NBT nr 6-2022 Online

NBT MAGAZINE NR 6 2022 30 NIEUWS Speculaas ambachtelijke bakker onderscheidend Juryvoorzitter Frank van Sprang: “Net als voorgaande jaren werd de speculaas beoordeeld door een consumenten- en een vakjury die deels dezelfde en deels specifieke criteria moesten beoordelen. De vakjury keurde producten ‘blind’ en kreeg de verpakking niet te zien, terwijl de verpakking bij de consumentenjury wel een onderdeel van de beoordeling was. Ieder onderdeel van de jurering heeft een bepaalde wegingsfactor. Zo heeft ‘smaak’ een hogere weging dan ‘verpakking’. Ons doel is met de speculaaskeuring en de daarbij horende beoordeling, de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren, bakkers ‘tools’ te geven zich als ambachtsman te profileren en hun omzet een boost te geven. Verse speculaas is een delicatesse en zéker onderscheidend van de retail en daarmee een interessant product voor de ambachtelijke bakker. Er is sprake van een goede marge (80-90%), nauwelijks retouren en makkelijk op voorraad te hebben.” KWALITEIT INZENDINGEN BEDUIDEND BETER DAN VORIG JAAR Van Sprang: “Zowel de consumenten- als de vakjury vonden dat de ingeleverde speculaas beter van kwaliteit was dan vorig jaar. De scores lagen dan ook net iets hoger dan vorig jaar. Ondanks de problematiek in de bakkerijsector hadden we dit jaar een nagenoeg vergelijkbaar aantal inzendingen met voorgaande jaren. In 2021 werden er 296 stuks speculaas gekeurd, dit jaar zijn er 284 pakjes speculaas door de handen van de jury gegaan. We zijn er trots op dat toch nog zoveel bakkers hun speculaasproducten hebben ingeleverd en dat over het algemeen de ingeleverde speculaas hogere cijfers kreeg van zowel de consumenten- als de vakjury dan vorig jaar.” LANDELIJKE WINNAARS 2022 Drie bakkers met het hoogste cijfer voor ingeleverde speculaasproducten per categorie zijn ‘De beste speculaasbakkers van Nederland 2022: • De speculaasjes zonder amandelen van Bakkerij Proef uit Barchem werden als de beste van de provincie Gelderland beoordeeld en ook behaalde Proef het hoogste cijfer van alle speculaasjes zonder amandelen en mag dus een jaar lang communiceren dat zij de beste speculaasjes zonder amandelen van heel Nederland bakken. Bakkerij Proef kreeg van de vakjury een 8,00 voor zijn speculaasjes zonder amandelen en een 8,70 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,35 was. KWALITEIT INZENDINGEN BEKO SPECULAASKEURING BEDUIDEND BETER DAN VORIG JAAR NA TWEE DAGEN SPECULAAS KEUREN IN MEPPEL DOOR EEN VAK- EN EEN CONSUMENTENJURY, ZIJN ER DIT JAAR UIT 284 INZENDINGEN 35 (BANKET) BAKKERS GEKOMEN DIE ZICH EEN JAAR LANG PROVINCIEWINNAAR 2022 MOGEN NOEMEN VERDEELD OVER DE VERSCHILLENDE CATEGORIEËN. A D V E R T E N T I E

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4