VOEDSELVERSPILLING Bakkersgrondstof kon het hoofd niet boven water houden door de hoge kosten van hun duurzame producten en een gebrek aan bereidheid in de keten om marges te verlagen. De prijzen voor dit circulaire brood lagen aanzienlijk hoger dan die van regulier brood door de hoge productiekosten van de duurzame werkwijze. “In een lineair ingerichte markt waarin elke schakel – van bakker tot groothandel – zijn marge wil behouden, werd het brood uiteindelijk onbetaalbaar voor afnemers”, geeft Hetterschijt aan. “Ondanks dat er veel waardering is voor duurzaamheid en de intentie bestaat om circulaire producten te steunen, bleek het voor veel partijen lastig om in de praktijk meer te betalen voor een duurder product. Daardoor bleef de afzet van dit duurzame brood sterk achter bij onze verwachtingen.” DEUR VAN BAKKERSGRONDSTOF DICHT, MAAR INITIATIEFNEMERS ZIEN NIEUWE KANSEN Bakkersgrondstof heeft de afgelopen jaren met veel passie gewerkt aan een circulaire toekomst voor de bakkersbranche. Ondanks hun inspanningen om duurzame en vernieuwende oplossingen te introduceren, kan het bedrijf niet doorgaan in de huidige vorm. Initiatiefnemer Sebastiaan Hetterschijt vertelt waar het misging, hoe ze nu verdergaan en waarom het cruciaal is voor een bakker om op tijd na te denken over het onderwerp retourstromen. Daarnaast onderschatte Bakkersgrondstof de complexiteit van het circulaire model en de impact daarvan op de relatie met bakkers. Zij zijn niet gewend aan de intensieve samenwerking die dit vereist. “Iedereen vindt het een heel mooi verhaal, is met de wereld begaan en praat over circulariteit in zijn beleid. Totdat er betaald moet worden. Waar de bakker normaal alleen als klant optrad, werd hij in ons circulaire model ook toeleverancier. Hierdoor wordt een nauwere samenwerking noodzakelijk. Veel bakkers zijn niet gewend aan deze manier van werken, die hun gebruikelijke rol binnen de keten flink veranderde. Hoewel we onze productiecapaciteit hadden opgeschaald en het circulaire brood in 2023 lanceerden op de Horecava, was er onvoldoende vraag naar het brood. Doordat de prijs vijf tot tien procent hoger dan ‘normaal brood’ is, kregen we moeilijk voet aan de grond in de markt. Bovendien stond die door prijsdruk en stijgende kosten al onder druk.” Flinke subsidie Even opfrissen. Wat deed Bakkersgrondstof ook alweer? Het was een circulair bedrijf dat broodresten inzamelde en verwerkte tot nieuwe producten voor bakkers. Bakkersgrondstof werd zo’n zeven jaar geleden opgericht door Hetterschijt, Paul Berntsen en Jos Veltmaat. Het bedrijf groeide dankzij een flinke subsidie en verhuisde naar het Nederlands Bakkers Centrum, waar ze hun duurzame activiteiten konden opschalen. “We haalden brood op bij Bakkerij Sebastiaan Hetterschijt (links) was een van de initiatiefnemers van Bakkersgrondstof 34 NBT MAGAZINE NR 6 2024
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4