NBT magazine nr6 2019 online

NB T M a g a z i n e n r 6 2 0 1 9 37 P r o d u c t n i e u w s De in Ieper gevestigde biologische bakkerij De Trog onder leiding van meester bakker Hendrik Durnez is het eerste bedrijf in België dat dit mediterrane graan gebruikt om een innovatief brood te bakken. Het is ook het eerste bedrijf in Europa dat gemoute granen met tritordeum in de bakkerijsector gebruikt. Hendrik Durnez: “Dit graag verschilt van gewone tarwe doordat het minder onverteerbare gluten bevat en het brood een specifieke smaak en kruimelkleur heeft. Daarnaast heeft het Tritordeum brood een korte bite en een crispy korst. Bovendien bevat het meer vezels, onverzadigde vetzuren en eiwitten”. NEDERLAND Naast brood is Tritordeum-graan geschikt voor een breed scala aan voedingsmiddelen en dranken op basis van granen (biscuits, cakes, pasta, pizza, bier, enz.). Het is al beschikbaar in landen als Spanje, Italië, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Zwitserland en ook in ons land waar het veelvuldig gebruikt wordt. Dankzij De Trog is sinds september ook Tritordeum-brood verkrijgbaar in België. Het innovatieve De Trog-brood bestaat uit een brood (500 g) gemaakt met steengemalen tritordeummeel, vloeibare zuurdesem en gemoute tritordeumkorrel gemengd in het deeg. “Dit geeft niet alleen een bite, maar bovenal een zeer aangename mouttoets op de kruim en een bijzonder aromatische korst”, zegt Bio De Trog. OORSPRONG EN VOORDELEN Tritordeum werd eind jaren ’70 ontwikkeld door een groep onderzoekers van het Institute of Sustainable Agriculture (IAS) van de Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) in Cordoba (Spanje). Als gewas is Tritordeum duurzamer en heeft het een betere ecologische voetafdruk. Het is een robuust graan, aangepast aan de neiging van klimaatverandering. Het is goed bestand tegen droogte en hoge temperaturen. Het feit dat Tritordeum water efficiënt gebruikt en goed bestand is tegen ziekten, maakt het tot een duurzaam gewas met een lager milieu- impact. In 2018 heeft Tritordeum in Amsterdam de sustainability award gewonnen. Afgezien van de voordelen op het gebied van duurzaamheid, wint Tritordeum ook aanhangers in Europa vanwege de nutritionele voordelen: het heeft een hoog gehalte aan vezels, onverzadigde vetzuren, antioxidanten zoals luteïne en meer beter verteerbare gluten. Tritordeum wordt zowel biologisch als conventioneel gekweekt in landen als Spanje, Italië, Griekenland en Zuid- Frankrijk. Tegenwoordig is 50% van de productie afkomstig van lokale boeren met de biologische certificering. Deze nieuwe graansoort is zeer geschikt voor een breed scala van producten op basis van granen waaronder brood. Het graan produceert een gouden bloem, wat zeer innovatief is in bakkerij-, pizza- en banketproducten. Agrasys – het Spaanse startup bedrijf dat Tritordeum in de sector introduceert – organiseert de teelt met lokale boeren middels een fair pricing model waarmee de boeren verzekerd zijn van een inkomen. Door te werken met terugkoopovereenkomsten worden prijsfluctuaties voorkomen en geeft dit systeem ondersteuning aan de plattelandseconomie. Tritordeum: NIEUW MEDITERRAANS GRAAN MET VOORDELEN VOOR DE BOER, CONSUMENT EN HET MILIEU DE IN BELGIË GESITUEERDE BIOLOGISCHE BAKKERIJ DE TROG LANCEERT EEN TRITORDEUM BROOD. WAAROM IS DAT INTERESSANT VOOR U, HOREN WIJ U DENKEN. TRITORDEUM IS EEN NIEUW MEDITERRAANS GRAAN MET VOORDELEN VOOR DE BOER, CONSUMENT EN HET MILIEU. DIT GEWAS IS ONTSTAAN UIT EEN NATUURLIJKE KRUISING VAN DURUM TARWE (TRITICUM DURUM) EN WILDE GERST (HORDEUM CHILENSE), EN DIT GRAAN WORDT BESCHOUWD ALS EEN GEZOND ALTERNATIEF VOOR TARWE VANWEGE DE NUTRITIONELE, AGRONOMISCHE EN ORGANOLEPTISCHE VOORDELEN.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4