NB T M
a g a z i n e
n r
6 2 0 1 6
36
B
a k k e r i j m a c h i n e s
A
d v e r t e n t i e
IN DEZE UITGAVE VAN NBT MAGAZINE
LEEST U OVER EEN AANTAL PROJECTEN
VAN LEVERANCIERS VAN BAKKERIJMACHI-
NES DIE RECENT ZIJN GEREALISEERD. OP
HET GEBIED VAN SNIJ- EN VERPAKKINGS-
LIJNEN WERPT AVT B.V. ZICH OP ALS
SPECIALIST EN DAT IS OOK OVER ONZE
LANDGRENZEN NIET ONOPGEMERKT
GEBLEVEN. AVT B.V. LEVERDE RECENTELIJK
EEN COMPLETE SNIJ- EN VERPAKKINGSLIJN
AAN EEN BELGISCH-TURKSE BAKKER EN
WIJ SPRAKEN MET MISCHA WATERLANDER
OVER DE REALISERING VAN DIT PROJECT.
BELGISCH-TURKSE BAKKER
KIEST VOOR
SNIJ- EN VERPAKKINGSLIJN
VAN
AVT
“De desbetreffende Belgisch-Turkse bakker snijdt aan het begin van de week dui-
zend en bakt maar liefst tweeduizend broden in de tweede helft van de week. Om
alle broden met minder manuren te snijden en te verpakken, was de bakker al
langere tijd op zoek naar een oplossing. In het eerste gesprek werd al snel duidelijk
dat het niet om gewone broden ging, maar broden van 2,5 kilo. Een hele uitda-
ging voor ons dus, maar we staan bekend om onze klantspecifieke oplossingen.
Er is gekozen voor een raamsnijmachine, type AS-45 in een brede uitvoering, een
Sigma Basic Compact verpakkingsmachine en een WSC clipsluitmachine met AHP
datumprinter.”
LOOPRICHTING
Een uitdaging was niet alleen het gewicht van het brood, ook ruimtegebrek vergde
inventiviteit van AVT b.v.. “De beschikbare ruimte was slechts drie bij drie meter.
Samen met de klant is vooraf goed doorgesproken wat de looprichting zou moeten
worden en hierbij zijn de voor en tegens besproken van een linkse of een
rechtse machine. Belangrijk bij de keuze van de looprichting is dat de
aan- en afvoer van het product elkaar niet kruist en deuren toegankelijk
blijven. Daarnaast is er samen met de klant bekeken welke producten er
verder nog gesneden en verpakt kunnen worden op deze lijn. Naar voren
kwam dat er tevens ontkorst brood gesneden en verpakt moest worden.
Deze zachte producten werden verspreid over de dag gesneden en ver-
pakt, maar doordat het snijden verspreid over de dag werd gedaan werd
het brood natuurlijk droger. Dat is met de ingebruikname van de nieuwe
snij- en verpakkingslijn ook meteen opgelost.”
PLAATSING
Bij ingebruikname van de snij- en verpakkingslijn was er een monteur
van AVT b.v. aanwezig om de bakker en zijn personeel wegwijs te
maken met het gebruik van de lijn. “Gedurende de eerste productiedag
kreeg de klant het onder de knie en ging hij zelf de machines bedienen.
De volgende productiedag ging de bakker zelf de lijn opstarten en lang-
zamerhand kon hij zich een beetje ontspannen. Aan het eind van de
tweede productiedag moest hij toegeven dat het er ingewikkeld en com-
plex uitzag, maar dat het allemaal wel meeviel.”
Inmiddels draait de snij- en inpaklijn alweer een paar weken. Mischa:
“De kosten voor het snijden en het verpakken per brood zijn door deze
investering enorm omlaag gebracht. De Sigma Basic Compact kan een
oplossing zijn voor de bakker die de kosten per verpakt brood omlaag
wil brengen. Door de modulaire machinebouw kan de Sigma Basic
Compact ook tussen een bestaande snijmachine en inpakbaan worden
geplaatst. De Sigma Basic Compact kan gebruikt worden voor het ver-
pakken van busbrood, vrijgebakken brood en aan elkaar gebakken klein-
brood, stollen, koeksoorten en nog veel meer.”
Meer informatie: AVT b.v.
Tel. +31 (0)76 541 52 60,
www.avt.nu