NBT-magazine n6-2021 Online

NB T M a g a z i n e n r 6 2 0 2 1 3 Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Lisan van den Bosch (Media-adviseur) l.bosch@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitge- voerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2021 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Ik ga het hier niet over het voor de hand liggende hebben, want daar wordt al meer dan genoeg over gezegd en geschreven. Waar ik het wel over wil hebben, is iets dat de laatste tijd nagenoeg overal waar ik kom wel een gespreksonderwerp is: het gebrek aan goed, gekwalificeerd personeel. Natuurlijk gaat het ook over corona, de beperkingen, de veranderende wereld en de stijgende prijzen van grondstoffen, benzine, gas en dergelijke, maar het nijpende tekort aan ‘mensen’ is toch iets dat heel veel ondernemers als grote zorg ervaren. Personeelstekort, of beter gezegd een gebrek aan gekwalificeerd personeel, is niet een probleem dat ineens is ontstaan, want al veel langer wordt er gesproken over het ontbreken van genoeg goed opgeleide en gemotiveerde bakkers. Er is zelfs zo’n nijpend tekort dat (jonge) mannen en vrouwen met droge ogen enorme salarissen durven te vragen, én betaald krijgen, die voorheen ondenkbaar waren. Automatisering is dan dus ook steeds meer een thema binnen elke bakkerij. Wat we zien is dat steeds meer grote automatiseringsoplossingen beschikbaar worden voor de ambachtelijke bakker. Niet perse nieuw, maar wel steeds meer bereikbaar en de bereidbaarheid van de ondernemers om te investeren in dergelijke oplossingen stijgt.. Daar zit namelijk een deel van de oplossing voor het personeelsprobleem. Echter is dé oplossing natuurlijk het aantrekkelijker maken van het vak ‘bakker’. Blijkbaar gaat daar al veel verkeerd. De perceptie is nog steeds dat er veel ’s nachts gewerkt moet worden, maar dat is natuurlijk in veel gevallen al lang niet meer zo. Daar is door veel bakkers al het initiatief in genomen door een deel van het werk ‘uit de nacht’ te halen en daardoor de gevolgen voor iemands sociale leven – wat steeds meer een rol gaat spelen in de beslissing van de nieuwe generatie voor een opleiding – minder zwaar te maken. Dat gaat zeker helpen, maar het is ook goed om de schoonheid van het ambacht nog meer in de picture te zetten. Mijn zoontje is vier jaar oud en zit net op de basisschool. Onlangs was er een themaweek zoals die er wel vaker zijn. Dit keer mochten de kinderen vertellen wat ze later graag wilden worden. Mijn zoon kwam thuis en vertelde dat hij later graag taartenbakker wilde worden. Waar het vandaan komt weet ik niet (ik vermoed dat hij te vaak verwend wordt bij onze lokale bakker), maar tot nog toe houdt hij het stug vol. Het blijkt dat het bakkersvak bij de allerkleinsten nog wel tot de verbeelding spreekt, want in zijn klas volgen maar liefst vier andere kinderen zijn voorbeeld in het voornemen om later bakker te worden. Met de nieuwe generatie en de lange termijn zit het dus wel goed. Nu hopen dat het probleem op de korte termijn ook opgelost kan worden. C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie nbt magazine TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | November 2021 | 22e jaargang no.6 | Prijs € 10,50 COVERSTORY: SARCO PACKAGING IS TOTAALLEVERANCIER MET OPLOSSINGEN VOOR AL UW VERPAKKINGSVRAAGSTUKKEN Special BAKKERIJ- INRICHTING Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl ‘MIJN ZOON VERTELDE DAT HIJ LATER GRAAG TAARTENBAKKER WILDE WORDEN’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4