NBT magazine nr6 2019 online

NB T M a g a z i n e n r 6 2 0 1 9 39 Economisch actief impliceert dat de onderneming aan het economisch verkeer deelneemt. Een pensioen B.V. is een voorbeeld van een bedrijf dat niet economisch actief is. In bovenstaande telling zijn vestigingen van bedrijven met de SBI-codes 1071 en 47241 als nevenactiviteit niet meegenomen. 857 Vestigingen van bedrijven staan met deze SBI-codes als nevenactiviteit geregistreerd. Bij de brood- en banketzaken kan een onderscheid worden gemaakt naar koude en warme bakkers. Bij koude bakkers gaat het om de verkoop van niet zelf vervaardigd brood en banket, eventueel in combinatie met de vervaardiging van (kleine) broodproducten via een opwarmoven en/of de verkoop van chocolade en suikerwerk. Bij warme bakkers gaat het om de verkoop van zelf vervaardigd brood en banket. Qua bedrijfsvoering, omzet en bruto winstmarges bestaan er grote verschillen tussen beide typen brood- en banketzaken. Uit de analyse van de adressenbestanden van de Kamers van Koophandel en de respondenten van het onderzoek blijkt dat de opdeling van bedrijven in de twee SBI-codes (SBI-code 1071 vervaardiging van brood en vers banketbakkerswerk en SBI-code 47241 winkels in brood en banket) weinig waarde heeft omdat productie en verkoop grotendeels gemengd plaatsvindt. Volgens Locatus betreft het aantal koude en warme bakkerijen in het jaar 2018 3.884 winkels (Locatus meet het aantal verkooppunten en geen productielocaties). De bakkerijbranche wordt gekenmerkt door verschillende type bedrijven in de bedrijfskolom. Ten eerste onderscheiden we productielocaties en verkooppunten (winkels). Een onderneming kan meerdere productielocaties en verkooppunten hebben. Met name industriële bakkerijen hebben alleen productielocaties en leveren aan andere partijen die het product aan de consument verkopen, zoals supermarkten en andere brood- en banketzaken. Tevens kan er sprake zijn van het leveren van halffabricaten. Een bakkerij kan ook een productie- en verkooplocatie ineen hebben en daarnaast nog meerdere verkooppunten hebben. Over de afgelopen jaren laat zowel het aantal bedrijven als het aantal vestigingen een stijging zien. Het aantal bedrijven in de bakkerijbranche is de afgelopen vijf jaar met 12,9 procent toegenomen van 3.225 in het jaar 2014 tot 3.640 in het eerste kwartaal van 2019. Het aantal vestigingen is in dezelfde periode toegenomen met 10,1 procent, van 4.500 in het jaar 2014 tot 4.955 in het eerste kwartaal van 2019. Ook in het lopende jaar 2019 zet de stijging zich voort van het aantal bedrijven en vestigingen. In het jaar 2008 daalde het aantal bedrijven en vestigingen met krap één procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In alle andere jaren schommelde de mutatie van het aantal bedrijven en vestigingen jaarlijks rond de +2 procent. NEVENACTIVITEITEN Uit een analyse van de geregistreerde nevenactiviteiten van bakkerijen in het Handelsregister blijkt dat de meest voorkomende nevenactiviteit te vinden is in de categorie cafetaria’s, lunchrooms, snackbars, eetkramen e.d. 6,2 Procent van de bakkerijen heeft een nevenactiviteit op dit gebied. 2,7 Procent van de bakkerijen heeft als nevenactiviteit eventcatering. Daarnaast komen detailhandel via postorder en internet (webshops) en winkels in chocolade en suikerwerk regelmatig voor als nevenactiviteit van bakkerijen. Omgekeerd zijn er ook ondernemingen met een andere hoofdactiviteit die de SBI-code 1071 of 47241 als nevenactiviteit hebben. Er zijn 857 vestigingen van ondernemingen die deze SBI-codes als nevenactiviteit hebben. Van de ondernemingen die vervaardiging van brood en vers banketbakkerswerk of een winkel in brood en banket als nevenactiviteit hebben betreft het in 13,4 procent van de gevallen bedrijven in de categorie cafetaria’s, lunchrooms, snackbars, eetkramen e.d.. Daarnaast komen bakkerijen als nevenactiviteit veel voor bij supermarkten, cateringbedrijven en webshops. Van de geregistreerde bakkerijen waarvan het geslacht van de eigenaar bekend is staat 64 procent geregistreerd op naam van een man. 36 Procent van de ondernemingen staat op naam van een vrouw. De meest voorkomende ondernemingsvorm onder bakkerijen is een eenmanszaak. 36 Procent van alle bakkerijen betreft qua rechtsvorm een eenmanszaak. Een eenmanszaak kan overigens wel personeel in dienst hebben. 33 Procent betreft een vennootschap onder firma en 30 procent is een besloten vennootschap. Negen procent van de vestigingen betreft een hoofdvestiging en 24 procent is een filiaal van een hoofdvestiging (nevenvestiging). Veruit de meeste ondernemingen in de branche betreft zelfstandig opererende vestigingen. GROEI VAN VOORAL KLEINE BEDRIJVEN Het aandeel van bedrijven in de onderscheiden categorieën aantal werkzame personen laat een trendmatige verschuiving zien over de afgelopen jaren. Bedrijven met 1 werkzame persoon laten een stijging in het aandeel zien van 14 procent in het jaar 2007 tot 36 procent in het jaar 2019. Het aandeel van bedrijven met tussen de 5 tot 10 werkzame personen is in dezelfde periode met 11 procent afgenomen van 29 procent in het jaar 2007 tot 18 procent in het jaar 2019. Dat het aantal bakkerijen de afgelopen jaren flink is toegenomen is ook terug te zien bij oprichtingsdata van bakkerijen. De helft van de bakkerijvestigingen is in het jaar 2010 of recenter opgericht. Ruim een kwart van de bakkerijen is voor het jaar 1990 opgericht. GEOGRAFISCHE SPREIDING De provincie Zuid-Holland telt met 1.179 bakkerijen het grootste aantal vestigingen. Flevoland heeft met 108 bakkerijen het kleinste aantal vestigingen. Omdat het aantal inwoners in Zuid-Holland erg groot is, ligt het verzorgingsgebied per bakkerij (qua aantal inwoners) slechts een fractie beneden het landelijk gemiddelde. De provincie Groningen telt met ruim 4.250 inwoners per bakkerij het grootste aantal inwoners per bakkerij. In Zeeland is het aantal inwoners per bakkerij (circa 2.200) het kleinst. Het landelijk gemiddelde komt uit op 3.250 inwoners per bakkerij. Bron: Marketingrapport Bakkerijbranche 2019 Meer informatie over het Marketingrapport Bakkerijbranche 2019 vindt u op www.marktdata.nl .

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4