In de jaren dat zijn bakkerij op zijn hoogtepunt was, stond Herman aan het roer van een florerend bedrijf. “Vijftien jaar geleden hadden we hier een team van broodbakkers, banketbakkers en leerlingen. Het ging goed, we hadden een drukke winkel”, herinnert hij zich. Maar de tijden veranderden. De supermarkten begonnen met de verkoop van goedkope afbakbroodjes en daar kan de bakker met zijn ambachtelijke producten simpelweg niet tegenop. “Een croissant van 70 cent is lastig te verkopen als de supermarkt er drie aanbiedt voor 90 cent.” Vasthouden aan principes Ondanks de tegenslagen, hield Herman vast aan zijn principes. Zijn bakkerij was altijd al een plek waar puur en natuurlijk werd gewerkt. “We bakten hier al 15 jaar zonder broodverbetermiddelen en zonder e-nummers. Zo natuurzuiver mogelijk, dat was mijn doel”, vertelt hij trots. Deze beslissing kwam niet zonder risico’s. “Twintig jaar geleden gebruikte elke bakkerij in Delden broodverbetermiddelen. Ik besloot bewust een andere weg in te slaan. Ik wist dat als ik zo door zou gaan, ik geen toekomst zou hebben.” Terug naar de basis Voor Herman is het duidelijk: de toekomst van voedsel ligt niet in de handen van grote supermarkten, maar juist in kleinschalige, lokale productie. “Ik geloof erin dat de hele wereld weer terug naar de basis gaat”, zegt hij met overtuiging. “We keren terug naar lokaal, naar oprecht gezond voedsel in plaats van voeding vol chemicaliën.” Herman is van mening dat mensen steeds meer bewust worden van wat ze eten, maar dat dit nog lang niet ver genoeg gaat. “Het voedsel in de supermarkt is voor een groot deel afval. Mensen willen snel, snel, snel hun boodschappen doen, maar ze denken niet na over wat ze in hun mond stoppen. Ik koop mijn tomaten bij een boer in de buurt, bij een boerderijwinkel. Je merkt het verschil in smaak meteen.” Het proces van brood bakken bij Ter Avest is een kunst op zich. “Ons brood bevatte 7 à 8% desem en gaat heel langzaam. De ene dag maakten we het brood, de volgende morgen bakten we het af. Doordat het 15 tot 20 uur in een speciale koelkast werd bewaard, ontstond er een meer smaak en aroma. Elke goede bakker weet dat dit het belangrijkst is”, legt Herman uit. Dit langzame proces is een belangrijk onderdeel van de kwaliteit die hij in zijn producten wilde waarborgen. De zoektocht naar een opvolger Toch is het een uitdaging om iemand te vinden die zijn visie deelt. Herman heeft al meerdere gesprekken gevoerd met potentiële opvolgers, maar het is lastig om de juiste persoon te vinden. “Ik ben huiverig dat als ik de bakkerij verkoop aan een fabrieksbakker, het ambacht verloren gaat. Dan wordt de bakkerij een doorgeefluik en dat wil ik niet”, vertelt hij. Herman vervolgt: “Veel jonge bakkers kunnen geen geld bij de banken krijgen, maar daar kan ik in ondersteunen”, geeft hij aan. Toch moet de juiste persoon meer dan alleen een goede bakker zijn. “Ik zoek mensen die geloven in het ambacht, die het willen uitdragen. Geen mensen die weer broodverbetermiddelen en e-nummers in de broden stoppen. Ik wil dat hier over tien jaar nog steeds vers, ambachtelijk brood wordt gebakken, zonder concessies te doen aan kwaliteit.” Herman’s dochter werkte een tijdlang mee in de bakkerij, maar door persoonlijke omstandigheden heeft ze besloten de zaak niet over te nemen. “Dat was een moeilijke beslissing voor haar en voor ons, maar ik respecteer het”, zegt hij. Denken over de toekomst Met de sluiting van zijn bakkerij neemt Herman ook tijd om zelf na te denken over zijn eigen levensstijl en gezondheid. “Ik ben de afgelopen vijf jaar niet op vakantie geweest”, bekent hij. “De bakkerij vraagt veel, het is zwaar werk, vooral als je het bijna in je eentje doet. Het is niet gezond om op deze manier door te gaan.” Dit is ook een van de redenen waarom hij op zoek is naar twee opvolgers in plaats van één. “De bakkerij is te groot voor één persoon. Het is belangrijk dat er een team staat dat samen het ambacht levend houdt.” Ondanks de moeilijkheden blijft Herman optimistisch. Hij is ervan overtuigd dat er bakkers zijn die zijn passie voor ambachtelijk brood delen en bereid zijn het stokje over te nemen. “Er zijn nog steeds mensen die geloven in het vak. We moeten ervoor zorgen dat kleine ondernemers blijven bestaan, anders verliezen we een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed.” Een unieke kans voor jonge ondernemers Aan het einde van het gesprek benadrukt Herman dat zijn bakkerij een unieke kans biedt voor jonge, ambitieuze bakkers. “Dit is een kans die je je leven lang niet meer krijgt”, vindt hij. “Je hebt geen geld nodig, je moet gewoon een goede bakker zijn met liefde voor het vak. De juiste persoon krijgt zelfs 10.000 euro cash. Dit doe ik om mensen te triggeren, zodat er een waardige opvolger gevonden wordt.” Voor Herman is het duidelijk: hij zoekt iemand die niet alleen de bakkerij overneemt, maar ook de ziel ervan. “Ik wil hier over tien jaar nog binnen kunnen lopen en zeggen: kijk, dit heb ik opgebouwd. Het is in goede handen. En de mensen kunnen hier nog steeds genieten van vers, gezond brood.” De bakkerij van Herman ter Avest wacht op een nieuwe generatie bakkers. De vraag is nu: wie pakt deze kans? Meer informatie: Bakkerij Ter Avest www.bakkerijteravest.nl | info@bakkerijteravest.nl NBT MAGAZINE NR 5 2024 41
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4