DUURZAAMHEID Kiezen voor gas of elektra Je kunt binnen dit hybride systeem kiezen om volledig gas of volledig elektrisch te bakken, maar je kunt ook voor een mix kiezen, zo beargumenteert Paul: “Stel dat je midden op de dag zonne-energie beschikbaar hebt, dan gebruik je die natuurlijk. Heb je een netaansluiting van maximaal 500 kilowatt en de energieprijs is op een bepaald moment van de dag heel gunstig, dan kan het systeem zoveel mogelijk elektriciteit gebruiken om de oven te verwarmen, waardoor je het gasverbruik weer drastisch omlaag brengt. Dat gebeurt door onze slimme software die ontwikkeld is om dergelijke fluctuaties op de markt te herkennen en daarop in te spelen. Het kan ook zo zijn dat je zelf een piek hebt in de opwekking van energie, die je niet wil terugleveren aan het stroomnet omdat je dan belast wordt. Dan kun je die energie in de oven gebruiken, maar als de oven meer energie nodig heeft om de optimale omstandigheden voor het bakken te bereiken, dan kun je met gas bijverwarmen. Deze ovens zijn al in de praktijk in gebruik en hebben de voordelen al bewezen. Nogmaals: geen toekomstmuziek, maar nu al beschikbaar en te implementeren in onze nieuwe én bestaande ovens.” Geen verandering in bakproces Een belangrijke kanttekening die Paul maakt: het gebruik van een andere warmtebron heeft totaal geen effect op de bakkwaliteit van de oven. De hybride ovens zijn indirect verwarmde systemen. De radiatoren in de bakkamers worden verwarmd door warme olie of warme lucht “De lucht of olie die wordt verwarmd door gas of elektra is niet anders en er is dus ook geen verandering in het proces. Dit indirecte verwarmingsproces heeft dus geen effect op de bakkwaliteit en de kwaliteit van het brood.” 12 NBT MAGAZINE NR 6 2024
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4