Er komen, kortom, soms wel heel veel vragen op een food ondernemer af. Vaak heeft hij of zij niet de gelegenheid of de kennis om zich over al deze vraagstukken te buigen, en soms wil een ondernemer ook gewoon liever ondernemer zijn. Alle expertise onder één dak “Een foodbedrijf is meer dan de som der delen. Het is letterlijk een veeleisende omgeving waarin techniek, logistiek en inrichting afzonderlijk moeten kloppen, maar ook naadloos op elkaar moeten passen”, aldus senior consultant Rinke Kortenbach en architect Hans van den Hoorn, beiden werkzaam bij de RBK Group. RBK is al 45 jaar dé partner in de foodindustrie voor automatisering, milieuadvies en ontwerp en advies voor gebouw en installaties. De adviseurs, ingenieurs en architecten van RBK Food Projects, RBK Milieu Advies en RBK Verhoef helpen en ontzorgen ondernemers met advies en ontwerp op het gebied van logistiek, bouw, verbouw, installaties, energie en milieu. Met eigen softwareoplossingen zoals FOBIS® en FOPRO®, kan RBK Automatisering productieprocessen monitoren en optimaliseren, of energie-efficiënter maken. “Omdat wij alle vakgebieden in eigen huis hebben, kunnen wij onze projecten integraal benaderen”, vertelt Rinke. “Het voordeel hiervan is dat wij onze klanten kunnen helpen bij een breed scala aan ontwerp- en adviesvragen, die wij altijd vanuit meerdere invalshoeken kunnen oplossen.” Aan de hand van enkele onderwerpen lichten Rinke en Hans dit toe. Hygiëne “Hygiëne vormt de basis van ieder foodbedrijf”, geeft Rinke aan. “Hygiëne begint bij een optimale logistieke flow, waarin personeel, grondstoffen en producten zich logisch en efficiënt door de fabriek kunnen bewegen. Een goed logistiek plan verlaagt het risico op kruisbesmettingen, verhoogt de voedselveiligheid en verbetert daarnaast de operationele prestaties, en verlaagt daarmee de operationele kosten. Maar hygiëne gaat verder, met het kiezen van passende gebouwinstallaties voor bijvoorbeeld klimaatbeheersing (denk hierbij aan stof, vocht/damp, temperatuur, etc.) of schoonmaak (denk aan warm water, de hogedrukinstallatie, reinigingsventilatie, vloerputten, etc.). En tot slot stelt hygiëne natuurlijk de nodige eisen aan het gebouw. De afwerking moet robuust zijn, de wanden en vloeren liefst glad maar niet té glad en gemakkelijk te reinigen, en stofranden moeten uiteraard zoveel mogelijk worden voorkomen.” COVERSTORY RBK RBK GROUP: EEN INTEGRALE BLIK OP DE FOOD Stel, je bent ondernemer in de food. Je hebt plannen, je wil gaan nieuwbouwen, uitbreiden, kosten besparen of nieuwe producten gaan maken, maar er moet worden voldaan aan allerlei eisen op het gebied van bijvoorbeeld hygiëne, traceerbaarheid, milieu-impact (afval, geluid, stikstof) en energie. Er zijn rapportages die moeten worden aangeleverd, vergunningen of erkenningen die moeten worden aangevraagd. En dan heb je ook nog te maken met hoge bouwkosten, hoge energiekosten, problemen met de energievoorziening of technische problemen in je gebouw. 22 NBT MAGAZINE NR 6 2024
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4