NBT nr 6-2022 Online

nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Va k t i j d s c h r i f t v o o r d e t o t a l e b a k k e r s b r a n c h e | N o v e m b e r 2 0 2 2 | 2 3 e j a a r g a n g n o . 6 | P r i j s € 1 0 , 5 0 COVERSTORY EERSTE EDITIE MIWE DUTCH BAKERY DAYS VAN VEENHUIZEN GROEP GROOT SUCCES Special DUURZAAMHEID/ BAKKERIJ-INRICHTING

Uw creatieve partner in techniek! • ONDERSTEUNING VOOR UW TECHNISCHE DIENST VAN MEELSILO TOT INPAK. • ALLROUND MONTEURS ZIJN 24/7 BESCHIKBAAR VOOR STORINGEN, ONDERHOUD, INSPECTIES EN REVISIES AAN UW INDUSTRIËLE BROOD OF BANKETLIJN. • GESPECIALISEERD IN SERVICE EN ONDERHOUD AAN CAPWAY INSTALLATIES. • COMPLETE WERKPLAATS GESPECIALISEERD IN SNEL UITLEVEREN VAN SPARE PARTS, PLAAT-, DRAAI- EN FREESWERK EN LASWERKZAAMHEDEN. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op: Nijendal 48 | 3972 KC Driebergen | +31 343 523 880 | sales@divardy.nl WWW.DIVARDY.NL SIMPLY WORKS

NBT MAGAZINE NR 6 2022 3 Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Demi van der Coer (Media-adviseur) d.coer@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2022 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Colofon en De Visie Hetgeen je eigenlijk al een tijdje voor vreesde is de afgelopen maand ook daadwerkelijk gebeurd. De eerste bakkers hebben de handdoek in de ring moeten gooien vanwege de torenhoge energiekosten die op hun bord gedeponeerd is. Niet meer te behappen, dus daarmee ook meteen de nekslag voor veel ondernemers én hun personeel. Het gaat al weken bijna nergens anders meer over en terecht. We weten inmiddels dat de overheid eigenlijk ook niets gaat doen, ondanks de tomeloze inzet van alle aan de bakkersbranche gelieerde instanties als NBOV, NBV en Beko Advies. Ik sprak onlangs met Silvia van Nieuwland over haar werkzaamheden en je hoort de ingehouden woede en emotie door de telefoon heen als zij vertelt over de vele wanhopige bakkers die zij spreekt. Het is een ramp voor veel ondernemers en het einde lijkt ook nog lang niet in zicht. Als ik Silvia moet geloven, is dit slechts het begin. “Als de regering niet ingrijpt, haalt 10% van de ondernemingen in de ambachtelijke bakkerijsector het einde van 2022 niet. Dat wil zeggen dat ze een liquiditeitsprobleem krijgen of moeten stoppen. Wanneer er op korte termijn geen ingrijpende maatregelen volgen, dan is voor de zomer van 2023 het voortbestaan van niet 10%, maar zelfs 30% van de sector in gevaar. 50% van de bakkers moet hun deuren sluiten als er in heel 2023 niet wordt ingegrepen en de omstandigheden ongewijzigd blijven”, is haar sombere boodschap. De Visie nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Va k t i j d s c h r i f t v o o r d e t o t a l e b a k k e r s b r a n c h e | N o v e m b e r 2 0 2 2 | 2 3 e j a a r g a n g n o . 6 | P r i j s € 1 0 , 5 0 COVERSTORY EERSTE EDITIE MIWE DUTCH BAKERY DAYS VAN VEENHUIZEN GROEP GROOT SUCCES Special DUURZAAMHEID/ BAKKERIJ-INRICHTING Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl DE EERSTE BAKKERS HEBBEN DE HANDDOEK IN DE RING MOETEN GOOIEN VANWEGE DE TORENHOGE ENERGIEKOSTEN Niet zo heel lang geleden was ik nog op bezoek bij Bakkerij D’n Bekker in Haps. Een op het oog florerende bakkerij met zes winkels, waar groei een ambitie was twee jaar geleden. “We zijn van een lokale bakkerij naar een regionale bakkerij gegroeid in korte tijd en we zijn trots op wat we met zijn allen bereikt hebben. De toekomst lacht ons tegemoet in ieder geval tegemoet”, vertelde Hans van Duijvenvoorde ons destijds. Nu is er een faillissement aangevraagd en heeft Hans 49 mensen moeten ontslaan. Dat energieprijzen en verduurzaming het gesprek van de dag zijn op dit moment in de branche, ervaarde ik ook tijdens de MIWE Dutch Bakery Days van Veenhuizen Groep. Samen met een twintigtal bakkers reisden wij naar het Duitse Arnstein, waar MIWE haar productielocatie heeft én beschikt over een hypermodern en indrukwekkend Live Baking Centre (LBC). Daar waren de vragen vooral gericht op ‘welke ovens is het meest zuinig’ en ‘moet ik kiezen voor een gasgestookte of elektrische oven’. Antwoorden daarop zijn helemaal afhankelijk van uw situatie en bakkerij, maar als iets duidelijk werd daar, is dat MIWE zeker wat betreft uw energievraagstuk kan helpen met een passende oplossing. Lees ons uitgebreide verslag van de MIWE Dutch Bakery Days elders in deze uitgave, waar we verder ook ‘gewoon’ ingaan op het belang van het taxeren van uw inventaris ten behoeve van uw verzekering en het laatste nieuws uit de branche brengen. Het leven gaat immers gewoon door, hoe cru dat ook is.

NBT MAGAZINE NR 6 2022 4 INHOUD P. 8 INTERVIEW SILVIA VAN NIEUWLAND Silvia van Nieuwland is Business unit manager bij Beko Advies en in die hoedanigheid op dit moment vooral heel druk – ruim zes dagen per week – met het ondersteunen van bakkers die in acute nood zitten en tegelijkertijd ook met het overtuigen van het kabinet dat de TEK-regeling zoals die gepresenteerd is, niet toereikend is voor bakkers. P. 11 TenBa Hoe gaat een taxatie nou in zijn werk? Daar was onze redactie eigenlijk al jarenlang benieuwd naar en sinds kort weten we het. Wij zijn namelijk een dag met Pieter Röling en Peter Verweij, eigenaren maar zelf ook beide Gecertificeerd RegisterTaxateurs van TenBa, opgetrokken om te zien hoe zij tot een waardebepaling komen. P. 16 Puur voor de Bakker Meer dan 80 deelnemers raakten op dinsdag 11 oktober geïnspireerd op de bijzondere locatie Buiten in de Kuil te Lage Vuursche. Met het thema “Klaar voor Morgen”, zorgde het inspiratieprogramma Puur voor de Bakker voor verbinding tussen de bakkers onderling en bood het praktische handvatten om zich voor te bereiden op de (nabije) toekomst. P. 22 COVERSTORY VEENHUIZEN GROEP Veenhuizen Groep organiseerde onlangs de eerste MIWE Dutch Bakery Days. Met het organiseren van deze Dutch Bakery Days gaf Veenhuizen Groep een aantal bakkers de gelegenheid om mee te reizen naar het Duitse Arnstein, waar MIWE haar productielocatie heeft én beschikt over een hypermodern en indrukwekkend Live Baking Centre (LBC). 8 11 16 22

NBT MAGAZINE NR 6 2022 5 P. 28 Verhoeven Verhoeven Family of Companies, de overkoepelende organisatie waar ook de Verhoeven Bakery Equipment Family toe behoort (BVT, NewCap, Vacuüm Cooling & Baking en Bakepack), ziet voor zichzelf bij 7 van de in totaal 17 Sustainable Development Goals een belangrijke rol weggelegd. P. 30 Speculaaskeuring Na twee dagen speculaas keuren in Meppel door een vak- en een consumentenjury, zijn er dit jaar uit 284 inzendingen 35 (banket)bakkers gekomen die zich een jaar lang provinciewinnaar 2022 mogen noemen verdeeld over de verschillende categorieën. P. 37 Divardy Robotray Automation is een bedrijf gevestigd in Miami met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van automatisering binnen de bakkerijsector. Nu is er een intensieve samenwerking met Divardy ontstaan en gaan ze bakkers samen helpen met hun automatiseringsvraagstukken. P. 40 Retro Een samenwerking tussen een banket- en een broodbakker is niets nieuws in onze branche, maar toch mag de collaboratie tussen Joost Mekking en Bas van Leersum op zich best wel uniek genoemd worden. Zij hebben de handen ineen geslagen en hun beider expertise samengevoegd om Mekx Brood in Bennekom te openen. 30 28 40 37

De vele voordelen van Ropanyl Premium Plus transportbanden: • Uiterst flexibel • Perfecte stuureigenschappen • Rafelen niet • Uitstekende lossingseigenschappen • Vrijwel onzichtbare las • Krimpen niet • Zeer eenvoudig te reinigen Ammeraal Beltech is de nummer 1 transportbanden leverancier voor bakkerijen. Wij hebben de beste proces- en transportbanden die noodzakelijk zijn bij het produceren en verwerken van o.a. brood, croissants, koekjes en andere deegproducten. Voor alle toepassingen hebben wij de juiste band; van de deegverwerking, het rijsproces en depannen tot het verpakken. Member of Ammega Group. Vol Kunststof Banden Fabricage & Service Ge-engineerde Banden Synthetische Banden Schakelbanden Eindloos Geweven Banden Deskundig advies Voor elke band die u wenst Lokale voorraad & service. ammeraalbeltech.com/nl Ammeraal Beltech Foxtrot 12, Postbus 38 1700 AA Heerhugowaard Nederland T +31 (0)72 575 1212 info-nl@ammeraalbeltech.com ammega.com We make your business move. food safety Superior

NBT MAGAZINE NR 6 2022 7 VOORBESCHOUWING EASYFAIRS PAKT FEESTELIJK UIT TIJDENS TIENDE EDITIE BAKKERSVAK EN IJS-VAK IN 2023 Drie jaar lang heeft organisatie Easyfairs net als de bakkerijbranche moeten wachten op het tienjarig jubileum van de bakkerijbeurs. Door corona zijn in de achterliggende jaren diverse edities uitgesteld. Maar komend jaar gaat het er toch echt van komen. De tiende editie van Bakkersvak wordt een heel speciale editie, waarin zowel de organisatie als de exposanten flink zullen uitpakken. “Het begint al bij binnenkomst, waar bezoekers direct op een verrassing worden getrakteerd”, vertelt Sharon Haans, Content Coördinator bij Easyfairs. “Als Easyfairs willen wij met onze missie ‘Visit the future’ de sector voortdurend blijven inspireren”, aldus Haans. “Op de beursvloer vind je daarom van alles over vooruitstrevende thema’s en actuele onderwerpen, die de bakker praktische handvaten geven om de komende jaren tegemoet te gaan. Drie dagen lang wordt de passie voor het vak met vakprofessionals uit de complete bakkerij- en ijssector gedeeld.” ALLE ZINTUIGEN PRIKKELEN Bakkersvak en IJs-Vak vormen samen het enige platform waar de complete bakkerijen ijssector vanuit Nederland samenkomt voor inspiratie en innovatie. “Naast ambachtelijke en industriële brood- en banketbakkers, patissiers, chocolatiers en ijsbereiders komen ook horecaondernemers en cateraars naar deze beurs om zich te laten inspireren door het ambacht. Samen met de exposanten bieden wij de bakkerijsector een platform waar professionals worden geholpen met uitdagingen van nu. Wij willen al hun zintuigen prikkelen tijdens een bezoek aan Evenementenhal Gorinchem en ervoor zorgen dat men boordevol nieuwe ideeën weer vertrekt.” “We verheugen ons er samen met de exposanten en partners ontzettend op om de branche weer in levende lijve te ontmoeten en met elkaar het glas te heffen op een prachtige en heerlijke sector. En op een beurs boordevol brood- en banketbakkers, patissiers, chocolatiers en ijsbereiders eten we daar natuurlijk iets lekkers bij!” Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Bakkersvak en IJs-Vak in 2023? Bekijk dan de website: www.bakkersvak.nl. OP 5, 6 EN 7 MAART 2023 VINDT VOOR HET EERST SINDS COVID-19 WEER EEN EDITIE VAN BAKKERSVAK PLAATS. SAMEN MET BEZOEKERS EN EXPOSANTEN VIERT DE VAKBEURS VOOR AMBACHTELIJK VAKMANSCHAP, DIE OOK KOMEND VOORJAAR WEER IN EVENEMENTENHAL GORINCHEM WORDT GECOMBINEERD MET IJS-VAK, DE TIENDE EDITIE.

NBT MAGAZINE NR 6 2022 8 INTERVIEW Silvia is normaal gesproken iemand die bakkers ondersteunt met bedrijfseconomische, vaktechnische en commerciële adviezen, maar op dit moment is ze voor velen van hen ook een vraagbaak over de huidige crises die veel bakkers treffen, én dan met name de enorm stijgende energieprijzen. Dat de overheid in al haar wijsheid met een regeling is gekomen die de sector, die het zou moeten helpen, geen oplossing biedt, is iets dat Silvia zeker erkent. “Naast het reguliere advieswerk dat ik normaal gesproken ook geef in mijn rol als Business unit manager en het aansturen van Beko Advies, ben ik nu vooral druk de TEK-regeling gewijzigd te krijgen.” VOORBEELD Als we vragen aan Silvia waar de grootste crux zit, leest ze ter illustratie een LinkedIn-bericht dat ze onlangs postte voor: “Ik schrok heel erg na de “IKKENGEENENKELEBAKKERDIEMEERDAN12,5% VAN ZIJN OMZET KWIJT IS AAN ENERGIEKOSTEN” SILVIA VAN NIEUWLAND IS BUSINESS UNIT MANAGER BIJ BEKO ADVIES EN IN DIE HOEDANIGHEID OP DIT MOMENT VOORAL HEEL DRUK – RUIM ZES DAGEN PER WEEK – MET HET ONDERSTEUNEN VAN BAKKERS DIE IN ACUTE NOOD ZITTEN EN TEGELIJKERTIJD OOK MET HET OVERTUIGEN VAN HET KABINET DAT DE TEK-REGELING ZOALS DIE GEPRESENTEERD IS, NIET TOEREIKEND IS VOOR BAKKERS. WIJ HEBBEN GESPROKEN MET SILVIA IN EEN VAN DE SPAARZAME MOMENTEN DAT ZE TIJD HAD OVER HETGEEN WAAR ZIJ NU DRUK MEE BEZIG IS. eerste persberichten over de steun voor het MKB. De telefoon gaat ook voortdurend. En dan gaat het natuurlijk met name over de voorwaarde 12,5% energiekosten van de omzet. Het lijkt er op dat er twee zaken door elkaar worden gehaald. Inderdaad gaan de kosten voor elektra en gas soms met een factor 10 of zelfs 13 omhoog, afhankelijk van het vorige contract. In de W&V-rekening betekent dit dan dat de energiekosten bijvoorbeeld naar 6, 9 of soms 10% van de omzet (excl. BTW) gaan. Stel bij 2 miljoen omzet exclusief BTW heb je normaliter aan energiekosten ca. €60.000 (3% van de omzet). Als dit verdubbelt ga je naar €120.000 (6% van de omzet), bij een verdrievoudiging ga je naar €180.000 euro aan energiekosten. Kortom 9% van de omzet. De drempel op 12,5% van de omzet leggen gaat maar weinig of geen bakkers helpen. Daar zit het grote probleem voor onze branche, in combinatie met het maximale bedrag dat uitgekeerd wordt.”

NBT MAGAZINE NR 6 2022 9 EXTRA KOSTEN “In dit voorbeeld ben ik nog uitgegaan van een gemiddelde bakkerij, maar er zijn bakkers die veel meer kosten hebben en zodoende ook verhoudingsgewijs veel hogere bedragen moeten betalen”, vervolgt Silvia. “Ik ken geen enkele bakker die meer dan 12,5% van zijn omzet kwijt is aan energiekosten. Het is ook zo dat een bakker heel veel meer kosten maakt buiten energiekosten, die óók allemaal enorm gestegen zijn. Er is een extreme markt voor grondstofprijzen, verpakkingskosten zijn torenhoog, logistieke kosten zijn veel hoger geworden en de personeelskosten zijn al flink gestegen vanwege de cao. In maart 2023 komt er nog een loonsverhoging van 3,55 procent, maar de grootste stijging komt natuurlijk per 1 januari, als de minimum lonen met meer dan tien procent omhoog gaan. Dat betekent nog een keer heel veel hogere kosten.” VERKEERDE UITGANGSPOSITIE Waarom komt de overheid met een regeling die de bakker niet helpt en waar komt die 12,5 procent vandaan? “Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar zoals ik ook in mijn post op LinkedIn stelde, lijkt het dat er wat zaken door elkaar gehaald zijn. De kosten voor gas en elektra zijn bij veel bedrijven nu met factor tien tot dertien omhoog gegaan. Maar dat betekent niet dat je daardoor ook dertig procent van de omzet kwijt bent aan energiekosten. Ik vermoed dat de factor van de nota door de war is gehaald met het percentage van de omzet. Het grote probleem verder is ook dat er een maximaal steunbedrag is vastgesteld. Daar heb je als grotere bakkerij niks aan, simpel gezegd omdat de voorgestelde 160 duizend per jaar je niet uit de toegenomen kosten gaat helpen. Deze voorgestelde steun is te weinig voor grotere bedrijven en gaat zeker de industrie niet helpen.” LOBBYEN Silvia is nu vooral aan het praten, lobbyen en mensen overtuigen. “Ik probeer uit te leggen aan de politiek waarom dit voor ons niet werkt. Waarom zou je ook een hele ingewikkelde regeling optuigen als je degene die het moet helpen er niet mee redt? Het ambacht is hier zeker niet mee geholpen. Pak in ieder geval voor de regeling ook een referentiedatum die voor de uitbraak van de oorlog in Oekraïne ligt. Het tweede kwartaal 2021 zou een optie kunnen zijn. De regeling zou in mijn ogen ook voor iedere vestiging en locatie toegankelijk gemaakt moeten worden. Bakkers hebben soms aparte contracten voor winkel en bakkerij en dan val je bij de huidige regeling meteen buiten de boot. We hopen echt op een aantal aanpassingen, want we wijzen ook op het grote aantal medewerkers van ongeveer 45.000 mensen in de ambachtelijke sector. Als er niks verandert, zijn we een groot deel daarvan straks kwijt. Dit gaat grote gevolgen hebben. Ook als er voor de bakkerij industrie geen oplossing komt, hebben we op de korte termijn een probleem met de voedselvoorziening.” ACTIES ONDERSTEUNEN De laatste tijd zijn er al diverse acties opgezet, mede ondersteund of georganiseerd door Beko Advies. Denk aan #Broodinnood, waar in een filmpje een aantal bakkers namens de ambachtelijke bakkerijsector de regering oproepen om Kerst dit jaar te vieren in oktober, zodat consumenten nog één keer kunnen genieten van kerstlekkernijen. Door de energiecrisis is het anders voor veel bakkers en hun klanten te laat. Maar ook de actie op zaterdag 22 oktober waar veel bakkers het licht uitlieten en met kaarsjes erop wezen dat veel bakkers in nood zijn vanwege de stijgende energieprijzen, werd toegejuicht door Silvia. “Het ambacht en de bakkersbranche staan volop in de aandacht. Die aandacht is leuk, maar er moet wel iets gebeuren. Na de lichtjesactie, om het zo maar even te noemen, was er geen medium dat niet berichtte over de situatie van de bakker, maar er moet ook actie ondernomen worden en die benodigde hulp moet van het kabinet komen. Bakkers moeten ook zelf aan de slag, maar dat begrijpen ze wel. De oplossing ligt bij de overheid.” NIET GOED GENOEG “Deze extreme prijsstijgingen hebben ook niks met ondernemersrisico’s te maken”, vervolgt Silvia. “Dit is overmacht en een bakker kan er zeker niks aan doen. Hoeveel kun je als bakker nog verduurzamen en energie besparen? Er is al DE KOSTEN VOOR GAS EN ELEKTRA ZIJN BIJ VEEL BEDRIJVEN NU MET FACTOR TIEN TOT DERTIEN OMHOOG GEGAAN. MAAR DAT BETEKENT NIET DAT JE DAARDOOR OOK DERTIG PROCENT VAN DE OMZET KWIJT BENT AAN ENERGIEKOSTEN veel gedaan. Veel bakkers hebben zonnepanelen, warmterugwinningssystemen, zuinige ovens en koel- en vriessystemen en ga zo maar door. Het is niet voor niets zo dat normaal gesproken de energiekosten ‘maar’ 3 % van de totale omzet zijn. Nogmaals, de regeling zoals die nu op tafel ligt, is niet goed genoeg.” SCHRIJNENDE GEVALLEN Daar komt nog bij dat de voorgestelde TEK-regeling niet per direct ingaat. “De tijd is ook een factor. Deze regeling gaat in april volgend jaar pas in, weliswaar met terugwerkende kracht, maar bakkers hebben het nu nodig! Daarom hopen wij ook op de komst van een toereikend noodfonds voor de mensen die overlevingskansen hebben en nu in de problemen komen. Ik zit nu al om tafel met bakkers die het water aan de lippen staat. Dat is zo schrijnend. Ik loop al dertig jaar mee in de branche, dus ik ken veel mensen. Dan zit je niet met droge ogen aan tafel als ze hun plannen voor het stopzetten van hun onderneming met je delen. Vorige week zat ik bij Brood- en banketbakkerij Stijnman in Oudewater te praten over een sluiting. Ik ken deze mensen al twintig jaar en het is pijnlijk om te zien dat een dergelijk mooi bedrijf nu gedwongen wordt om te stoppen. Onder normale omstandigheden hadden we als Beko Advies een koper gevonden voor dit mooie bedrijf, maar dat is nu niet mogelijk.” SOMBERE VOORUITZICHTEN Hoeveel bakkers gaan nog meer in de problemen komen? “Als de regering niet ingrijpt, haalt 10% van de ondernemingen in de ambachtelijke bakkerijsector het einde van 2022 niet. Dat wil zeggen dat ze een liquiditeitsprobleem krijgen of moeten stoppen. Wanneer er op korte termijn geen ingrijpende maatregelen volgen, dan is voor de zomer van 2023 het voortbestaan van niet 10%, maar zelfs 30% van de sector in gevaar. 50% van de bakkers moet hun deuren sluiten als er in heel 2023 niet wordt ingegrepen en de omstandigheden ongewijzigd blijven. Er zijn al voorbeelden genoeg van bakkers die sluiten en de lijst groeit per dag. Er zit natuurlijk ook een rem op de overnames. Nieuwe generaties bakkers stappen nu niet in, omdat alles onzeker is. Jongeren met een toekomst in het familiebedrijf, maar nu niet durven. Je ziet familiebedrijven omvallen. Het is allemaal heel heftig om mee te maken.” HOOP Heeft Silvia hoop dat er nog wat gedaan wordt aan de TEK-regeling? “We hadden op voorhand op meer gehoopt en zonder hoop geen leven, maar er moet nog wel wat gebeuren. Ik kan met niet voorstellen dat onze mooie sector meer dan gehalveerd wordt. Ik moet hoop houden en ik zal er alles aan doen wat in ons vermogen ligt, om het tij te keren. We hebben gelukkig ook mensen in de politiek die wel snappen wat er speelt en daarom houd ik ook hoop. Wij blijven strijden.”

www.benobakkerijtechniek.nl verkoop@benobakt.nl +31 (0)165 31 63 41 EINDEJAARSACTIE VLB broodsnijmachine PANO Nu voor de prijs van 2021 met een inruilkorting van € 1.055,- Standaard kleur grijs of zwart Optie 230 Volt (meerprijs € 120,-) Snededikte >14 mm op aanvraag Voorzien van Europees CE certificaat VLB SPEEDMASTER Nu voor de prijs van € 11.950,- met € 2.022,- inruilkorting! Standaard kleur grijs Optie boventransport van € 3.120,- voor € 2.492,- De nieuw ontwikkelde VLB Speedmaster is de onderhoudsarme bandaanvoer broodsnijmachine. Lees meer op onze website: www.benobakkerijtechniek.nl Voorzien van Europees CE certificaat 26 JAAR 1997 - 2023 BAKKERSVAK 5, 6 & 7 MAART 2023 STANDNUMMER C130 VASTE SYSTEMEN Geen hogedruk leidingwerk nodig MOBIELE SYSTEMEN Altijd en overal reinigen h-hs.nl +31 313 410 227 • SPOELEN / INSCHUIMEN / DESINFECTEREN • INSCHUIMEN ZONDER PERSLUCHT • VARIABEL VAN 20 TOT 200 BAR • VANAF 10 LITER/MINUUT MPJET EN HPJET REINIGINGSSYSTEMEN De nieuwe standaard in reiniging

NBT MAGAZINE NR 6 2022 11 VERZEKERINGEN TAXEREN IS EEN SPECIALISME EN BIJ TENBA BEHEERSEN ZE DAT TOT IN DETAIL HOE GAAT EEN TAXATIE NOU IN ZIJN WERK? DAAR WAS ONZE REDACTIE EIGENLIJK AL JARENLANG BENIEUWD NAAR EN SINDS KORT WETEN WE HET. WIJ ZIJN NAMELIJK EEN DAG MET PIETER RÖLING EN PETER VERWEIJ, EIGENAREN MAAR ZELF OOK BEIDE GECERTIFICEERD REGISTERTAXATEURS VAN TENBA, OPGETROKKEN OM TE ZIEN HOE ZIJ TOT EENWAARDEBEPALING KOMEN. EN ER ZIJN HÉÉL VEEL FACTOREN EN PARAMETERS WAARMEE REKENING GEHOUDEN MOET WORDEN TOTDAT JE TOT EEN JUISTE WAARDE KOMT, ZO WETEN WIJ NU. Taxaties zijn nog steeds niet het meest ‘sexy’ onderwerp waarmee je je als ondernemer kan bezighouden en dat zal ook niet gaan veranderen. Veelal ‘een noodzakelijk kwaad’ zo noemen Pieter Röling en Peter Verweij van TenBa het doen van een taxatie ten behoeve van het afsluiten van bijvoorbeeld een dekkende verzekering dan ook. Artikel gaat verder op de volgende pagina ► HET GAAT ER UITEINDELIJK OM DAT HET UIT TE KEREN SCHADEBEDRAG NA EEN CALAMITEIT GROOT GENOEG IS ZODAT JE WEER VERDER KAN. HET IS ESSENTIEEL OM JE BEDRIJFSVOERING TE DOEN ZELFS Noodzaak wordt het ook pas als je te maken krijgt met een calamiteit bijvoorbeeld een brand. Dan heb je op stel en sprong hulp nodig bij de herstart van jouw bedrijf. Maar kun je überhaupt wel doorstarten? Dat is de vraag, zeker als je niet goed weet of je goed verzekerd bent. TenBa is al sinds jaar en dag specialist in de bakkerijbranche op het gebied van taxaties voor verzekeringen, maar ook voor financiering, de aan- en verkoop of de wijziging van rechtsvorm. Daarnaast is TenBa ook vooraanstaand bakkerijadviseur en realiseert het per jaar een groot aantal nieuwe bakkerijen. Wij spreken met Pieter en Peter – en tussendoor met een paar collega’s van hen – over hun werk, hun expertise en waarom het zo belangrijk is om op de hoogte te zijn van je verzekeringssituatie. Daarnaast zien we hen ook meteen in actie in de praktijk en ervaren we zelf wat er allemaal komt kijken bij een taxatie.

NBT MAGAZINE NR 6 2022 12 VERZEKERINGEN HOE HET BEGON Peter en Pieter zijn beide mannen die hun strepen ruimschoots verdiend hebben. Ze hebben jarenlange ervaring in de bakkersbranche binnen hun vakgebied, zijn beide Gecertificeerd Register Taxateur en hebben een bakkersachtergrond. Voordat Pieter bijvoorbeeld TenBa startte in 2005, was hij werkzaam bij het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en daarvoor nog had hij de bakkerij van zijn ouders overgenomen. “Die heb ik op jonge leeftijd succesvol verkocht en in 2000 ben ik bij het NBC terecht gekomen als juniormedewerker op de afdeling Bouw & Techniek, heel toevallig als de beoogde opvolger van Peter, mijn huidige compagnon. Tot ons takenpakket behoorde destijds ook het verzorgen van taxaties en het ontwerpen van bakkerij lay-outs. Na wat organisatorische aanpassingen is een deel van het NBC overgegaan in TenBa BV. TenBa staat voor Taxatie EN Bakkerij-advies en ons doel was en is om een kwalitatief goed product te bieden aan onze klanten. We zijn geen prijsvechter, maar we streven als specialist naar de beste kwaliteit en zijn onafhankelijk en objectief. We zijn niet verbonden aan een leverancier, verzekeringsmaatschappij of wat voor andere organisatie dan ook en kunnen dus een echt een eerlijk advies uitbrengen. Onze klant is daar ook het meest bij gebaat, zo weten we uit de praktijk.” TWEE ACTIVITEITEN Door hun specialistische aanpak en de daaraan gekoppelde kennis en ervaring, heeft TenBa een vooraanstaande rol op zich genomen. “Ondanks dat we een kleine speler zijn, zijn we toch inmiddels uitgegroeid tot marktleider op het gebied van bakkerijtaxaties en -advies. Dat is een combinatie van activiteiten die elkaar perfect aanvullen, alhoewel het voor anderen wellicht heel ver uit elkaar lijkt te liggen. Door ons werk als taxateurs weten we echter heel veel over het gebruik en de waarde van machines, waardoor we in ons werk bij het ontwerpen en realiseren van een nieuwe bakkerij, heel goed kunnen inschatten wat iets moet en mag kosten bijvoorbeeld. We leren dagelijks van beide activiteiten.” WAAROM TAXEREN? In totaal zijn er meerdere redenen waarom bakkers bij TenBa uitkomen als het gaat om een taxatie. Allereerst moeten Pieter en Peter, maar uiteraard ook hun collega’s, weten wat die reden is, want ook dat heeft effect op de te bepalen waarde. “Wil je het te taxeren goed verkopen, verzekeren of financieren? Of is er sprake van een faillissement en gaat het om een executiewaardebepaling? Dat heeft allemaal zijn weerslag op de prijs. Vandaar altijd onze eerste vraag: wat is de reden van taxatie? Verzekeren is zoals gezegd doorgaans de reden van onze klanten, dus laten we daarop focussen.” MEERDERE VERZEKERINGSVORMEN Er zijn diverse verzekeringsvormen: een verzekering op basis van nieuwwaarde, op basis van dagwaarde en een verzekering op basis van nieuwwaarde op vaste taxatie conform art. 7:960 BW. Pieter legt even kort de verschillen uit. “Bij een op verzekering op basis van nieuwwaarde krijg je bij een eventuele (brand)schade meestal niet meer uitgekeerd dan de dagwaarde, want na aanschaf van een nieuwe machine wordt na drie jaar de dagwaarde uitgekeerd in plaats van de aanschafwaarde. De dagwaarde is na drie jaar altijd kleiner dan werkelijk benodigd kapitaal voor aanschaf nieuwe inventaris. Bij een verzekering op basis van dagwaarde is dat altijd het geval. Alleen als je verzekerd bent op basis van een vaste taxatie, conform artikel 7:960 BW wordt de nieuwwaarde uitgekeerd.” ESSENTIEEL VOOR JE BEDRIJFSVOERING Taxeren op vaste waarde (art.7:960BW) van een bakkerij voor de verzekering is gelukkig inmiddels een redelijke standaard aan het worden in de bakkerijbranche. Zodoende verzorgen de taxateurs van TenBa bijna dagelijks deze taxaties, omdat bakkers meer en meer de notie inzien van het op deze manier verzekeren van hun waardevolle bezittingen én het moet van de verzekeraar elke drie jaar gebeuren omdat de waarde natuurlijk verandert. “Het gaat er uiteindelijk om dat het uit te keren schadebedrag na een calamiteit groot genoeg is zodat je weer verder kan. Het is essentieel om je bedrijfsvoering te doen zelfs. Als er niks vastligt, is er sprake van een risico, dat je bewust of onbewust neemt. Wij maken een taxatierapport voor onze klanten zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Het meest belangrijke is dat er sprake is van een verzekerings- of vaststellingsovereenkomst tussen verzekeraar en verzekerde. Achteraf kan géén van de partijen beweren dat de waarde toch anders was, immers ze hebben beiden het taxatierapport vastgelegd en gekoppeld aan de polis en daarmee geaccepteerd voordat er een daadwerkelijke schade is.”

NBT MAGAZINE NR 6 2022 13 DATABASE De taxateurs en adviseurs kennen de bakkerijbranche van haver tot gort. Er is in ons land nagenoeg geen bakkerij die ze niet van binnen en van buiten gezien hebben en na het uitvoeren van duizenden taxaties, heeft het machinepark en pand van een bakkerij ook niet zo heel veel geheimen meer voor hen. Geen wonder dat ze deze uitgebreide kennis hebben opgeslagen in hun eigen database. Die database – waarin nagenoeg alle leveranciers, bakkerijmachines, aanverwante artikel en belangrijke informatie over inventaris en pand is gebundeld – helpt de Register Taxateurs van TenBa bij het uitvoeren van taxaties. Als ze door een bakkerij lopen met hun tablet, noteren ze wat ze zien en geven de gewenste parameters aan. Hun portable database geeft informatie en waarde-indicaties op basis van de gegeven informatie. “Dan moeten wij aangeven of we het daarmee eens zijn en dat is negen van de tien keer niet zo, want iedere bakkerij en iedere machine is toch uniek en er zijn andere factoren die een rol spelen. Denk maar eens aan de vele mogelijke opties op machines. Door onze ervaring kunnen we heel snel een inschatting maken over een te taxeren product, maar we moeten ook snel werken, want een gemiddelde ambachtelijke bakkerij heeft ongeveer 250 items die onderdeel zijn van het taxatierapport.” 'WAARDEBEPALINGEN' De taxateurs gaan altijd zorgvuldig te werk, zo zien wij ook in de praktijk. Ieder onderdeel van de bakkerij wordt bekeken en beoordeeld, kneedmachine tot oven en van brandblusser tot weegschalen. Er wordt niks aan het toeval overgelaten en dat móet ook, want bij een eventuele calamiteit wil je als bakker zo snel mogelijk een doorstart maken en niet moeten steggelen met je verzekeraar of de airco nu opgenomen is bij het pand of bij de inventaris, om maar een voorbeeld te geven. Toch verbazen Pieter en Peter nog steeds over het aantal taxaties – of eigenlijk ‘waardebepalingen’ – die gedaan worden door ‘concullega’s’ of verzekeraars zelf. “Er wordt gewoon niet gedetailleerd aangegeven wat er aanwezig is in de bakkerij en wat de waarde is, maar gewoon een waarde op alles geplakt. Dat is voor een verzekeraar geen reden om die waarde ook uit te keren kunnen wij vertellen. Het komt heel nauw kijken en daarom is het ook echt van belang om elke drie jaar deze taxatie uit te laten voeren, want je bent op deze manier ervan verzekerd dat je er alles aan gedaan hebt om in het ergste geval snel een doorstart te kunnen maken. Gelukkig is het wettelijk vastgelegd met art.7:960BW dat je waarde krijgt uitgekeerd van je inventaris en pand, als je verzekerd bent op basis van een vaste taxatie. Je hoeft het niet te doen, maar als je het niet doet, loop je een risico.” ONDERSCHEIDEN Minutieus en deskundig werken Peter en Pieter hun lijst af totdat de taxatie is afgerond. Wij worden zelf ook nog even snel voor de leeuwen gegooid, maar falen natuurlijk hopeloos. Bij een goede taxatie komt ervaring, kennis en kunde van de taxateur kijken, zoveel is duidelijk. TenBa is in dat opzicht écht een specialist, want zij richten zich alleen maar op de bakkersbranche. “Dat is een bewuste keuze, want we kunnen niet van alles wat afweten. De bakkersbranche is onze specialisatie en daardoor kunnen we ons ook onderscheiden.” RAPPORT De taxatie is inmiddels helemaal volgens plan verlopen en er wordt een taxatierapport van zeker tientallen pagina’s dik uitgewerkt. Daarop staat de hele inventaris van de desbetreffende bakkerij tot in detail beschreven, mét een waardebepaling. Die is op basis van allerlei factoren tot stand gekomen. “We houden echt alles bij in de branche, dus pluizen offertes, brochures, en actiefolders door, houden social media kanalen bij en bezoeken beurzen. Nagenoeg iedere prijs, aanbieding, actie, korting is bij ons bekend en opgenomen in onze database én heeft effect op de waardebepaling. Na alle parameters te hebben doorgenomen, wordt ieder taxatierapport gecontroleerd bij ons door een collega, om zo niks aan het toeval over te laten. Een 0 of een 1 teveel of te weinig kan grote gevolgen hebben. Nu is dit rapport klaar en kan het naar de klant gestuurd worden om akkoord te geven, en vervolgens moet het dus naar de verzekeraar zodat het gekoppeld is aan de polis. Wij taxeren iedere bedrijfsinventaris volgens de richtlijnen van verzekeraars. Omdat wij gecertificeerd Register Taxateurs zijn worden de rapportage door alle verzekeraars geaccepteerd, dus daar hoef je geen zorgen over te maken. Met dit rapport, kun je weer gerust slapen, wetende dat je goed dekkend verzekerd bent.” Meer informatie: TenBa BV, Bakkerij Advies | Taxatie | Realisatie Tel. 0317-471211 | www.tenba-bv.nl

NBT MAGAZINE NR 6 2022 14 NIEUWS ADVERTENTIE WAAR AMBACHT EN AUTOMATISERING SAMEN KOMEN EEN COMPACTE MACH I NE VOOR DE AMBACHTE L I J KE BAKKER I J De minirex Multi Een flexibele opbolmachine met een enorm gewichtsbereik (8 tot 330 gram), uitbreidbaar met o.a. een langmaker of rustkastje met stempelinstalatie. We helpen u graag met de oplossing voor uw bedrijf. Koenig Benelux I De Vort 2a I 4225SJ Noordeloos I +31.183.6828.68 I info_nl@koenig-rex.com I www.konig-rex.nl Orangeworks is in 1970 opgericht (voorheen Staalwerk Mill) en de afgelopen decennia uitgegroeid tot een hoogwaardige leverancier van procestechnologie en industriële automatisering voor marktleiders in de chocolade & zoetwaren industrie. In 2020 is Tanis Food Tec overgenomen. Orangeworks en Tanis Food Tec hebben een sterke internationale positie opgebouwd in deze markt als partner voor zoet & suikerwaren, chocolade & cacao en de bakkerij-industrie. Orangeworks verwacht in 2022 een omzet te behalen van ruim € 40 miljoen. Koen Verstegen, CEO Orangeworks, en Mirjam van Dijk, CCO Orangeworks en Managing Director van Tanis Food Tec, worden beiden medeaandeelhouder en vormen samen de nieuwe directie. VERHOEVEN FAMILY OF COMPANIES VADO is een langetermijninvesteerder en richt zich op veelbelovende bedrijven in de maakindustrie en heeft deelnemingen die actief zijn in onder andere hightech & semicon, food & pharma, automotive & (intra)logistics en op het gebied van energie & energietransitie. Gezamenlijk beschikken deze VADO-bedrijven over een breed scala aan competenties om opdrachtgevers op een hoog niveau integraal te kunnen ondersteunen. Orangeworks is een belangrijke uitbreiding in het segment van de voedingsmiddelenindustrie waarin VADO met onder andere Verhoeven Family of Companies, ook gevestigd in Oss, al actief is. Aart Fortanier, CEO van VADO, is gelukkig met de komst van Orangeworks bij VADO. “We zijn via wederzijdse netwerken met elkaar in contact gekomen en al snel bleek dat er een klik was. Het is een heel mooi bedrijf dat zeer gerenommeerde internationale merken tot haar klantenkring mag VADO BREIDT POSITIE IN VOEDINGSMIDDELENINDUSTRIE UIT MET OVERNAME ORANGEWORKS INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ VADO BEHEER NEEMT ORANGEWORKS UIT OSS OVER. ORANGEWORKS ONTWIKKELT EN PRODUCEERT HOOGWAARDIGE PROCESINSTALLATIES EN PRODUCTIE-EQUIPMENT VOOR TAL VAN GERENOMMEERDE FMCG-PRODUCENTEN WERELDWIJD. VADO BREIDT ZO HAAR POSITIE IN MACHINEBOUW VOOR DE VOEDINGSMIDDELENINDUSTRIE VERDER UIT.

NBT MAGAZINE NR 6 2022 15 ADVERTENTIE rekenen. Het ervaren management en de betrokken medewerkers zijn al volop actief om de internationale groeikansen te grijpen en met de ondersteuning van VADO kan dit proces verder worden versneld.” Onder de leiding van JandeWringer, DGAvanOrangeworks sinds 2005, isOrangeworks geprofessionaliseerd en een internationale speler geworden. Hij is blij met de nieuwe eigenaar VADO: “Zij kunnen de trend van groei verder doorzetten en tegelijk de kernwaarden van het bedrijf behouden. VADO’s stijl past sterk bij die van Orangeworks.” Koen Verstegen, CEO van Orangeworks, is ook enthousiast over deze nieuwe fase voor Orangeworks. “We hebben ons de afgelopen jaren sterk ontwikkeld op het gebied van geïntegreerde proceslijnen voor het bewerken en bereiden van zoet & suikerwaren en vloeistoffen in de voedingsmiddelenindustrie. Op basis van onze proceskennis, engineering- en productiekwaliteiten kunnen wij totaaloplossingen bieden vanaf het allereerste ontwerp tot de bouw, installatie en onderhoud van installaties. Onder de vleugels van VADO kunnen we ons portfolio van activiteiten verder ontwikkelen en internationaal verder groeien.” Mirjam van Dijk, CCO van Orangeworks en belangrijk aanjager van de groei van Orangeworks en Tanis Food Tec, ziet grote kansen met VADO als nieuwe eigenaar. “Orangeworks heeft veel potentie in de markt. De combinatie met de groep zal ons nog sterker maken.”

NBT MAGAZINE NR 6 2022 16 NABESCHOUWING BAKKERS ZIJN KLAAR VOOR MORGEN DANKZIJ INSPIREREND KLANTEVENT MEER DAN 80 DEELNEMERS RAAKTEN OP DINSDAG 11 OKTOBER GEÏNSPIREERD OP DE BIJZONDERE LOCATIE BUITEN IN DE KUIL TE LAGE VUURSCHE. MET HET THEMA “KLAAR VOOR MORGEN”, ZORGDE HET INSPIRATIEPROGRAMMA PUUR VOOR DE BAKKER VOOR VERBINDING TUSSEN DE BAKKERS ONDERLING EN BOOD HET PRAKTISCHE HANDVATTEN OM ZICH VOOR TE BEREIDEN OP DE (NABIJE) TOEKOMST. BROODNODIG, IN DEZE UITDAGENDE TIJDEN. Hille-Jan Oppedijk, commercieel manager bij Sonneveld, opende de middag. Hij gaf aan dat het belangrijk was om post-corona weer bij elkaar te komen. “Als grondstoffenleverancier geven wij graag kennis en inspiratie door. Dat gaat van bakprocessen tot aan verkoopprocessen in de winkel. Wij zijn een partner van de bakker. Het is echter geen gemakkelijke tijd voor de bakkerij. We bouwen samen aan de toekomst. Ook in deze lastige tijden waarin de kosten letterlijk de oven uitrijzen.” Marketing manager Wouderick van Dam vulde aan: “Het is belangrijk om als bakker-ondernemer creatief te blijven en te denken in mogelijkheden, zeker in deze snel veranderende markt. Je moet als ondernemer energie besteden aan datgene waar je grip op hebt. Het hebben van de juiste focus en het maken van keuzes is daarbij belangrijk. Daarom richt deze dag zich op de toekomst van morgen en op het binden van klanten.”

NBT MAGAZINE NR 6 2022 17 NIELS HOUTEPEN: “ALS PASSIE ONDERDEEL IS ÉN BLIJFT VAN JOUW ONDERNEMERSCHAP, GA JE HET SOWIESO MAKEN” KLANTBETEKENAAR Tijdens de inspiratiemiddag namen sprekers Richard van Kray en Niels Houtepen de bakkende ondernemers mee in hun verhaal en visie. De Klantbetekenaar Richard van Kray ging in op onderwerpen zoals klantcontact en klantbeleving. Hierbij stond de vraag “waarom kopen klanten brood bij jouw bakkerij en niet bij de supermarkt?” centraal. Richard stelde dat bakkers de traditionele business moeten uitdagen en juist anders te werk moeten gaan dan de grote retailers. KLANTLOYALITEIT Diverse praktische voorbeelden werden met elkaar gedeeld om het dialoog met de klant aan te gaan. Richard gaf de ondernemers mee zichzelf de vraag te stellen: “hoe maak je de juiste customer journey en hoe speel je hier met jouw bakkerij het beste op in?” Het nauwe contact met klanten in winkel kan ervoor zorgen dat de bakker een streepje voor heeft. Zo drukte Richard de ondernemers op het hart trouw te blijven aan zichzelf en waar je voor staat, ook al sta je onder druk. Daarmee kwam ook de actualiteit van de crises waar bakkers natuurlijk mee te maken hebben aan bod. Klantloyaliteit is in tijden van crisis heel belangrijk, omdat klanten zorgvuldiger met geld omgaan én er vaker overwegingen zijn aan wie en wat er geld uitgegeven wordt. ILLUSIES Na een korte pauze, was het de beurt aan Niels Houtepen om de deelnemers te inspireren. Hij verwonderde het publiek met een aantal illusies, waarmee hij verbazing op de gezichten toverde. Dit gaf hij ook mee aan het publiek: een andere manier van klantenbinding is door jouw klant te verrassen en te laten verwonderen. Na de inspirerende sessies, was er veel om over te praten. Er werd enthousiast gesproken over de middag en de boodschap van de sprekers. Ook onderwerpen zoals de grondstoffen- en energiecrisis werden veelvuldig besproken door de bakkers onderling. De dag werd gezamenlijk afgesloten met een heerlijke barbecue in de bosrijke omgeving. PUUR VOOR DE BAKKER Het Puur voor de Bakker programma wordt al meer dan twaalf jaar door Sonneveld georganiseerd voor de bakkende ondernemer. Het doel van het Puur voor de Bakker programma is om de nieuwsgierigheid te prikkelen, nieuwe ontwikkelingen te ontdekken en vooral elkaar te inspireren en kennis te delen. Elk jaar wordt er voor de deelnemers een nieuw en divers programma samengesteld. Kijk voor meer informatie op www.puurvoordebakker.nl.

Koop nu Koop nu WWW.BAKKERSVAK.NL TOEKOMSTGERICHT ONDERNEMEN Vakbeurs Bakkersvak @bakkersvaknl Vakbeurs Bakkersvak GELIJKTIJDIG MET OUDE AMBACHT HERONTDEKT AL 10 JAAR DE VAKBEURS VOOR AMBACHTELIJK VAKMANSCHAP UWGEBRUIKTE FRITUUROLIE IS GELDWAARD! • De beste prijs per kilo voor uw gebruikte frituurolie • Ook levering verse frituurolie mogelijk! • 48 uur service in heel Nederland • Duurzame verwerking tot biobrandstoffen INTERESSE? +31 20 260 60 60 info.nl@quatra.com

NBT MAGAZINE NR 6 2022 19 BAKKERIJMACHINES Thomas heeft inmiddels een aantal bakkers geholpen bij het optimaal snijden van hun producten. “Onlangs mochten we naar een klant in Bretagne die problemen had om de juiste oplossing te vinden om meer broden in korte tijd te snijden. We hebben deze klant voorgesteld om het productieproces en de producten te komen bekijken en ontwikkelden daarvoor de vernieuwde VLB Speedmaster. Na een succesvolle test met deze vernieuwde machine - die uitermate geschikt is om authentiek brood met een stevige vloer en kruin goed te snijden - kocht de klant naast de VLB Speedmaster ook nog twee VLB Pano’s. Dat geeft wel aan dat er veel vertrouwen is in onze machines en manier van werken.” AMBACHTELIJK PROCES Thomas vertelt over de manier waarop hij met de ontwikkeling van de VLB Speedmaster deze specifieke klant kon helpen. “Het bezoek aan deze klant was een inspirerende ervaring. Het betreft een boerderij die is omgebouwd tot bakkerij waar ze zoveel mogelijk gebruik maken van eigen biologisch verbouwde ingrediënten. De degen worden in houten troggen gemaakt en het rijzen vindt nog plaats in rieten mandjes met jute. Na het rijsproces worden de broden met de handschieter VERNIEUWDE SPEEDMASTER VAN VLB BREADSLICERS VLB HEEFT EEN GEWELDIGE REPUTATIE OPGEBOUWD MET DE ONTWIKKELING VAN HOOGWAARDIGE BROODSNIJMACHINES. THOMAS VAN OEFFELEN KRIJGT BIJ VLB MEER EN MEER AANVRAGEN VANUIT FRANKRIJK WAAR DE KWALITEIT EN BETROUWBAARHEID VAN DE VLB MACHINES GEWAARDEERD WORDT. in de hout gestookte oven gelegd. Na het bakken van het brood wordt in dezelfde oven (zonder nogmaals op te stoken) het stuks goed en het banket gebakken. De gloeiende as die uiteindelijk overblijft wordt in een ijzerbak onder de oven bewaard zodat dit de andere dag gebruikt kan worden het nieuwe hout in de oven weer te laten ontbranden. Hier wordt nog echt ambachtelijk gewerkt en dat vraagt ook om een specifieke manier van het snijden van de producten. Ik ben blij dat wij daar met VLB aan hebben kunnen bijdragen. Na heel dit prachtige proces gezien te hebben werden we door eigenaresse Beatrice uitgenodigd om heerlijk te gaan lunchen met zoals in Frankrijk gebruikelijk een bijpassend wijntje.” Meer informatie: VLB Nederland Tel. +31 (0)16 576 75 65 www.vlb-breadslicers.eu

Goede Bakkers, Goede Machines: www. r i ttershaus.eu info@technischburo.com T +31 (0) 30 23 12 3 92 M +31 (0) 6 53 32 45 60 RVS hefkiepers, deegtrechters, invet-units en deegtransportbanden. Belader en ontlader van ovenwagens. Kleinbroodinstallaties van 3000 t/m 15000 st/u. Silo’s, Grondstoffen- en Fermentatietanks. Automatisering. Z e h o r e n bi j e l kaar FAST-Solution for Food ERP | Productieplanning | Warehouse management | Mes | Wegen en etiketteren | Tracering | Recepturenbeheer | Blockchain & IoT | Kwaliteitsbeheer Expert in food-automatisering delaware.pro/foodnl delaware-advert-Food-algemeen-214x72.indd 1 01-02-2022 14:01 0570 680100 INFOORBK.NL WWW.RBK.NL Hèt ERP systeem voor de food Uw oplossing voor automaaseringsvraagstukken! Kempenbaan 1 5121 DM Rijen Nederland +31 (0)161 22 65 97 food@vanabeelen.eu vanabeelen.eu Service dat is onze kracht! Bij Van Abeelen weten wij hoeveel uw vriezer voor u betekent, en dat stilstand veel geld kost. Daarom bieden wij onze klanten de optimale service voor hun machines. Of het nu gaat om ons eigen merk of een vreemd merk, wij bieden voor iedere vriezer de juiste service. Servicegericht en innovatief!

NBT MAGAZINE NR 6 2022 21 AUTOMATISERING Wat maakt AMMdrive onderscheidend? Bram: “AMMdrive positief aangedreven banden werken met de Soliflex PRO-aandrijfnokken (lugs) technologie en bieden ultieme sturing en tegelijkertijd lagere total cost of ownership. Dat is natuurlijk het belangrijkste argument, maar tevens geldt dat voor transporteurs die zijn uitgerust met AMMdrive-banden kostenefficiënter om te bouwen zijn. Deze bieden daardoor een uitzonderlijke sturing en AMMERAAL BELTECH INTRODUCEERT AMMDRIVE AMMERAAL BELTECH INTRODUCEERT EEN NIEUWE SERIE POSITIEF AANGEDREVEN BANDEN. MET 75 JAAR ERVARING IN DE TRANSPORTBANDENINDUSTRIE WEET AMMERAAL BELTECH DAT OEM’S EN EINDGEBRUIKERS ALTIJD OP ZOEK ZIJN NAAR MANIEREN OM KOSTEN TE BESPAREN EN PRODUCTIVITEIT TE VERHOGEN. “DAAROM HEBBEN WIJ DE ULTIEM STURENDE SERIE TRANSPORTBANDEN ONTWIKKELD: AMMDRIVE”, ZEGT BRAM GIJSBERTS, MARKETING- & PROJECTCOÖRDINATOR BIJ AMMERAAL BELTECH. vereisen minder installatietijd en onderhoud. Traditionele frictie aangedreven transportbanden vereisen gebolleerde of vlakke aandrijftrommels (met of zonder bekleding), extra lagers en stuurinrichting. Het inregelen van frictie aangedreven banden kost ook tijd, wat hinderlijk is voor zowel OEM’s als Eindgebruikers. Bovendien vereisen dit type banden meer onderhoud. Onze positief aangedreven AMMdrive banden zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende vertandingen, om aan te sluiten op uw toepassing.” Bram somt nog wat voordelen van AMMdrive op: • “Minder spanning op het materiaal van de constructie en transportband zelf. • Er is minder energie nodig om uw transportband te laten draaien. • Plug & Play (geen inlooptijd vereist) band loopt gelijk in het juiste spoor. • Lagere onderhoudskosten, minder slijtage lagers, assen, glijbed. • Minder bandverlenging, draait op 0 bandspanning. • Gladde deklagen, geen ingezak te deklagen – ten opzichte van vulkunsststof transportbanden.” SOLIFLEX PRO AMMdrive wordt zoals eerder gezegd positief aangedreven door de Soliflex PRO lug-technologie. Bram daarover: “Het innovatieve Soliflex PRO lug-concept maakt sturing op twee manieren mogelijk: Ten eerste door het unieke tandwiel-ontwerp. Het schot in het midden van het tandwiel ondersteunt ook het sturen en positioneren. De band wordt op het aandrijf- en het retourtandwiel op zijn plek gehouden. Ten tweede door behulp van glijstrips. De glijstrips zijn zo gepositioneerd dat zij als geleiders fungeren voor de aandrijf-lugs. Hierdoor is de band zelfsturend over de gehele transportlengte. AMMdrive transportbanden kunnen worden gemonteerd op bestaande positief aangedreven transporteurs of als retrofits op installaties met frictieaandrijving.” Wilt u meer weten, neem dan contact op met Ammeraal Beltech via info-nl@ammeraalbeltech.com & www.ammeraalbeltech.com

NBT MAGAZINE NR 6 2022 22 COVERSTORY VEENHUIZEN GROEP Op zondag 16 en maandag 17 oktober stonden de MIWE Dutch Bakery Days 2022 op de agenda van een twintigtal bakkers. Met een gezelschap van ongeveer 35 belangstellenden vertrok er een luxe bus vanuit Voorthuizen richting Duitsland. Op het programma stond, naast een bezoek aan het LBC én de productielocatie van MIWE, ook een rondleiding bij Schäfer dein Backer: een grote bakkerij met 150 filialen in en rond Frankfurt am Main. ‘VIP-EXPERIENCE’ Patrick Veenhuizen gaf op voorhand al aan wat het doel van deze Dutch Bakery Days 2022 voor hen was. “Deze reis geeft ons de gelegenheid om ideeën en ervaringen te delen, inclusief het delen van onze businessplannen en strategie voor de toekomst, als ook het versterken van onze gezamenlijke relatie, knowhow en service. In de basis willen wij, MIWE en Veenhuizen Groep, deelnemers trakteren op een geweldige ‘vipexperience’ in Duitsland.” SCHÄFER DEIN BACKER Deze ‘vip-experience’ startte met een bezoek aan Schäfer dein Backer. In het Duitse Limburg, vlakbij Frankfurt am Main werden wij getrakteerd op een heerlijke lunch, een uitleg over het bedrijf en een rondleiding door de bakkerij. Bij een dergelijke organisatie waar 1.500 mensen werken, dat in totaal 150 filialen heeft en onder meer Aldi en Lufthansa belevert en een jaaromzet van ongeveer 100 miljoen heeft, verwacht je ook een grote bakkerij. Alles geautomatiseerd, veel machines en weinig mensen in de productie. Toch onderscheidt Schäfer dein Backer zich door handwerk leidend te laten blijven binnen het productieproces, maar toch het nodige te automatiseren. “Maar de bakkers zullen hier altijd het deeg met de handen aanraken, voelen en zien, zodat we zeker weten dat het van de juiste kwaliteit is”, zo wordt ons verteld tijdens de rondleiding. Natuurlijk neemt MIWE een groot aandeel voor zijn rekening binnen deze bakkerij. Er zijn een aantal Roll-in e+ ovens voor het bakken van zoetwaren, maar waar Schäfer dein Backer vooral op vertrouwt, is de expertise van MIWE op het gebied van koelen en vriezen. Dat is in ons land EERSTE EDITIE MIWE DUTCH BAKERY DAYS VAN VEENHUIZEN GROEP GROOT SUCCES EIGENLIJK ZOU AFGELOPEN MAAND BAKKERSVAK PLAATSVINDEN, MAAR DOOR OMSTANDIGHEDEN WERD ER GEKOZEN OM DE VAKBEURS TE VERPLAATSEN NAAR HET VOORJAAR VAN 2023. VOOR VEENHUIZEN GROEP EEN MOOIE AANLEIDING OM ZELF HET HEFT IN HANDEN TE NEMEN EN HAAR EIGEN MIWE DUTCH BAKERY DAYS 2022 TE ORGANISEREN. MET HET ORGANISEREN VAN DEZE DAGEN GAF VEENHUIZEN GROEP EEN AANTAL BAKKERS DE GELEGENHEID OM MEE TE REIZEN NAAR HET DUITSE ARNSTEIN, WAAR MIWE HAAR PRODUCTIELOCATIE HEEFT ÉN BESCHIKT OVER EEN HYPERMODERN EN INDRUKWEKKEND LIVE BAKING CENTRE (LBC). DIE MOGELIJKHEID GREPEN EEN GROOT AANTAL BAKKERS MET BEIDE HANDEN AAN. ZODOENDE REISDEN WIJ MET EEN GEMÊLEERD GEZELSCHAP VAN HUIDIGE, NIEUWE EN POTENTIËLE KLANTEN VAN VEENHUIZEN GROEP NAAR DUITSLAND OM ONS ONDER TE DOMPELEN IN DE WERELD VAN MIWE ÉN NOG VEEL MEER.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4