NBT nr 6-2022 Online

NBT MAGAZINE NR 6 2022 40 RETRO Joost en Bas kennen elkaar al veertien jaar en zijn sinds een paar maanden ook zakelijk aan elkaar verbonden. Hoe is dat ontstaan? “Ik heb veertien jaar geleden de bakkerij in Doorwerth overgenomen en de eerste jaren maakten wij ons eigen banket. Maar omdat ik de lat heel hoog leg voor wat betreft de productie van brood ging dat een beetje ten koste van banket. Daarom ben ik in zee gegaan met Joost en Mekking Banketbakkerij om toch een goed aanbod op dat gebied aan te kunnen bieden. Daar is het eerste contact gelegd. Door de jaren heen intensiveerde ons contact en is er een vriendschap ontstaan. Zodoende bespraken we vaak onder het genot van een pizza en een biertje het leven en de toekomst”, vertelt Bas. MEKX BROOD: JOOST MEKKING EN BAS VAN LEERSUM SLAAN HANDEN INEEN EEN SAMENWERKING TUSSEN EEN BANKET- EN EEN BROODBAKKER IS GEEN NIEUWS IN ONZE BRANCHE, MAAR TOCH MAG DE COLLABORATIE TUSSEN JOOST MEKKING EN BAS VAN LEERSUM OP ZICH BEST WEL UNIEK GENOEMD WORDEN. ZIJ HEBBEN DE HANDEN INEEN GESLAGEN EN HUN BEIDER EXPERTISE SAMENGEVOEGD OM MEKX BROOD IN BENNEKOM TE OPENEN EN ONDER DIE VLAG GAAT NU OOK DE BAKKERIJ EN WINKEL VAN BAS IN DOORWERTH – VOORHEEN DE SEELSE BAKKER – DOOR HET LEVEN. “JOOST IS TEVENS MEDE-EIGENAAR GEWORDEN VAN MIJN BAKKERIJ EN WINKEL EN ZODOENDE GAAN WE NU ALS COMPAGNONS DOOR HET LEVEN”, ZEGT BAS. WIJ SPREKEN BEIDE MANNEN IN HUN NIEUWE WINKEL IN BENNEKOM. ROLVERDELING Joost vult aan: “Ik heb in 2019 samen met mijn vier jaar jongere zus Marjet de banketbakkerij van mijn ouders overgenomen en in 2020 een filiaal geopend in Veenendaal. Daar leer je veel van en daardoor konden we ook schaalvergroting realiseren. Er kwam een groter personeelsbestand en we konden groeien. We hebben de productie wat verder uitgebreid, een oven erbij geplaatst en al met al werken we veel efficiënter. Dat zorgt voor rust en zo kreeg ik de ruimte om na te denken over de toekomst. Samen met Bas had ik vaker gesprekken en ik stimuleerde hem om een broodspeciaalzaak in Bennekom te starten. Toen schuin tegenover onze banketbakkerij een winkelpand vrij kwam, raakten we daarover in gesprek en besloten we dat we samen deze kans moesten grijpen. We vullen elkaar heel goed aan op persoonlijk vlak, maar ook op zakelijk gebied, waar we allebei verschillende kwaliteiten hebben. Bas is echt de specialist op het gebied van brood en ik kan vanuit mijn ervaring heel goed een organisatie aansturen. Zo is de rolverdeling ontstaan waar Bas de productie in de bakkerij aanstuurt en het logistieke gedeelte voor zijn rekening neemt, ik de administratie samen met mijn vriendin verzorg en personeelszaken, en de winkel gerund wordt door Marleen Cuppen.” SAMEN STERKER Bas ziet veel voordelen aan de nieuwe samenwerking met Joost. “Het is richting de toekomst een mooie stap. Samen staan we sterker en ik kan er ook voor zorgen dat ik in de bakkerij wat minder onmisbaar ben. We hebben een nieuwe broodbakker aangenomen en daardoor kunnen we de volgende stap zetten. Groeien is de ambitie. Het is zeker drukker op dit moment, ook omdat de productie nu wat anders ingericht is qua planning om de winkel in Bennekom op tijd te bevoorraden, maar verder verandert er niet veel. Ik zal wat meer moeten loslaten en dat zal al een hele opgave worden.” BAGUETTESPECIALIST Met Mekx Brood in Bennekom is er een echte broodspeciaalzaak in de Dorpsstraat terug te vinden. Zelf noemen ze zich baguettespecialist, maar er zijn een groot aantal specialiteiten terug te vinden in het onderscheidende assortiment. “We maken onze producten zoveel mogelijk met lokale ingrediënten, zoals lokaal geteeld en gedorst rogge waarmee wij onder meer Bennekoms Bierbrood maken. Dit desembrood is met liefde en vakmanschap gemaakt van Bennekomse rogge die eerst gekookt wordt in Bennekoms donker bier en daardoor zijn heerlijke zachte smaak krijgt”, aldus Bas daarover. “BENNEKOM IS ENTHOUSIAST” Joost en Bas kregen afgelopen 1 april de sleutel van hun eigen winkelpand. “We kregen de mogelijkheid dit pand te kopen en hebben die met beide handen aangegrepen. Het plafond en de vloer is gebleven, de rest hebben

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4