Inhoud
Colofon
Vakblad voor de totale bakkersbranche.
Verantwoordelijke uitgever Nederland:
GPmedia BV
Van Schaeck Mathonsingel 8
6512 AP Nijmegen, The Netherlands
Telefoon: (+31) (0)24 3246146
Telefax: (+31) (0)24 3246144
E-mail:
info@gpmedia.nlInternet:
www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.bizVerantwoordelijke uitgever België:
De Mey Micheline
Eekhoutdriesstraat 67
9041 OOSTAKKER (B)
Uitgever:
Peter Peeters
Redactie:
Coen de Jager (hoofdredacteur)
email:
c.dejager@gpmedia.nlAdvertentieverkoop:
GPmedia BV
Verkoopleider: Gerdo van de Peppel
g.peppel@gpmedia.nlMedia-adviseurs: Emiel Bruning
e.bruning@gpmedia.nlMyrthe Ex
m.ex@gpmedia.nlTarieven op internet:
www.gpmedia.nlAlle orders worden afgesloten en uitgevoerd
conform de Regelingen voor het Advertentie-
wezen, gedeponeerd ter griffie van de
Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamers
van Koophandel.
Abonnementen:
www.gpmedia.nlof via
info@gpmedia.nlPer jaar in Nederland
€
24,-
(excl. 6% BTW)
Losse verkoop
€
5,70
Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan.
Vormgeving:
Studio Intensive
Telefoon: (+31) (0)24 3246140
info@studio-intensive.com www.studio-intensive.comDruk:
Geers Offset (België)
ISSN:
1872-9363
© Copyright 2013
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvou-
digd en/of openbaar gemaakt door middel van
druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze
dan ook, zonder voorafgaande toestemming
van de uitgever.
NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke
aandacht aan de juistheid van de informatie die
in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten
zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitge-
ver en de auteurs zijn dan ook op geen enkele
wijze verantwoordelijk voor schade, van welke
aard ook, die is ontstaan als gevolg van hande-
lingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op
de bedoelde informatie.
NBT
magazine
3
NBT
magazine
COLOFON
I NHOUD
DE V I S I E
P. 10 P. 15 P. 29Voorgebakken
p. 4
Nieuws Actueel
p. 6
SPECIAL: Verzekeringen
p. 8
Coverstory KOMA
p. 22
SPECIAL: Duurzaamheid & Innovaties
p. 24
Retro Bakkerij Loeffen
p. 40
Column Marius Eskes
p. 42
De Visie
Eind november was ik op bezoek bij Harrie-Jan Loeffen, de beste speculaasbakker van Nederland.
Althans dat is gebleken uit het resultaat van de Beko Speculaaskeuring 2014 die tijdens de Beko
Najaarsdagen werd gehouden. Van alle 286 inzendingen bleek de gevulde speculaas van Bakkerij
Loeffen uit Cuijk het allerlekkerste. De vakjury en de consumentenjury kwamen zelfs tot een geza-
menlijk cijfer van maar liefst een 9,1 voor de gevulde speculaas en dat was het hoogste cijfer van
alle inzendingen. De afgelopen jaren bleek Loeffen al vaker een geduchte concurrent voor menig
ambachtelijke bakker met ambities voor het winnen van de titel ‘Beste Speculaasbakker van Ne-
derland’. We mogen dus – in mijn ogen – spreken van een heuse speculaasspecialist. En het moet
gezegd worden; de gevulde speculaas is hemels. Ik
ben na het proeven van ‘de beste speculaas van
Nederland’ een beetje bevooroordeeld en dat mag
niet – vind ik als hoofdredacteur van NBT Magazi-
ne. Ik roep alle bakkers dan ook op om de gevulde
speculaas, amandel speculaas en speculaasjes ter
‘controle’ te zenden naar onze redactie (ten name
van Coen de Jager), zodat ik een eerlijk oordeel
kan vormen. Anders moet ik wel blijven roepen
dat Harrie-Jan Loeffen de beste speculaasbakker
van Nederland is, natuurlijk daarbij uitgaand van
het deskundige oordeel van de vak- en consumen-
tenjury van de Beko Speculaaskeuring.
Veel leesplezier met deze laatste uitgave van 2014
Coen de Jager
Hoofdredacteur NBT Magazine
c.dejager@gpmedia.nl