NBT magazine nr 5 2024 Online

Bakkerij Schuld is een begrip in de regio. Wat begon als een bescheiden bakkerij in het dorpscentrum van Oldebroek, is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf met meerdere vestigingen. Een paar jaar geleden waagde Jan-Aart de sprong door een oude molen met meerdere bijgebouwen aan te kopen in Elburg. Hier creëerde hij een unieke combinatie In een hypermoderne ambachtelijke bakkerij met knusse bakkerswinkel in Oldebroek werkt Jan-Aart Schuld al jaren met passie aan het voortzetten van een familietraditie. Bakkerij Schuld bestaat al sinds 1886, en Jan-Aart is de vijfde generatie die de bakkerij runt. Met trots vertelt hij over de duurzame stappen die hij heeft gezet om de bakkerij klaar te stomen voor de toekomst. “Het ambacht blijft altijd centraal staan, maar we kunnen niet meer om duurzaamheid heen”, zegt hij. Zijn woorden spreken vol passie als hij het over de nieuwe samenwerking met MaGie Creations heeft. “Met deze samenwerking kunnen wij écht iets doen voor mens en milieu.” REPORTAGE MET BROUWGRAAN ZET BAKKERIJ SCHULD BELANGRIJKE STAP RICHTING DE TOEKOMST van een bakkerswinkel, horecazaak, chocolaterie, ijssalon en maalderij. “Het was een grote stap, maar we wilden iets bijzonders toevoegen aan het bestaande concept”, legt hij uit. Ambachtelijke roots Ondanks de groei blijft de bakkerij trouw aan haar ambachtelijke roots. “We zijn geen industriële bakkerij, we blijven groot ambachtelijk”, benadrukt Jan-Aart. Dit ambachtelijke karakter combineren ze met innovatieve technieken, zoals de vacuüm cooling. “Met deze techniek kunnen we het brood onder vacuüm bakken, waardoor we de baktijd kunnen verkorten en de kwaliteit van het brood enorm verbetert. Het brood krijgt een krokantere korst en blijft vochtiger, wat zorgt voor een hogere smaakbeleving. Bovendien besparen we hiermee tot wel 30% energie.” Duurzaamheid in de Bakkerij Jan-Aart ziet het als zijn missie om de bakkerij zo duurzaam mogelijk te maken. “We zijn bezig met de verduurzaming van onze bakkerij en ons doel is om over een paar jaar energieneutraal te zijn.” De samenwerking met MaGie Creations sluit naadloos aan bij deze missie. Door brouwgraan te gebruiken, kan Bakkerij 32 NBT MAGAZINE NR 5 2024

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4