Previous Page  31 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 31 / 44 Next Page
Page Background

SPEC I AL

DUURZAAMHE I D & I NNOVAT I ES

Sobatech lijn voor Maria biscuit

In september jongstleden is een Sobatech

continulijn voor deeg voor Maria biscuit

in bedrijf genomen bij een van de pro-

ductielocaties van Grupo Siro in Spanje.

Deze lijn vertegenwoordigt een substanti-

ele uitbreiding van de productiecapaciteit

voor Grupo Siro. De Sobatech-lijn doseert

vier vaste ingrediënten (meel, suiker, pre-

mix & biscuit re-work) en drie vloeibare

ingrediënten (water, olie & pre-mix) tot

een continue stroom. De vaste en vloeibare

ingrediënten komen bij elkaar in de homo-

genisator. Hier vindt een gelijkmatige en

consistente menging van alle ingrediënten

plaats, waardoor bijvoorbeeld het water

evenredig over al het meel verdeeld wordt

en alle meeldeeltjes dezelfde hoeveelheid

water absorberen. Hetzelfde geldt voor alle

andere ingrediënten.

De homogene en consistente mix van alle

ingrediënten gaat vervolgens het kneed-

gedeelte van de Sobatech-lijn in. Een uit-

gebreide test heeft uitgewezen dat er een

behoorlijke hoeveelheid kneedenergie in

het deeg gebracht moet worden. De com-

binatie van een grote deegcapaciteit per

uur en de gewenste kneedenergie, heeft

geleid tot de inzet van een twee-machine

opzet. Hierin wordt de totale kneedenergie

in twee machines in het deeg gebracht. Het

resultaat is een constante deegstroom met

een constante en beheerste temperatuur en

een constante samenstelling. Kortom; een

constante deegkwaliteit. Hierin schuilt het

grote verschil tussen het Sobatech continus-

ysteem en de twee horizontale batchmixers

die het alternatief voor Grupo Siro waren:

de voorspelbaarheid van deegkwaliteit en

de constantheid daarvan. Waar batchmixers

een temperatuurverschil van enkele graden

kunnen laten zien per batch (wat op een

verschil in kneed-intensiteit wijst), levert

een Sobatech-machine altijd hetzelfde deeg

af.

Deegvriendelijk mixen & kneden

Een van de onderscheidende eigenschap-

pen van het Sobatech continusysteem ten

opzichte van batchsystemen, maar ook

andere continusystemen is de ‘vriendelij-

ke’ behandeling van het deeg. Dit kwam

wederom naar voren bij een systeem

dat Sobatech levert aan een productie-

locatie van een wereldwijd opererende

Amerikaanse multinational met een R&D

faciliteit in Nederland. Uitgebreide tes-

ten met de Sobatech-lijn in het R&D cen-

trum bracht naar voren dat een Sobatech-

systeem gekristalliseerd vet kan doseren en

in het deeg kan brengen met de gewenste

kneedintensiteit, zonder dat het vet uit

het deeg wordt geperst tijdens het mix &

kneedproces. Dit bracht een aantal grote

voordelen in het verdere verwerkingspro-

ces van het deeg dat de keuze voor een

Sobatech-systeem nog logischer maakt.

Deegproductie a la carte

Een andere onderscheidend vermogen van

een Sobatech continusysteem is het vermo-

gen om deeg te produceren in de vorm die

optimaal is voor de deegvorm-lijn. Deeg in

kleine stukjes, deeg in grote brokken, deeg

in een ononderbroken streng? Het gepa-

tenteerde Sobatech-ontwerp voor het mix/

kneed-gereedschap geeft de vrijheid om de

vorm van de deegstukjes te ‘manipuleren’

om een ideale vorm voor de deeg-opmaak

lijn te verkrijgen. De vrijheid om het deeg in

de gewenste vorm uit de mix/kneed-instal-

latie te krijgen is een groot verschil met

batchsystemen waar het deeg altijd als een

grote massa aan de deeg-opmaak wordt

aangeleverd. Zo kan een optimalisatie van

de complete lijn gerealiseerd worden welke

alleen met een continusysteem mogelijk is.

Voor meer informatie: Sobatech,

Tel. +31 (0)43 888 2002,

www.sobatech.com

,

info@sobatech.com

Sobatech staat bekend als de Nederlandse

specialist voor continu doseer-, mix- en

kneedsystemen voor deeg, gevestigd in

Maastricht. Waar voorheen Sobatech-

systemen voornamelijk voor broodpro-

ducten, zoals bijvoorbeeld baguette, crois-

sant, bolletjes, groot-brood en pizza, wer-

den ingezet zijn nu ook producenten van

koekjes en biscuit aan het overschakelen

van batch naar continu.

Sobatech

realiseert continulijn

voor deeg

voor Maria biscuit

Altijd hetzelfde deeg met een Sobatech-machine

NBT

magazine

31