NBT magazine nr5-2025 Online

Coverstory Royal Kaak zet nieuwe industriële standaard voor deegopmaak nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | oktober 2025 | 26e jaargang no.5 | Pr i j s € 10, 50 Special OVENS & DUURZAAMHEID

NBT MAGAZINE NR 5 2025 3 Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Jeroen van de Sande (redacteur) j.vandesande@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Maaike Liebers (Media-adviseur) m.liebers@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 24,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2025 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Ik blijf er telkens op terugkomen, maar tijdens iba 2025 viel één ding overduidelijk op: de bakkerij van de toekomst is niet langer een vergezicht, maar realiteit in wording. Waar je ook keek, van ultramoderne kopmachines tot CO2-neutrale ovens en slimme snijsystemen, overal zag je technologie die niet alleen het productieproces efficiënter maakt, maar ook de kwaliteit verhoogt én duurzamer is. Het is niet overdreven om te stellen dat we aan de vooravond staan van een industriële revolutie binnen de bakkerijsector. Neem bijvoorbeeld de revolutionaire nieuwe kopmachine van Royal Kaak. Door gebruik te maken van poreuze rvs-cups, afkomstig uit de vleesverwerkende industrie, slaagt deze innovatie erin om met ongekende precisie deegbollen af te meten en op te bollen – zelfs bij extreem plakkerige, hooggehydrateerde degen. Dit is niet alleen technisch indrukwekkend, het is ook economisch én ecologisch relevant: minder ‘give-away’, minder onderhoud, en een hogere productkwaliteit. Tegelijkertijd laat HEUFT met zijn hybride keteltechnologie zien hoe flexibiliteit in energiegebruik de sector toekomstbestendig maakt. Schakelen tussen gas en elektriciteit op basis van beschikbaarheid en prijs, dat is vooruitdenken in de praktijk. GEA helpt bakkerijen met zijn volledig elektrische E-Bake G2-oven die het energieverbruik met wel veertig procent verlaagt. En Polin heeft een nieuwe manier van bakken die maar liefst vijftig procent besparing op energieverbruik oplevert. Wat deze innovaties gemeen hebben? Ze brengen mens en machine dichter bij elkaar, zonder dat het ambacht verloren gaat. Sterker nog: dankzij automatisering kunnen bakkers zich juist richten op waar ze in uitblinken, namelijk het creëren van smaakvolle producten met karakter. Maar technologie alléén is niet voldoende. De visie op de toekomst vereist ook durf, samenwerking en een langetermijnaanpak. Zoals Jan Bijlsma van Bakkerij Elsinga treffend verwoordde: “Je investeert niet alleen in een oven, maar in je bestaansrecht.” Colofon en De Visie Coverstory Royal Kaak zet nieuwe industriële standaard voor deegopmaak nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | oktober 2025 | 26e jaargang no.5 | Pr i j s € 10, 50 Special OVENS & DUURZAAMHEID DE VISIE Coen de Jager Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl JE INVESTEERT NIET ALLEEN IN EEN OVEN, MAAR OOK IN JE BESTAANSRECHT

4 NBT MAGAZINE NR 5 2025 INHOUD P. 6 Goedhart, Visser en BACU Bakker Goedhart uit Hedel gaat een samenwerking aan met Bakkerij Visser uit Alphen aan den Rijn en Bakkerij BACU uit Uden. Dit geven zij vorm in een nieuwe joint venture. De opgerichte joint venture, die per januari 2026 van start gaat, zal zich de komende jaren toeleggen op de landelijke levering van dagvers brood aan de ruim 700 winkels van supermarktketen Jumbo. P.14 Polin Terwijl veel bakkers worstelen met stijgende energiekosten en toenemende duurzaamheidsdruk, koos Jan Bijlsma van Bakkerij Elsinga voor een oplossing die beide uitdagingen in één klap aanpakt: hij investeerde in twee pelletgestookte ovens. Als een van de eersten in de Benelux maakte hij de overstap en is sindsdien niet alleen minder geld kwijt aan energie, maar bakt hij ook volledig CO2-neutraal. P.10 Van Meeuwen Al meer dan negentig jaar staat Van Meeuwen Lubrication synoniem voor specialistische kennis op het gebied van smeermiddelen van topkwaliteit en smeertechnisch onderhoud. Het familiebedrijf, opgericht in 1934 en inmiddels onder leiding van de derde generatie heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevende partner voor onder meer industriële bakkerijen in Nederland en België. P.21 Coverstory Royal Kaak Al meer dan 175 jaar weet Royal Kaak te anticiperen op technische ontwikkelingen en vragen uit de markt. Met de focus op hoge kwaliteit van het eindproduct, optimale efficiency, duurzaamheid, betrouwbaarheid, hygiëne en meerwaarde voor de bakker speelt Kaaks Research & Development hierin een belangrijke rol. Zo ook in de ontwikkeling van de revolutionaire kopmachine voor het afmeten en opbollen van deeg. 6 14 10 21

NBT MAGAZINE NR 5 2025 5 P. 28 Bakkerij van de toekomst Hoe maken we het brood van de toekomst? Met behulp van moderne technologie, zo is de stellige overtuiging van Verhoeven Family of Companies. Het Nederlandse Verhoeven Bakery Equipment Family heeft met het project ‘The Bakery of the Future’ een aantal antwoorden en oplossingen ontwikkeld om te voldoen aan de veranderende wensen vanuit de bakkersbranche. P. 38 GEA GEA heeft eerder dit jaar een nieuwe industriële tunneloven geïntroduceerd: de E-Bake G2. Deze tweede generatie bakoven werkt volledig elektrisch en is specifiek ontwikkeld om in te spelen op de groeiende vraag naar duurzame productietechnologie in de voedingsmiddelenindustrie P. 32 Euchner In industriële bakkerijen telt elke seconde en elke gram. Wanneer machines niet correct zijn ingesteld, kunnen hele productiepartijen mislukken. Bij één van de klanten van Euchner leidde dit tot zeer grote derving: medewerkers stelden ongemerkt receptinstellingen bij, waardoor bakresultaten verslechterden en producten moesten worden weggegooid. De oplossing bleek een persoonlijk RFID-sleutelsysteem. P. 40 Retro Bakkerij Barten uit Erp zou stoppen en de eigenaren waren eigenlijk helemaal niet op zoek naar een opvolger. Jan van Leur uit Veghel op zijn beurt was prima tevreden met zijn twee winkels en was niet per se op zoek naar uitbreiding. En toch heeft Van Leur de bakkerij in Erp per 1 september overgenomen. Hoe zit dat? “Iedereen in het dorp is blij dat er een bakker zit.” 28 32 40 38

6 NBT MAGAZINE NR 5 2025 INTERVIEW NIEUWE JOINT VENTURE BAKKERIJEN GOEDHART, VISSER EN BACU WIL BOUWEN AAN TOEKOMSTBESTENDIG BEDRIJF Bakker Goedhart uit Hedel gaat een samenwerking aan met Bakkerij Visser uit Alphen aan den Rijn en Bakkerij BACU uit Uden. Dit geven zij vorm in een nieuwe joint venture. De opgerichte joint venture, die per januari 2026 van start gaat, zal zich de komende jaren toeleggen op de landelijke levering van dagvers brood aan de ruim 700 winkels van supermarktketen Jumbo. De joint venture zal Jumbo ondersteunen in haar ambitie om de keten van dagvers brood te vereenvoudigen. Dit is het juiste moment om samen te werken”, aldus Marco van Geel, woordvoerder van de joint venture. “De afgelopen jaren zagen we binnen de sector een toenemende druk op marges, oplopende kosten (zoals grondstoffen, energie en arbeid) en veranderend consumentengedrag. Tegelijkertijd werd het steeds belangrijker om te investeren in technologie, duurzaamheid en innovatie. Die ontwikkelingen vroegen om meer slagkracht en flexibiliteit. We merkten dat we als individuele familiebedrijven dezelfde uitdagingen én ambities deelden. Door onze krachten te bundelen in een joint venture, creëren we een toekomstbestendig platform waarmee we kunnen inspelen op deze veranderingen, zonder onze eigen, lokale identiteit te verliezen.”

NBT MAGAZINE NR 5 2025 7 Strategische keuze De keuze om nu te intensiveren in de vorm van een joint venture komt dus voort uit een combinatie van externe druk en interne overtuiging. De drie bakkerijen hebben de afgelopen jaren te maken gehad met constante veranderingen in de sector. Het versnellen van de groei en het aanpakken van de uitdagingen die gepaard gaan met schaalvergroting, was voor hen een noodzakelijk middel om relevant te blijven in een concurrerende markt. Van Geel voegt daar aan toe: “Door deze samenwerking kunnen we efficiënter opereren, beter inspelen op veranderend consumentengedrag en samen innoveren op een manier die we individueel niet of moeilijker zouden kunnen realiseren. De combinatie van drie familiebedrijven, ieder met een eigen identiteit, stelt ons in staat om ambities waar te maken, zonder concessies te doen aan de waarden wie we allen delen: vakmanschap en klantgerichtheid.” De drie bedrijven delen niet alleen een historie van ambacht, maar brengen ook verschillende expertisegebieden met zich mee. Dit zorgt voor een ideale aanvulling op elkaar, zowel op het gebied van productiefaciliteiten als op het vlak van kennis en innovatie. Het resultaat is een sterkere en flexibele organisatie die beter in staat is om in te spelen op de specifieke wensen van de klant. Samenwerking in nieuw jasje De drie bedrijven hebben in het verleden al ervaring opgedaan met samenwerkingsverbanden, zoals bijvoorbeeld de samenwerking binnen de bakkerijcoöperatie BakeFive. Dat was eerder al een initiatief voor intensievere samenwerking tussen verschillende bedrijven. “Dat heeft ons waardevolle inzichten opgeleverd hoe we kunnen samenwerken in de branche, zonder dat we ons karakter verliezen. Deze ervaring heeft ons geholpen bij het vormgeven van deze joint venture. Waar eerdere verbanden meer gericht waren op kennisdeling of gezamenlijke verkoop, is deze stap structureler en strategischer van aard. Het is geen vrijblijvende samenwerking, maar een gezamenlijke onderneming waarin we echt samen bouwen aan de toekomst. We creëren een gezamenlijk bedrijf met strakke doelen, verantwoordelijkheden en investeringen”, zegt Van Geel. Dat daarbij is gekozen voor een aparte juridische entiteit is dan ook logisch. “Dat biedt duidelijkheid, structuur en zakelijkheid in de samenwerking. Bovendien voorkomt het onduidelijkheden over eigenaarschap, aansprakelijkheid en besluitvorming”, aldus Van Geel. Hij voegt daar aan toe: “Het stelt ons ook in staat om gericht te investeren en als één partij op te treden richting klanten en leveranciers en het versnelt het beslissingsproces. Niet alleen praktisch dus, maar ook strategisch.” Toekomstige kansen en gezamenlijke groei “Deze joint venture stelt ons in staat om mee te bewegen met de ontwikkelingen in de sector, zonder daarbij afbreuk te doen aan onze identiteit”, vervolgt Van Geel. “Dat is een essentieel onderdeel om ook in de toekomst betekenisvol te blijven. De sector verandert snel, en schaalvergroting is geen doel op zich, maar wel een middel om relevant te blijven en te kunnen investeren in kwaliteit, innovatie en duurzaamheid. Door schaalvoordeel kunnen we efficiënter inkopen, slimmere logistieke oplossingen ontwikkelen of gezamenlijke investeringen doen in automatisering of digitalisering.” Toch benadrukt Van Geel dat de samenwerking in eerste instantie is gericht op het verstevigen van de kernactiviteiten: “We willen daarbij wel bewust stappen zetten. Eerst zorgen dat de kern staat en van daaruit uitbreiden naar andere onderdelen. Het doel blijft hetzelfde: meer waarde creëren voor onze klant én onze joint venture toekomstbestendiger maken.” De toekomst van de bakkerijsector “Als familiebedrijven willen we niet alleen ondernemen, maar ook dit ambacht en het bedrijf doorgeven aan de volgende generatie. We willen niet alleen vandaag concurrerend zijn, maar ook morgen relevant blijven. Voor klanten, medewerkers én opvolgers.” De joint venture van Bakker Goedhart, Bakkerij BACU en Bakkerij Visser is een mooie weerspiegeling van de veranderende dynamiek in de bakkerijsector. “Juist daarom is deze samenwerking zo waardevol: we combineren het beste van twee werelden. Enerzijds bouwen we aan een professionele organisatie die kan investeren in moderne processen, technologie en marktkansen. Anderzijds blijven we trouw aan onze oorsprong als familiebedrijven, met oog voor relaties, vakmanschap en langetermijnvisie. Deze joint venture stelt ons in staat om mee te bewegen met de ontwikkelingen in de sector, zonder onze identiteit te verliezen”, aldus Van Geel tot slot. WE WILLEN NIET ALLEEN VANDAAG CONCURREREND ZIJN, MAAR OOK MORGEN RELEVANT BLIJVEN. VOOR KLANTEN, MEDEWERKERS ÉN OPVOLGERS

VIENNOISERIE CROISSANTS Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op via 0345 543 543 of office@rademaker.nl - www.rademaker.com/radini Voor een grote verscheidenheid aan ambachtelijke broden, broodjes en baguettes ✔ Radini Broodlijn BROOD DONUTS INNOVATIEVE PRODUCTIELIJNEN VOOR PRODUCTIE VAN RONDE BOLLEN Nieuw: Radini cuprounder! Een plug-and-play module voor kleine én grote bollen Waar ambacht en automatisering samenkomen GELAMINEERD DEEG 250 -1200 kg deeg per uur Verminder afgekeurde producten met een hoogwaardige coating die is ontwikkeld om te voldoen aan de nieuwste wettelijke normen en consistente bakresultaten te leveren. Verleng de levensduur van uw bakvormen met een renovatieplan dat is afgestemd op de behoeften van uw bakkerij. KWALITEIT, SERVICE EN INNOVATIE VAN EEN PARTNER DIE U KUNT VERTROUWEN. Ontworpen met uw bakkerij in gedachten... Omdat niets een perfecte bakbeurt zou moeten tegenhouden. Een Familiebedrijf Sinds 1964 ONTDEK DE VOORDELEN VAN COATINGS EN RENOVATIE Nuran Gelici - Director of Sales | +31 6241 08202 | ngelici@americanpan.com | americanpan.com | VINDT ONS IN: Brazilië | Canada | Colombia | Duitsland | Mexico | Roemenië | Spanje | Turkije | Verenigd Koninkrijk | Verenigde Staten | Zweden

NBT MAGAZINE NR 5 2025 9 OVENS & DUURZAAMHEID “MET ONZE NIEUWE HEUFT-OVENS ZIJN WE KLAAR VOOR DE TOEKOMST” Bij Natalie de Echte Bakker in het Limburgse Maasbracht draait alles om kwaliteit en vakmanschap. Toen de bestaande ovens na jarenlang trouwe dienst aan vervanging toe waren, koos de Echte Bakker heel bewust voor een combinatie van twee VTR-wagenovens en een VTT-rotatieoven van HEUFT. “We wilden niet alleen investeren in capaciteit, maar vooral in flexibiliteit en bakkwaliteit”, geeft Koen van Didden aan. Wat gaf voor jullie de doorslag om te investeren in deze ovencombinatie? “Onze oude ovens waren aan vervanging toe. We kozen voor thermische olie ovens vanwege de constante warmteverdeling en de hogere bakcapaciteit ten opzichte van heteluchtovens. Door twee VTR-wagenovens te combineren met een VTT-rotatieoven, creëren we maximale flexibiliteit: we kunnen zowel statisch als roterend bakken, afhankelijk van het product.” Wat waren jullie belangrijkste wensen bij deze investering? “Bakkwaliteit staat bij ons met stip op één. Wij geloven dat je als ambachtelijke bakker alleen bestaansrecht hebt als je topkwaliteit levert. Daarnaast wilden we uniform werken met ovenwagens, zodat we niet per oven een andere wagen nodig hebben. In het verleden hadden we dat wel en dat kostte veel tijd en onnodige handelingen. Ook moest de oven degelijk en vooral eenvoudig zijn. Minder complexe techniek betekent minder kans op storingen. Tot slot wilden we ook een capaciteitsvergroting realiseren. Dankzij de nieuwe ovens kunnen we nu vijf ovenwagens tegelijk kwijt in plaats van vier. En met thermische olie verwarming zijn we veel sneller weer op temperatuur tussen bakprogramma’s, van 20 tot 25 minuten terug naar slechts enkele minuten. De ovens bakken zeer gelijkmatig. Waar je vroeger moest nadenken over waar je een product in de oven plaatste, is dat nu nauwelijks nog nodig.” Wat heeft de nieuwe ovencombinatie jullie opgeleverd qua capaciteit? “Onze oude situatie kende een ‘bottleneck’: de deegkast had meer capaciteit dan de ovens. Daardoor moesten we soms gerezen producten terugkoelen. Nu is die mismatch verdwenen. Bovendien hebben we voor elk product meerdere bakprogramma’s per oven gemaakt. Dat betekent dat we niet meer hoeven na te denken over welke oven voor welk product geschikt is. Als de oven vrij is, start je het juiste programma en kun je binnen enkele minuten beginnen met bakken.” Zijn er ook voordelen op het gebied van energieverbruik en onderhoud? “Het energieverbruik hebben we nog niet volledig in beeld, mede omdat er in het begin wat instellingen niet klopten. Maar we verwachten een flinke besparing – mogelijk honderden kuub gas per week. Wat we wél al merken, is dat de ovens veel beter geïsoleerd zijn. Ze houden hun warmte beter vast, dus we hoeven ’s ochtends niet meer ‘vanuit het niets’ op te starten.” Wat betekent deze stap voor jullie toekomstvisie? “We willen blijven investeren in kwaliteit en klantbeleving. Dat is voor ons het belangrijkste onderscheidend vermogen. Daarnaast telen we op ons eigen akkerbouwbedrijf al onze eigen tarwe en spelt. We willen dit uitbreiden naar meer grondstoffen, zodat we een écht Limburgs product kunnen aanbieden. Verder willen we vooral een goede werkgever zijn. Dat betekent: ergonomisch werken, investeren in dagproductie en inspelen op de uitdagingen van het tekort aan vakmensen voor nachtwerk. De keuze voor deze ovens past daar perfect bij. We hebben bewust gekozen voor HEUFT, omdat ze een mooie combinatie bieden van kwaliteit én kwantiteit.” Meer informatie: EverBake Group Tel. +31 (0)88-73 000 00, www.everbake.nl

10 NBT MAGAZINE NR 5 2025 INTERVIEW VAN MEEUWEN LUBRICATION: “SLIMMER SMEREN IN DE BAKKERIJ LOONT” Al meer dan negentig jaar staat Van Meeuwen Lubrication synoniem voor specialistische kennis op het gebied van smeermiddelen van topkwaliteit en smeertechnisch onderhoud. Het familiebedrijf, opgericht in 1934 en inmiddels onder leiding van de derde generatie heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevende partner voor onder meer industriële bakkerijen in Nederland en België. Vooral in de bakkerijbranche, waar voedselveiligheid, hoge temperaturen en continuïteit cruciaal zijn, bewijst Van Meeuwen keer op keer dat haar aanpak van ‘meer met minder’ zorgt voor structurele besparingen en een hogere machinebeschikbaarheid. In de bakkerijwereld draait alles om continuïteit: de ovens moeten blijven draaien en de productie mag niet stilstaan. Toch gebeurt dat vaker dan men zou willen en vaak door iets kleins als gebrekkige smering. “We merken dat bakkerijen zich steeds meer bewust worden van het belang van het gebruik van het meest geschikte smeermiddel”, vertelt Erwin van den Boom, Technical Account Manager bij Van Meeuwen. “Wat wij bieden zijn specialistische adviezen en ondersteuning. Van de keuze voor de juiste smeermiddelen tot het opstellen van (digitale) smeerschema’s, het trainen van technici en het uitvoeren van preventief smeertechnisch onderhoud. Met onze aanpak zorgen we ervoor dat machines in een bakkerij langer meegaan, minder stilvallen en efficiënter draaien.” Meer met minder Die aanpak is op basis van kennis en ervaring. “Ons werk begint altijd met een analyse van de situatie: welke machines zijn kritisch, waar zitten de pijnpunten en hoe wordt er nu gesmeerd? Op basis daarvan maken we een smeerplan dat past bij de klant en zijn productieproces in de praktijk. Het gaat er niet om méér vet of olie te gebruiken, maar om de juiste hoeveelheid, op het juiste moment en op de juiste plek.” Die benadering – meer met minder – vormt de kern van de filosofie van Van Meeuwen. “We streven ernaar het verbruik van smeermiddelen zoveel mogelijk te beperken, terwijl de machinebeschikbaarheid juist stijgt. Daarmee bespaar je niet alleen productiekosten, maar voorkom je ook ongeplande stilstand en dure reparaties. Dat kan duizenden euro’s aan onnodige kosten schelen.” Volgens Van den Boom werken veel bakkerijen nog te vaak reactief. “Er wordt ingegrepen als een oven of transportband vastloopt, terwijl je dat met preventief onderhoud juist kunt voorkomen. Vergelijk het met een fietsketting: als je die regelmatig smeert, blijft hij soepel lopen. Doe je dat niet, dan moet je onderdelen vervangen en smeren heeft geen zin als de ketting al kapot is. In een bakkerij geldt precies hetzelfde. Daarom ondersteunen we bakkers niet alleen met smeermiddelen, maar ook met praktisch advies en begeleiding of zelfs het uitvoeren van smeertechnisch onderhoud op zich.” Praktijkvoorbeelden die spreken De kracht van deze aanpak blijkt uit meerdere praktijkcases. In een grote toastfabriek wist Van Meeuwen het olieverbruik voor ovenkettingen terug te brengen van 200 liter per week naar 200 liter per maand. “Dat scheelde niet alleen in de kosten van de olie zelf”, legt Van den Boom uit, “maar ook in het aantal storingen en dus ongewenste stilstand. Zo’n resultaat laat echt zien wat slimmer smeren kan betekenen.” Een ander voorbeeld

NBT MAGAZINE NR 5 2025 11 dat Van den Boom aanhaalt gaat om een bakkerij waar de ovenlagers normaal gesproken elke drie maanden opnieuw werden gevuld met vet. Door over te stappen op een hoogwaardiger, specialistisch vet is de levensduur van een vetvulling verlengd naar vijf jaar. “Dat zijn besparingen in arbeid, smeermiddelen en stilstand die je niet kunt negeren.” Voedselveiligheid en audits In de bakkerijbranche is voedselveiligheid een voorwaarde. Van Meeuwen levert daarom uitsluitend geregistreerde, voedselveilige smeermiddelen die voldoen aan internationale normen zoals NSF H1. Om klanten nog verder te ontzorgen, ontwikkelde Van Meeuwen zelf een eigen slimme S)MAXX-app en de daaraan gekoppelde software voor smeertechnisch onderhoud, waarmee smeertaken digitaal worden aangestuurd en beheerd. “Met een tablet in de hand kan de technicus direct zien welke taken uitgevoerd moeten worden en alles realtime vastleggen. Dat levert niet alleen tijdwinst op, maar ook direct toegang tot veiligheidsbladen, productbladen en certificeringen en een duidelijk overzicht en borging wat onder andere ook goed van pas komt bij kwaliteitsaudits,” aldus Van den Boom. “Alles is direct beschikbaar en up-to-date.” Toekomst De toekomst ziet Van Meeuwen vol kansen. “Bakkerijen kunnen nog veel winst behalen met het smeren van kettingen en hoogtemperatuur lagers in ovens. Ook olieanalyses kunnen een grotere rol spelen in de bakkerijwereld, omdat we zo precies de conditie van een olie en de machine kunnen bepalen en onnodige verversingen vermijden of uitvallen zien aankomen. En uiteraard kijken we ook in andere branches naar duurzame innovaties, zoals biologisch afbreekbare smeermiddelen voor de grond- en waterbouw en de marine en offshore industrie.” Wat blijft, is de kern van de aanpak van Van Meeuwen: eerlijke adviezen en de beste smeertechnische oplossing gericht op de lange termijn. “Wij kijken verder dan de aanschafprijs van een smeermiddel. Het gaat erom wat het totaal oplevert: minder stilstand, minder onderhoud en meer zekerheid in het productieproces. Dáár zit de echte besparing.” Van Meeuwen Lubrication bewijst dat smeertechnisch onderhoud veel meer is dan een technische bijzaak. Met diepgaande kennis, innovatieve systemen en een pragmatische filosofie helpt dit familiebedrijf industriële bakkerijen slimmer, veiliger en winstgevender te werken. Meer informatie: Van Meeuwen Lubrication Tel. +31 (0)294 494 494 | www.vanmeeuwen.com BAKKERIJEN KUNNEN NOG VEEL WINST BEHALEN MET HET SMEREN VAN KETTINGEN EN HOOGTEMPERATUUR LAGERS IN OVENS

12 NBT MAGAZINE NR 5 2025 HYGIËNE TRAAS HELPT BAKKERIJEN DUURZAAM BESCHERMEN TEGEN PLAAGDIEREN Duurzaamheid is allang geen trend meer, maar een structureel onderdeel van de moderne bakkerijpraktijk. In een sector waar hygiëne en voedselveiligheid de hoogste prioriteit hebben, staan bakkers bovendien voor de extra uitdaging om milieubewust te werken. Traas Nederland ondersteunt deze omslag met slimme, geïntegreerde oplossingen voor plaagdierbeheersing. Dankzij geavanceerde Smart-technologie maakt Traas het mogelijk om voorraadaantasters zoals meelmotten, graanklanders en andere insecten vroegtijdig te signaleren. Hierdoor kunnen maatregelen gericht worden ingezet, wat verspilling van grondstoffen voorkomt en voedselveiligheid waarborgt. Door geïntegreerde plaagdierbeheersing (IPM) en preventieplannen aan te bieden, helpt Traas bakkers om structureel risico’s te beperken en tegelijk duurzamer te werken. Ecologisch én effectief Naast reguliere inspectiecontracten zet Traas ook natuurlijke bestrijdingsmethoden in, zoals roofinsecten en weringstechnieken. Deze milieuvriendelijke aanpak draagt bij aan een kleinere ecologische voetafdruk en past perfect binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van de moderne bakkerij. Meer informatie? Bezoek www.traasnederland.nl of bel 088 – 22 121 22 ADVERTENTIE WAAR AMBACHT EN AUTOMATISERING SAMEN KOMEN EEN COMPACTE MACHINE VOOR DE AMBACHTELIJKE BAKKERIJ De minirex Multi Een flexibele opbolmachine met een enorm gewichtsbereik (8 tot 330 gram), uitbreidbaar met o.a. een langmaker of rustkastje met stempelinstalatie. We helpen u graag met de oplossing voor uw bedrijf. Koenig Benelux I De Vort 2a I 4225SJ Noordeloos I +31.183.6828.68 I info_nl@koenig-rex.com I www.konig-rex.nl

NBT MAGAZINE NR 5 2025 13 NIEUWS PASTRIDOR EN STORY PIES BAKKEN SAMEN VOOR EEN BETERE WERELD Pastridor, een merk van Lantmännen Unibake, lanceert samen met Story Pies de Cinnamon Swirl, een smaakvol Scandinavisch kaneelbroodje dat niet alleen lekker is, maar ook een goed doel steunt. Voor elke verkochte Cinnamon Swirl wordt een bijdrage gedoneerd aan Stichting Jarige Job zodat kinderen in armoede een verjaardagsbox ontvangen en hun verjaardag kunnen vieren zoals het hoort. Story Pies verkoopt taarten, koeken en bakmixen en koppelt die aan goede doelen die zich inzetten tegen sociaal isolement in Nederland. “Wij willen een verschil maken in het leven van mensen die het moeilijk hebben, door armoede, een lichamelijke beperking of eenzaamheid bijvoorbeeld. Elk product van Story Pies vertelt een verhaal en geeft de consument de kans om iets goeds te doen terwijl ze genieten van heerlijk gebak of pannenkoeken”, stelt Marthijn Markerink, Managing director en initiatiefnemer van Story Pies. Het nieuwste gebak met een missie is een Scandinavisch kaneelbroodje, geproduceerd door Story Pies’ partner Pastridor. “Onze samenwerking sluit perfect aan bij onze duurzaamheidsmissie: bakken voor een betere wereld”, zegt Ellen Lemmen, Country Manager Nederland van Lantmännen Unibake. “Dat we er met de Cinnamon Swirl aan kunnen bijdragen dat geen enkel kind in Nederland zijn verjaardagsfeestje hoeft te missen, daar kan je alleen maar blij van worden.” Een deel van de opbrengst van elke Cinnamon Swirl gaat naar Stichting Jarige Job. Deze stichting zet zich in voor de ruim 150.000 kinderen in armoede die hun verjaardag niet kunnen vieren. Dankzij een verjaardagsbox, met versiering, traktaties voor school, lekkers voor thuis, een boek en cadeaus, krijgen zij een feestdag om nooit te vergeten. ADVERTENTIE

14 NBT MAGAZINE NR 5 2025 OVENS & DUURZAAMHEID STOKEN MET VERSTAND: HOE BAKKERIJ ELSINGA DE TOEKOMST BINNENHAALDE MET INNOVATIEVE PELLETOVENS Terwijl veel bakkers worstelen met stijgende energiekosten en toenemende duurzaamheidsdruk, koos Jan Bijlsma van Bakkerij Elsinga voor een oplossing die beide uitdagingen in één klap aanpakt: hij investeerde in twee pelletgestookte ovens. Als een van de eersten in de Benelux maakte hij de overstap en is sindsdien niet alleen minder geld kwijt aan energie, maar bakt hij ook volledig CO₂-neutraal. “Ik had dit jaren eerder moeten doen”, zegt hij met overtuiging. In de historische binnenstad van Harlingen, waar Bakkerij Elsinga al decennialang een vaste waarde is, stonden de afgelopen jaren niet alleen het deeg, maar ook de energiekosten onder druk. “Onze oude gasoven – toch ook pas vijftien jaar oud – had onderhoud nodig en dat liep behoorlijk in de papieren”, vertelt Jan. “Dat was het moment waarop ik ben gaan rekenen. Wat kost het ons nu, wat levert gas op qua energie en wat zijn de alternatieven?” De eerste kennismaking Na een rondgang bij een aantal ovenbouwers en daarbij de geijkte alternatieven – elektrisch of hybride bakken – bekeken te hebben, werd Jan zijn interesse gewekt door een nieuwsbrief van POBO Group, met het assortiment van Polin. “Ik heb daarbij het aanbod van deze ovenbouwer goed bekeken en stuitte op een pelletgestookte oven. Ik had wel weet van het bestaan van een kachel op pellethout, maar een oven, dat wist ik niet. Ik heb contact met ze gezocht en we zijn gaan kijken naar de voor- en nadelen.” Het allergrootste voordeel bleek al snel de energiebesparing. Een grove berekening bracht Jan tot de ontdekking dat één kuub gas ongeveer gelijk staat aan twee kilo pellets qua energie-inhoud. Een kilo pellethout kost dertig cent, waar een kuub gas al snel het viervoudige kost. Het resultaat van de rekensom is net zo makkelijk als indrukwekkend: de energierekening van de bakkerij kon met meer dan 50% dalen. Bovendien valt deze investering onder de Energieinvesteringsaftrek (EIA), waardoor het initiatief ook financieel aantrekkelijk is voor andere ondernemers in de sector. Die wetenschap, in combinatie met de almaar stijgende gasprijzen, deed hem verder kijken. “Ik wist dat we uiteindelijk toch van het gas af moesten. Dus waarom niet nu al die stap zetten?” De overstap naar pellets Niet alleen de kostenbesparing trok Jan over de streep, al was dat waarschijnlijk wel genoeg geweest. “Toen ik hoorde dat je met een pelletoven dezelfde bakkwaliteit kunt halen én de helft minder kwijt bent aan stookkosten, was ik natuurlijk om.” Toch was het geen impulsieve beslissing: de ovens kostten samen zo’n 100.000 euro, inclusief karren, platen en bakvormen. “Dat is geen bedrag dat je zomaar uitgeeft. Maar als je het afzet tegen het rendement en je kijkt naar de toekomst, dan is het gewoon een slimme investering.” Traditioneel vakmanschap, moderne techniek De pelletovens die inmiddels in Harlingen staan, zijn een geavanceerd staaltje techniek. Gebaseerd op Polin’s beproefde rotatie- en stoombuizenmodellen, maar dan volledig geoptimaliseerd voor verbranding met houtpellets. “Je merkt het in alles”, geeft Jan aan. “De oven is snel op temperatuur, geeft krachtige stoom en houdt de warmte perfect vast. De temperatuurregeling is heel responsief, precies wat je nodig hebt als je afwisselend brood, koekjes en gebak bakt.” Op de vraag of het bakproces anders is dan bij gas, is hij duidelijk: “Eigenlijk niet. Elk type oven vraagt even wat gewenning, maar qua bakresultaten is er geen verschil. Sterker nog; ik heb nog nooit meegemaakt dat een oven zo gelijkmatig van boven tot onder bakt. Ik kan alleen maar vol lof zijn. Alles komt er precies zo uit als ik wil.” Duurzaamheid als extra troef Naast de financiële voordelen is er ook een duurzaamheidsaspect. Pellets worden gemaakt van geperst zaagsel – een bijproduct van de houtindustrie – en stoten bij verbranding alleen de CO2 uit die het hout tijdens zijn levensduur heeft opgenomen. Daardoor wordt de brandstof beschouwd als

NBT MAGAZINE NR 5 2025 15 CO2-neutraal. “Wij gebruiken A-klasse 100% naaldhout. Dat verbrandt schoon en efficiënt. Ik weet precies wat erin zit. Er komt nauwelijks fijnstof vrij en de hoeveelheid as is minimaal”, aldus Jan. Dat zorgt voor lage onderhoud en dat is een groot voordeel in de dagelijkse praktijk. Jan: “We zijn gemiddeld nog geen twee minuten per dag kwijt aan schoonmaken. De oven produceert zo weinig restmateriaal dat het echt geen werk is. En ik hoef nooit meer gasleidingen, drukregelaars of brander units te controleren.” Reacties van klanten en buren Klanten merken niets van de verandering en dat is precies de bedoeling. “We hebben er bewust over gecommuniceerd, maar het brood is net zo lekker als altijd. Misschien zelfs nog beter”, voegt Jan met een knipoog toe. Voorloper in een veranderende branche Met zijn overstap loopt Jan voorop in een sector die zoekt naar manieren om te verduurzamen en waar het energieverbruik onmiskenbaar hoog zal blijven. In een tijd waarin veel bakkerijen nadenken over warmteterugwinning, hybride ovens en circulaire productiemethoden, is de keuze voor een CO2-neutrale oven een krachtige stap richting de bakkerij van de toekomst. Dat beseft hijzelf ook. “De marges zijn klein, dat weet iedereen in dit vak. Maar dit soort investeringen gaan over meer dan de korte termijn. Je investeert in je bestaansrecht. En ik vind dat we als sector onze verantwoordelijkheid moeten nemen.” Advies aan collega’s: durf vooruit te kijken Tot slot: wat zou Jan andere bakkers adviseren die twijfelen over zo’n overstap? “Niet bang zijn. Als je het kunt financieren, dan is het een investering die zich terugbetaalt. Je werkt goedkoper, schoner én toekomstbestendiger. Wat wil je nog meer? Iedereen mag ook langskomen om met eigen ogen te zien hoe het in de praktijk werkt. Ik had dit zelf echt jaren eerder moeten doen, maar ik wist niet van het bestaan. Ik ben verder geen vertegenwoordiger van Polin, maar ik ben gewoon heel tevreden over mijn pelletgestookte ovens. Ik heb al berekend dat ik over acht tot tien jaar deze investering heb terugverdiend. Op welke oven heb je tegenwoordig nog zo’n rendement? Mijn tip is dan ook: laat je goed informeren en maak die rekensom.” Meer informatie: POBO Group b.v. Tel. 0599-470746 | www.pobogroup.com

ENERGIENEUTRAAL MAKKELIJK SWITCHEN VAN ENERGIEBRON  BIO ELEKTRICITEIT AARD , BIO EN VLOEIBAAR GAS  STOOKOLIE  WATERSTOF  HOUTPALLETS THERMISCHE OLIEOVENS Group EVERBAKE ∼ Since 1992 ∼ EverBake Group| tel +31(0)88 - 73 000 00 | www.everbake.nl UW DEALER: TOT 45% ENERGIEBESPARING AANZIENLIJK LAGER ENERGIEVERBRUIK DAN ANDERE OVENSYSTEMEN  PERFECT EN GELIJKMATIG RESULTAAT  THERMISCHE OLIE ZORGT VOOR CONSTANTE WARMTE OVERDRACHT EN EEN CONSISTENT HOOGWAARDIG BAKRESULTAAT  DUURZAAM EN EFFICIËNT  LAGERE UITSTOOT EN HOOGWAARDIGE ISOLATIE  VERTICALE WARMTEGELEIDING  VOOR VOL AROMATISCH GEBAKKEN KORST  WARMTETERUGWINNING  VERLAAGT ENERGIEVERBRUIK  DUITSE OVENBOUWER SINDS 1700  9 GENERATIES WAAROM bakkers kiezen voor HEUFT? VOOR INDUSTRIËLE & AMBACHTELIJKE BAKKERIJEN

NBT MAGAZINE NR 5 2025 17 OVENS & DUURZAAMHEID SMARTOVEN® MONITORING SYSTEEM VAN ASHWORTH BELTS BIEDT REALTIME INZICHT Pionier en in transportbanden, Ashworth Belts B.V., presenteerde eerder dit jaar op iba 2025 haar nieuwste innovatie: het SmartOven® Monitoring Systeem. Dit systeem biedt realtime monitoring op afstand van meerdere ovens, verdeeld over verschillende locaties. Chris Trinch, Senior Product Engineer bij Ashworth, legt uit: “Nieuw binnen ons assortiment van ‘Smart Technology’ is het SmartOven Monitoring Systeem. Dit systeem volgt belangrijke parameters in ovens continu en analyseert trends om afwijkingen snel op te sporen. De verzamelde gegevens zijn eenvoudig toegankelijk via smartphone, tablet, laptop of desktopcomputer, ongeacht het aantal ovens en locaties. Ons doel is het faciliteren van preventief onderhoud en het voorkomen van ongeplande stilstand door storingen.” “Het SmartOven Monitoring Systeem werd speciaal ontwikkeld om onzekerheid rondom apparatuurstoringen weg te nemen voor bedrijven in de bakkerijsector”, vervolgt Trinch. “Gemakkelijke toegang tot informatie en het voorkomen van ongeplande stilstand stonden centraal bij het ontwerp. De sensoren in het systeem monitoren continu de temperatuur per zone, het motorvermogen en de toestand van het hoofdlager. Hierdoor verbetert de algehele prestatie en efficiëntie van de ovens aanzienlijk.” Voordelen van het SmartOven Systeem Volgens Trinch vertrouwen bedrijven op Ashworth’s Smart Technology om onderhoudskosten beter te plannen, prestatieproblemen vroegtijdig te herkennen, storingen te voorkomen en reparatiekosten te beperken. “Het SmartOven systeem zorgt voor rust en zekerheid in de bakkerijsector doordat het potentiële problemen voorspelt voordat ze optreden. Alarmmeldingen bevatten alle nodige informatie, zoals de identificatie van de oven, het soort storing, datum en tijd van detectie, en de specifieke locatie van de faciliteit.” Ashworth Belts B.V. is een wereldwijd actieve onderneming en de enige fabrikant die zowel metalen als kunststof transportbanden produceert en onderhoudt. De transportbanden zijn geschikt voor rechte trajecten, bochten, lage spanning en zelfstapelende spiralen. Al ruim 75 jaar revolutioneert Ashworth de transportbandensector en bezit het de meeste patenten in de voedingsmiddelen-, verpakkings- en materiaalverwerkende industrieën. Bedrijven wereldwijd vertrouwen op de hoogwaardige producten, uitstekende klantenservice en innovatieve oplossingen van Ashworth om problemen op te lossen en hun productiviteit te verhogen. Bovendien biedt Ashworth Factory Service uitgebreide technische diensten zoals systeemrenovatie, probleemoplossing en installatie van transportbanden. Meer informatie: Ashworth Belts BV Tel: +31 (0)20 5813224 | www.ashworth.com

18 NBT MAGAZINE NR 5 2025 DIGITALISERING COMPAD BAKKERIJ HELPT BAKKERIJEN MET DIGITALE TRANSITIE Compad Bakkerij staat al decennialang bekend als dé specialist in automatiseringsoplossingen voor de bakkerijbranche. Van orderverwerking tot etikettering en van baklijsten tot facturatie: het softwarepakket van Compad is een begrip in de sector. En dat is niet voor niets. Met meer dan dertig jaar ervaring blijft Compad innoveren, met als doel bakkers te helpen efficiënter en toekomstbestendiger te werken. Tijdens de afgelopen editie van Bakkersvak presenteerde Compad een volgende stap in die digitale transitie: het Digitale Productiebord. Deze innovatie maakt definitief een einde aan papieren productieoverzichten in de bakkerij. Via overzichtelijke schermen krijgen medewerkers real-time inzicht in de planning en voortgang van de productie. De informatie is altijd actueel en wijzigingen zijn direct zichtbaar op de werkvloer, wat leidt tot minder fouten en meer overzicht. Delivery App Nieuw is ook de slimme Delivery App, waarmee het proces van bezorgen en uitleveren volledig wordt gedigitaliseerd. De app is beschikbaar in twee varianten, elk afgestemd op een specifieke gebruikssituatie. Zo kunnen bezorgers via hun smartphone of tablet de optimale route bepalen, rekening houdend met factoren zoals capaciteit, tijdvensters en verschillende temperatuurzones. Tegelijkertijd worden winkels ondersteund bij het verzamelen en foutloos uitleveren van bestellingen, met een helder overzicht van orderstatus en afhaaltijden. Dit maakt de app bij uitstek geschikt voor afhaallocaties en pick-up points. Volledig digitale toekomst De kracht van deze innovaties schuilt in de integratie met het bestaande Compad Bakkerij-platform. Planningen, routes en orderverwerking komen samen in één systeem, wat zorgt voor maximale efficiëntie. “Met Compad willen we bakkers niet alleen ondersteunen in hun dagelijkse processen, maar ook helpen de stap te zetten naar een volledig digitale en efficiënte toekomst”, vertelt Steijn Esmeijer, groeiadviseur bij Compad Software. “Deze nieuwe toepassingen zijn daar een sprekend voorbeeld van.” Compad onderstreept hiermee zijn rol als vooruitstrevende partner voor de bakkerijsector. Door continu te blijven ontwikkelen, maakt het bedrijf de digitale bakkerij van de toekomst vandaag al mogelijk. Meer informatie: www.compad.nl

NBT MAGAZINE NR 5 2025 19 OVENS & DUURZAAMHEID BROUWER OVENTECHNIEK BIEDT INNOVATIE IN OVENS EN PRODUCTIEOPLOSSINGEN Sinds 2017 staat Jeroen Brouwer aan het roer van Brouwer Oventechniek. Met zijn jarenlange ervaring in onderhoud en productie van ovens heeft hij het familiebedrijf getransformeerd tot een modern en zelfstandig productiebedrijf. Brouwer Oventechniek is specialist in ontwerp, productie en onderhoud van ovens, rijskasten, besturingen en aanverwante producten. “Door strategische overnames in binnen- en buitenland beschikken wij over unieke expertise en zijn wij de enige ovenproducent in Nederland. Dat stelt ons in staat om snel en flexibel in te spelen op de wensen van de markt. Duurzaamheid Zo ontwikkelden we met het oog op de toekomst de innovatieve Full Hybride Oven: een oven die zowel volledig elektrisch als volledig op gas kan functioneren, of in een hybride combinatie waarin half op elektrisch en half op gas mee kan worden gebakken. Zo bieden wij onze klanten maximale flexibiliteit en duurzaamheid”, aldus Jeroen Brouwer. Service “Uiteraard beschikken wij over een breed netwerk van storingsmonteurs met landelijke dekking; onze servicedienst staat 24/7 voor u klaar”, vervolgt Jeroen. “Wij verzorgen tevens geplande instandhouding voor uw ovens en in ons grote voorraad magazijn hebben we een ruim assortiment aan onderdelen voorhanden, die toepasbaar zijn voor de meest ovens. Tevens werken wij samen met Romias aan geautomatiseerde productiesystemen voor de bakkerijbranche, met de nieuwste technologieën op het gebied van robotica en visionsystemen.” Meer informatie: Brouwer Oventechniek Tel. +31 (0) 548 611 385 www.brouweroventechniek.nl

Download eBook Back to the core in food Download het e-book en ontdek drie strategische stappen voor digitalisering De specialist op gebeid van bakkerij ovens Geheel in eigen fabricaat, Rotatieovens (gas, elektrisch en hybride), heetwaterovens, thermische olie installaties, rijskasten, wasemkappen, oven karren, werkbanken en andere aanverwante producten. Wij denken met u mee, zijn oplossingsgericht en hebben alles in huis voor het complete pakket. Van ontwerp, productie, plaatsing, 24 uurs service en onderhoud.

NBT MAGAZINE NR 5 2025 21 COVERSTORY ROYAL KAAK ROYAL KAAK ZET NIEUWE INDUSTRIËLE STANDAARD VOOR DEEGOPMAAK Al meer dan 175 jaar weet Royal Kaak te anticiperen op technische ontwikkelingen en vragen uit de markt. Met de focus op hoge kwaliteit van het eindproduct, optimale efficiency, duurzaamheid, betrouwbaarheid, hygiëne en meerwaarde voor de bakker speelt Kaaks Research & Development hierin een belangrijke rol. Zo ook in de ontwikkeling van de revolutionaire kopmachine voor het afmeten en opbollen van deeg. Met deze machine voegt Kaak een waardevolle innovatie toe aan de deegopmaak voor kleinbroodlijnen. Door het gebruik van poreuze, luchtdoorlatende cups, nieuw voor de bakkerij-industrie, garandeert deze kopmachine een hogere gewichtsnauwkeurigheid en biedt zij meer mogelijkheden voor het verwerken van hooggehydrateerde en delicate, zachte degen. Lees verder op de volgende pagina ▶

22 NBT MAGAZINE NR 5 2025 COVERSTORY ROYAL KAAK Pim Kohlmann, Product Sales Manager Royal Kaak: “Belangrijke features van deze kopmachine zijn de accurate manier van afmeten en de mogelijkheid tot het verwerken van hooggehydrateerde en plakkerige degen. Aan de basis van het ontwerp van deze machine staat een unieke techniek van poreuze rvs-cups, oftewel een oppervlakte met minuscule gaatjes die alléén lucht doorlaten. Met behulp van een kunststof ram wordt het deeg in de cup gedrukt. Doordat de lucht ontsnapt, via de poreuze structuur, wordt de cup nauwkeurig op het juiste gewicht gevuld. Hierna wordt de deegbal er met lucht op hoge snelheid uitgeblazen, een afmeetmethode zonder bewegende onderdelen. Hierbij is er géén risico dat zachte en hooggehydrateerde degen weglekken zoals bij de traditionele afmeetkamers met pistons, of blijven plakken aan een uitnamerol die vaak wordt toegepast. Deze methode van afmeten wordt al ▲ Pim Kohlmann, Product Sales Manager Royal Kaak en Sven Roosemaalen, Manager Kaak Technology Center

NBT MAGAZINE NR 5 2025 23 ELKE DEEGBAL, RIJ NA RIJ, IS PERFECT CONSISTENT IN GEWICHT EN VORM jarenlang succesvol gebruikt in de vleesverwerkende industrie. Via deze techniek met poreuze cups is elke deegbal, rij na rij, perfect consistent in gewicht en vorm. Omdat de variabelen bijna nihil zijn, betekent dit een betrouwbaar en kwalitatief hoogwaardig verloop van de verdere verwerking van het deeg en bij tienduizenden deegbollen per uur veel minder ‘give-away’. Aan alle kanten een winsituatie voor de bakkerij.” Testresultaten Wat ruim vijf jaar geleden begon met het printen van de eerste mallen door K3D, een dochteronderneming van Kaak, in Terborg en het ontwikkelen van de uitblaastechniek, resulteerde na jarenlang optimaliseren in uitgebreide testen door klanten en relaties in het Kaak Technology Center in Nieuwkuijk. Pim Kohlmann: “De machine heeft de verschillende testfases heel goed doorlopen, van 24/7 operationeel tot het met een hoge capaciteit secuur afmeten en opbollen van uiteenlopende degen. Dankzij het 3D-metaalprinten door K3D zijn we heel flexibel in gewenste maten en vormen. We kunnen alle cups inpassen die een klant nodig heeft, van kleinbrooddeeg tot 150 gram tot pizzadeegballen tot 350 gram. Klanten die bij ons hebben getest waren positief verrast over de unieke afmeetmethode en gaven ons een bevestiging van de meerwaarde van de machine. De Kaak deegopmaaklijn kent een receptgestuurde bediening waarmee je snel kunt omstellen naar het volgende deeg- en/of gewichtsbereik. Daardoor ben je zeker van een goede doorloop van het productieproces en van een constante kwaliteit van het eindproduct. De complete lijn, inclusief kopmachine, is geïntegreerd in het geautomatiseerde iBakeCare-systeem, het softwareplatform van Kaak.“ Meerwaarde Sven Roosemalen, Manager Kaak Technology Center: “Elke klant heeft zijn eigen, unieke producten, met eigen recepten en een eigen filosofie. Mede hierom is het enorm belangrijk dat een producttest in nauwe samenwerking met de klant gebeurt om tot een succes te komen. Door de jaren heen leerden we de machine, uiteraard samen met het R&D-team, echt tot in alle details kennen. Dit maakt dat we bij testen meestal snel tot de juiste instelling komen en het gewenste resultaat behalen. Zelf, als bakker, ervaar ik de voordelen van de machine dan ook dagelijks. De revolutionaire nieuwe afmeetmethode, gecombineerd met het totaalconcept dat bijzonder gebruiksvriendelijk is, stelt onze klanten in staat opnieuw de grenzen te verleggen op het gebied van receptuur en ingrediënten. Recent waren we in contact met een klant die graag extra water aan zijn briochedeeg wilde toevoegen, om het broodje vóór het automatisch opensnijden een nog zachtere structuur te geven. Dat wat met zijn huidige machine niet haalbaar was, maakten wij mogelijk.” Een ander belangrijk voordeel van de nieuwe kopmachine is dat de opbolweg significant langer is dan bij de traditionele machines in de markt. In combinatie met de flexibele instellingen, bijvoorbeeld het aantal bewegingen en de intensiteit, zorgt dit ervoor dat de bollen de juiste spanning en vorm krijgen. Een perfect gevormde bol geeft veel meerwaarde tijdens het vervolgproces, wat uiteindelijk leidt tot een kwalitatief hoogwaardig eindproduct. Hoge gewichtsnauwkeurigheid Sven Roosemalen: “Testen met pizzaklanten wijzen uit dat de gewichtsnauwkeurigheid bij zwaardere deegbollen verbluffend goed is. Voor deze klanten is dit enorm belangrijk want het voorkomt dat er later in het proces, met name door ondergewicht, veel afkeur ontstaat. Ook viel op dat het deeg erg ontspannen is na het ‘gentle’ afmeten en opbollen. Dit opent de deur naar oplossingen waarbij de rusttijd vóór het persen aanzienlijk kan worden verkort, of zelfs volledig kan vervallen. Dit levert een enorme kostenbesparing op de totaaloplossing op.” Hygiëne en onderhoud Kaaks filosofie: het ontwerpen en maken van robuuste oplossingen met een hygiënisch en industrieel design is ook in de kopmachine terug te vinden. Zo is de trechter kantelbaar, waardoor je er niet van bovenaf in hoeft, maar er via de zijkant bij kunt. Het reinigen van de eenvoudig wisselbare, olievrije drum met cups kost weinig moeite en gebeurt in een speciale wasmachine. Het transparante ontwerp met open structuur maakt dat de machine geen geheimen kent en van alle kanten nat te reinigen is. De onderdelen die in contact komen met deeg zijn PFAS-vrij. Het duurzame ontwerp biedt een lange levensduur en vraagt een lage service- en onderhoudsfrequentie. Waarbij traditionele afmeetkamers met bewegende onderdelen véél onderhoud vergen, is de Kaak rvs-drum inclusief cups daarentegen onderhoudsvrij. Demo of producttest Pim Kohlmann: “De kopmachine zoals we die nu in de kleinbroodlijn integreren heeft zich op alle vlakken bewezen. Dat laat ook de potentie voor de toekomst zien. De techniek van poreus printen gaan we verder ontwikkelen voor grootbrood- en andere deegbewerkingstoepassingen. Klanten zijn van harte welkom in ons Technology Center in Nieuwkuijk voor een demo of voor een complete producttest op de kopmachine of op de volledige deegopmaaklijn.” Meer informatie: Royal Kaak Tel. +31 (0)315 339 111 | www.kaak.com https://kaak.com/your-products/rolls-buns/

24 NBT MAGAZINE NR 5 2025 DUURZAAMHEID HETHON FEEDERS: DUURZAAM DOSEREN BEGINT BIJ DE TECHNIEK In een tijd waarin duurzaamheid niet langer een wens is, maar een vereiste, speelt techniek een sleutelrol. Niet alleen in het beperken van energieverbruik of het kiezen van de juiste materialen, maar vooral in het creëren van oplossingen die betrouwbaar, hygiënisch, flexibel en bovenal toekomstbestendig zijn. Die gedachte staat al sinds de oprichting centraal bij HETHON. De flexibele wandfeeders van het bedrijf worden wereldwijd toegepast voor het nauwkeurig doseren van poeders en granulaten. Denk aan meel, zout, suiker en diverse additieven in industriële bakkerijen. Wat deze feeders onderscheidt, is hun lange levensduur, eenvoudige reiniging en minimale productverspilling. Voeg daar hun slimme uitbreidbaarheid aan toe, en je hebt een systeem dat werkelijk bijdraagt aan een duurzame productieomgeving. “Er draaien wereldwijd meer dan 6.000 HETHON-units, waarvan een groot deel al meer dan 30 jaar in bedrijf is – met minimaal onderhoud”, aldus het team van HETHON Nederland BV. Bag dump station HETHON ontwikkelt complete doseeroplossingen die naadloos op elkaar aansluiten. Een goed voorbeeld hiervan is het compacte bag dump station, dat speciaal is ontworpen voor het veilig en stofarm toevoegen van zakgoed. Het roestvrijstalen ontwerp, gecombineerd met een openklapbaar deksel en een geïntegreerd opvangrooster, beperkt stofverspreiding tot een minimum. Daarbij maakt de directe koppeling met de feeder een gesloten systeem mogelijk dat perfect aansluit op de hoge hygiëne-eisen in de bakkerijbranche. Technologie & techniek Ook in gebruik blinkt de technologie van HETHON uit in eenvoud. De hopper is met één handeling uitschuifbaar, waardoor reiniging en productwissels snel en zonder gereedschap kunnen worden uitgevoerd. Doordat er geen overdracht van product plaatsvindt tussen batches, blijft het proces niet alleen hygiënisch, maar wordt ook verspilling voorkomen. Wie vooruit wil denken, moet verduurzamen. En dat begint met slimme techniek. Minder stilstand, minder verspilling en meer hergebruik vormen samen de kern van HETHON’s visie. De robuuste bouwwijze, modulaire opzet en doordachte integraties maken hun systemen tot een waardevolle schakel in elk modern productieproces. Al meer dan 50 jaar levert HETHON doseeroplossingen voor poeders en granulaten in onder meer de food-, pharma-, chemie- en kunststofindustrie. Dankzij hun unieke technologie, betrouwbare feeders en intelligente aansturing biedt HETHON een totaalpakket dat producenten helpt hun processen efficiënter én duurzamer in te richten. Meer informatie: www.hethon.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4