Schuld bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling en de impact op het milieu. “Normaal zien we brouwgraan als een restproduct zonder waarde. Maar door onze samenwerking met MaGie Creations kunnen we dit graan nu hergebruiken in onze producten, waardoor we minder grondstoffen nodig hebben en tegelijkertijd gezondere producten kunnen aanbieden”, vertelt Jan-Aart. De kracht van brouwgraan Brouwgraan is het grootste restproduct dat overblijft na het brouwen van bier. In Nederland alleen al is er jaarlijks 560 miljoen kilo beschikbaar. Dit graan, voornamelijk bestaande uit gerst, wordt momenteel grotendeels gebruikt als veevoer. “Het is eigenlijk zonde”, legt Madeleine Gielens, oprichter van MaGie Creations, uit. “Het meest voedzame deel van het graan geven we aan het vee, terwijl het voor de mens zoveel meer waarde heeft.” MaGie Creations richt zich op de schaalbare opwaardering van dit brouwgraan. Madeleine: “Ons doel is om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd gezondere producten te ontwikkelen. We willen een voedselketen creëren die geen negatieve impact heeft op mens of planeet.” Volgens Madeleine is de voedingsindustrie erg conservatief en gericht op efficiëntie en lage kosten. “Het is makkelijker en goedkoper om brouwgraan aan het vee te geven, maar wij zien de waarde ervan voor de mens.” Een gezonde toekomst MaGie Creations heeft zich de afgelopen tijd intensief beziggehouden met het ontwikkelen van nieuwe ingrediënten op basis van brouwgraan. Deze ingrediënten zijn rijk aan vezels, hoog in eiwitten en bevatten weinig suikers. “Onze ingrediënten zijn allemaal clean label en helpen bij het maken van gezondere voedingsproducten”, zegt Madeleine trots. “Het mooie aan brouwgraan is dat het niet alleen duurzaam is, maar ook bijdraagt aan de gezondheid van de mens. “Door het gebruik van brouwgraan in onze producten kunnen we een gezonde levensstijl ondersteunen, omdat we voeding creëren die beter is voor het lichaam.” De samenwerking met Bakkerij Schuld heeft al geleid tot de introductie van een koolhydraatarm brood, gemaakt met brouwgraan. “Het mooie is dat de consument het verschil niet merkt”, zegt Jan-Aart. “Het brood heeft een verlaagd koolhydraatgehalte, is rijker aan vezels en bevat meer eiwitten. We hebben dit product in de schappen gelegd zonder het aan de grote klok te hangen en er kwam nauwelijks reactie op. Dat betekent dat het product goed is; mensen merken geen verschil in smaak of kwaliteit, terwijl het wel een stuk gezonder is.” De toekomst van brouwgraan Voor zowel Bakkerij Schuld als MaGie Creations is dit pas het begin. Madeleine: “We werken nu hard aan de schaalbaarheid van het gebruik van brouwgraan. Ons ultieme doel is om een eigen faciliteit te realiseren waar we jaarlijks 30 miljoen kilo brouwgraan kunnen verwerken voor de voedingsindustrie.” Ze ziet de toekomst positief in: “Hoe meer we van dit brouwgraan in de voedselketen kunnen behouden, hoe beter het is voor ons allemaal.” Jan-Aart knikt instemmend. “Ik ben ervan overtuigd dat dit de weg is die we moeten volgen. We moeten zuinig omgaan met energie, grondstoffen en mensen. Als we de mogelijkheden hebben om restproducten zoals brouwgraan op deze manier te hergebruiken, dan moeten we dat ten volle benutten.” Met deze gedeelde visie kijken Bakkerij Schuld en MaGie Creations samen naar de toekomst. Een toekomst waarin de geur van versgebakken brood niet alleen staat voor smaak en traditie, maar ook voor een betere wereld. Meer informatie: MaGie Creations: www.magiecreations.com/nl Bakkerij Schuld www.bakkerijschuld.nl NBT MAGAZINE NR 5 2024 33
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4