoeg niet meer beschikbaar is? NBT MAGAZINE NR 5 2024 3

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4