NBT Magazine nr.6 2017

C o l o f o n e n D e V i s i e Vakblad voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Advertentieverkoop: GPmedia BV Verkoopleider: Gerdo van de Peppel g.peppel@gpmedia.nl Media-adviseurs: Emiel Bruning, e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit­ gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamers van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOIKeurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar in Nederland € 24,- (excl. 6% BTW) Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: Studio Intensive Telefoon: +31 (0)24 3 246140 info@studio-intensive.com www.studio-intensive.com Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2017 Niets uit deze uitgave mag worden ver- veelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voor- afgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelij- ke aandacht aan de juistheid van de infor- matie die in het vaktijdschrift wordt opge- nomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoor- delijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) Vakblad voor de totale bakkersbranche | December 2017 | 18e jaargang no.6 | Prijs € 10,50 COVERSTORY H2 ZET VOET AAN DE GROND IN AUSTRALIË nbt magazine Special V ERZEKERINGEN& BAKKERIJMACHINES NBTMagazine nr 6 2017ERIK.indd 1 21-11-17 13:42 Wanneer mag je spreken van een geslaagde marketingstunt? Vorig jaar werden we voor het eerst geconfronteerd met het fenomeen ‘frikandelvlaai’. Bakker Manfred Engels van Brood- & Banketbakkerij Engels uit het Limburgse Grubbenvorst bedacht vorig jaar de vlaai en verwierf zo zijn ‘fifteen minutes of fame’, want de landelijke pers hapte massaal toe. Daarna werd het stil rondom de frikandelvlaai, maar de hype laaide onlangs weer helemaal op. Dat had natuurlijk alles te maken met de ludieke actie van de Aldi. De supermarkt- keten had kortstondig een eigen frikandelvlaai in het assortiment opgenomen, waar ook weer landelijk veel aandacht aan werd besteed. En zo kwam ook Manfred Engels weer terug als ‘de bedenker van de frikandelvlaai’. Hier mag je dus spreken van een zeer geslaagde marketingstunt. Dat de Aldi de vlaai verkocht voor nog geen € 4,- en de originele vlaai bij Brood- & Banketbakkerij Engels drie keer zo duur is, is natuurlijk makkelijk te verklaren. Het wordt voor u als ondernemer toch steeds belangrijker om uw bedrijf te profileren. Dat kan op een ludieke manier, zoals het bedenken van een bijzonder product, maar ook door je ‘gewoon’ te laten zien. Online is tegenwoordig een bericht heel snel opgepikt en landelijke media kunnen er zo mee aan de haal gaan. Een mooi voorbeeld is Peter Hagedoren, die onlangs via het Bakkerspersbureau een opvallend persbericht rondstuurde. De bakker uit Hoensbroek riep daarin consumenten en bedrijven in zijn regio op om cadeaus, relatiegeschenken en kerstpakketten vooral te kopen bij lokale bedrijven. Het leek ons een leuke insteek voor een verhaal, dus reden wij richting Hoensbroek om de ondernemer uit te horen over de achterliggende gedachte van deze actie. Naast een oprechte reactie van Peter (“Er is zoveel moois en lekkers te koop in onze eigen regio. Iedereen wil een goede leefbaarheid in zijn eigen wijk. Daarvoor kunnen we allemaal het goede voorbeeld geven. Als we onze cadeaus allemaal via internet van ver weg halen dan draagt dat niet bij aan de leefbaarheid”) vertelde hij ook dat hij vindt dat bakkers te bescheiden zijn. “Als je ziet dat onze ‘concurrenten’ (lees super- markten) zich profileren met hun versproducten, moet jij je als ambachtelijke bakker ook laten zien. Dat is ook een beetje mijn boodschap: toon jezelf, je onderneming en je producten. We mogen trots zijn op de producten die we maken, maar je moet jezelf wel verkopen richting je klanten. Wees de lokale held voor je klanten.” Dat lijkt me de juiste boodschap. Als de Aldi zoveel aandacht krijgt met een frikandelvlaai van €3,99, - dan mag u zeker ook aandacht vra- gen voor uw véél smakelijkere producten, die de hogere prijs zeker waard zijn. Veel leesplezier met deze laat- ste uitgave van 2017 van NBT Magazine! Hoofdredacteur NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl De Visie Coen de Jager NB T M a g a z i n e n r 6 2 0 1 7 3 “HET WORDT VOOR U ALS ONDERNEMER STEEDS BELANGRIJKER OM UW BEDRIJF TE PROFILEREN”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4