

SPEC I AL
DUURZAAMHE I D & I NNOVAT I ES
Sobatech lijn voor Maria biscuit
In september jongstleden is een Sobatech
continulijn voor deeg voor Maria biscuit
in bedrijf genomen bij een van de pro-
ductielocaties van Grupo Siro in Spanje.
Deze lijn vertegenwoordigt een substanti-
ele uitbreiding van de productiecapaciteit
voor Grupo Siro. De Sobatech-lijn doseert
vier vaste ingrediënten (meel, suiker, pre-
mix & biscuit re-work) en drie vloeibare
ingrediënten (water, olie & pre-mix) tot
een continue stroom. De vaste en vloeibare
ingrediënten komen bij elkaar in de homo-
genisator. Hier vindt een gelijkmatige en
consistente menging van alle ingrediënten
plaats, waardoor bijvoorbeeld het water
evenredig over al het meel verdeeld wordt
en alle meeldeeltjes dezelfde hoeveelheid
water absorberen. Hetzelfde geldt voor alle
andere ingrediënten.
De homogene en consistente mix van alle
ingrediënten gaat vervolgens het kneed-
gedeelte van de Sobatech-lijn in. Een uit-
gebreide test heeft uitgewezen dat er een
behoorlijke hoeveelheid kneedenergie in
het deeg gebracht moet worden. De com-
binatie van een grote deegcapaciteit per
uur en de gewenste kneedenergie, heeft
geleid tot de inzet van een twee-machine
opzet. Hierin wordt de totale kneedenergie
in twee machines in het deeg gebracht. Het
resultaat is een constante deegstroom met
een constante en beheerste temperatuur en
een constante samenstelling. Kortom; een
constante deegkwaliteit. Hierin schuilt het
grote verschil tussen het Sobatech continus-
ysteem en de twee horizontale batchmixers
die het alternatief voor Grupo Siro waren:
de voorspelbaarheid van deegkwaliteit en
de constantheid daarvan. Waar batchmixers
een temperatuurverschil van enkele graden
kunnen laten zien per batch (wat op een
verschil in kneed-intensiteit wijst), levert
een Sobatech-machine altijd hetzelfde deeg
af.
Deegvriendelijk mixen & kneden
Een van de onderscheidende eigenschap-
pen van het Sobatech continusysteem ten
opzichte van batchsystemen, maar ook
andere continusystemen is de ‘vriendelij-
ke’ behandeling van het deeg. Dit kwam
wederom naar voren bij een systeem
dat Sobatech levert aan een productie-
locatie van een wereldwijd opererende
Amerikaanse multinational met een R&D
faciliteit in Nederland. Uitgebreide tes-
ten met de Sobatech-lijn in het R&D cen-
trum bracht naar voren dat een Sobatech-
systeem gekristalliseerd vet kan doseren en
in het deeg kan brengen met de gewenste
kneedintensiteit, zonder dat het vet uit
het deeg wordt geperst tijdens het mix &
kneedproces. Dit bracht een aantal grote
voordelen in het verdere verwerkingspro-
ces van het deeg dat de keuze voor een
Sobatech-systeem nog logischer maakt.
Deegproductie a la carte
Een andere onderscheidend vermogen van
een Sobatech continusysteem is het vermo-
gen om deeg te produceren in de vorm die
optimaal is voor de deegvorm-lijn. Deeg in
kleine stukjes, deeg in grote brokken, deeg
in een ononderbroken streng? Het gepa-
tenteerde Sobatech-ontwerp voor het mix/
kneed-gereedschap geeft de vrijheid om de
vorm van de deegstukjes te ‘manipuleren’
om een ideale vorm voor de deeg-opmaak
lijn te verkrijgen. De vrijheid om het deeg in
de gewenste vorm uit de mix/kneed-instal-
latie te krijgen is een groot verschil met
batchsystemen waar het deeg altijd als een
grote massa aan de deeg-opmaak wordt
aangeleverd. Zo kan een optimalisatie van
de complete lijn gerealiseerd worden welke
alleen met een continusysteem mogelijk is.
Voor meer informatie: Sobatech,
Tel. +31 (0)43 888 2002,
www.sobatech.com,
info@sobatech.comSobatech staat bekend als de Nederlandse
specialist voor continu doseer-, mix- en
kneedsystemen voor deeg, gevestigd in
Maastricht. Waar voorheen Sobatech-
systemen voornamelijk voor broodpro-
ducten, zoals bijvoorbeeld baguette, crois-
sant, bolletjes, groot-brood en pizza, wer-
den ingezet zijn nu ook producenten van
koekjes en biscuit aan het overschakelen
van batch naar continu.
Sobatech
realiseert continulijn
voor deeg
voor Maria biscuit
Altijd hetzelfde deeg met een Sobatech-machine
NBT
magazine
31