NBT nr 6-2022 Online

NBT MAGAZINE NR 6 2022 23 wellicht minder bekend, maar in Duitsland staat MIWE ook echt te boek als koel & vries-specialist en biedt het klantspecifieke en duurzame oplossingen wat betreft koelsystemen, vriezers, shockvriezers, klimaatsystemen en ga zo maar door. MIWE Na de indrukwekkende rondleiding bij Schäfer dein Backer is het tijd om onze reis te vervolgen naar onze verblijfplek in het fraaie Würzburg. Daar werden we getrakteerd op een heerlijke wijnproeverij en diner. Veenhuizen Groep had alles tot in de puntjes geregeld. De volgende ochtend vervolgen we onze reis naar het nabijgelegen Arnstein, al meer dan honderd jaar de thuishaven van MIWE. Wij waren in de gelukkige omstandigheid dat we al eerder MIWE hebben bezocht en zijn zodoende bekend met het roemruchte verleden van de ovenproducent. Als we een korte blik werpen op dat verleden, zijn er een aantal hoogtepunten te ontdekken. Allereerst natuurlijk de oprichting van MIWE door Michael Wenz in 1919, maar als je kijkt naar veel van de innovaties die de bakkerijwereld fundamenteel hebben veranderd op ovengebied, zijn een groot aantal van deze veranderingen terug te leiden naar MIWE-innovaties. In-shop bakken, nu een universeel concept, werd ooit uitgevonden door prof. Edgar Michael Wenz (de tweede eigenaar). Wat hij ‘zicht-en-geur-bakken’ noemde was een manier voor bakkers om beleving toe te voegen aan het hele verkoopproces door in de winkel te bakken. Helemaal in lijn natuurlijk met het bakken in winkels zoals het nu weer veel plaatsvindt. Een andere mijlpaal in het honderdjarig bestaan van MIWE is de introductie van de wagenoven. Het principe van de wagenoven vindt zijn oorsprong in de meest noordelijke hoeken van Scandinavië, maar werd verder geperfectioneerd en richting de Europese markt gepresenteerd door MIWE. ENERGIEBESPARING Na een korte introductie over MIWE door Matthias Burkhardt is het voor de groep bakkers tijd om te zien en te beleven waarvoor ze naar Duitsland zijn gereisd met Veenhuizen Groep: de MIWE-ovens in actie zien. Bäckmeister Karl Heinz Hustings neemt de bakkers mee in het verhaal van MIWE. De belangstelling is snel gewekt, mede door de vragen die veel bakkers natuurlijk hebben over energieverbruik. De groep bestaat uit diverse bakkers natuurlijk. Bakkers die reeds met MIWEovens bakken, bakkers die op korte termijn de beschikking krijgen over MIWEovens en bakkers die zich aan het oriënteren zijn om een keuze te maken voor nieuwe ovens. De diversiteit van de groep en de verschillende belangen om deel te nemen aan deze reis maakte de dynamiek al heel leuk. De gemene deler die alle bakkers deelden was de zorg om de energieprijzen. Er ging nagenoeg geen moment voorbij waarop er niet gesproken werd over energieverbruik en -kosten en dat was natuurlijk ook bij MIWE een aandachtspunt. De nadruk lag er niet op, maar het onderwerp werd ook zeker niet uit de weg gegaan. Ook tijdens de live demonstraties werd er door de aanwezige bakkers veelvuldig vragen gesteld over het energieverbruik van de verschillende ovens. MIWE is heel vooruitstrevend als het gaat om energiegebruik en vooral hoe daar duurzaam mee om te gaan. Zoals alles in het LBC eigenlijk het summum van de huidige MIWE-mogelijkheden toont, is vooral de energieterugwinning iets dat indruk maakt. De warmte in de vorm van gas en stoom die wordt gerealiseerd tijdens het bakken, wordt opgevangen en gefilterd in de MIWE eco: nova, om vervolgens weer warm water mee te realiseren, maar de warmte wordt ook weer omgezet in energie. ROLL-IN E+ Als we een nadere blik werpen op het MIWE-aanbod dan kunnen we niet anders dan met de Roll-in e+ beginnen. De welbekende rotatieoven is de meest populaire MIWE-oven in ons land en dat heeft alles te maken met de geweldige bakeigenschappen van de oven, maar er zijn natuurlijk nog veel meer bijzondere kenmerken. Zo kan er atmosferisch gebakken worden met de Roll-in e+. Dat wil zeggen dat de luchtdruk in de bakkamer automatisch gelijk gehouden wordt. Hierdoor kan perfect, consistent gebakken worden, ongeacht invloeden van buitenaf, maar is ook het volume hoger. Alles aan MIWE Rollin e + is geoptimaliseerd voor maximale energieopbrengst. Daarvoor zorgen onder meer het gepatenteerde air control (luchtcirculatie-systeem), de warmte opslagwand voor schot op schot bakken, MIWE flexbake (het slimme systeem voor gedeeltelijke belading) én MIWE Delta bakken (nauwkeurige temperatuur- en brandercontrole). Artikel gaat verder op de volgende pagina ►

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4