Koenen en Bakkerij ‘t Kraayennest, en verwerkte dit via twee stromen. Brood met allergenen werd gedroogd en naar een kippenboerderij gestuurd, waarbij de hoeveelheid resulterende eieren werd berekend en teruggestuurd naar de bakkers. De tweede, en belangrijkste, stroom was brood zonder allergenen. Dat werd vermalen tot poeder en verwerkt tot desem. Deze desem ging in zakken terug naar de oorspronkelijke bakkerij, zodat bakkers van hun eigen gerecyclede brood weer nieuw brood konden maken en verkopen, met gesloten keten als resultaat.” Bakkersgrondstof heeft de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet in het creëren van bewustzijn binnen de branche over de waarde en noodzaak van circulaire retourstromen. Door hun werk werd het thema hergebruik van broodafval meer op de kaart gezet, wat voor veel bakkers een nieuwe manier van denken was. “We trokken wekelijks geïnteresseerden aan die wilden leren hoe ze hun eigen retourstromen circulair konden inzetten. Het geeft aan dat we anderen hebben geïnspireerd om ook stappen te zetten richting verduurzaming. Onze deelname gedurende aan halfjaar aan een initiatief als de Circular Factory bracht niet alleen waardevolle kennis voor ons bedrijf, maar zorgde ook voor kennisuitwisseling binnen een breder netwerk van circulaire startups.” Certificaten De initiatiefnemers hebben daarnaast laten zien dat circulair werken in de bakkersbranche niet alleen mogelijk, maar ook veilig en betrouwbaar is. Ondanks twijfels en kritische geluiden uit de branche, heeft Bakkersgrondstof met hun FSCC 22000 en GMP+-certificaten aangetoond dat hun processen voldoen aan strenge voedselveiligheidsnormen. “Dit bood een belangrijke basis voor het vertrouwen in circulaire initiatieven binnen de sector. Toch bleek het een uitdaging om bakkers en klanten de extra waarde van duurzame grondstoffen te laten inzien. Voor veel bakkers heeft energieverbruik een hogere prioriteit. We zijn blij dat we de branche bewuster hebben gemaakt van de rol die circulariteit kan spelen in de toekomst.” Dat Bakkersgrondstof het niet heeft gered, betekent niet dat de mannen ermee ophouden. Integendeel. “We gaan zeker verder. Hoewel we zelf geen desem meer verkopen, gaan we onze ervaring inzetten om de circulaire aanpak voor retourstromen in de bakkersbranche te stimuleren. Gezien de toenemende aandacht voor circulaire processen en de veranderende regelgeving die retailers vanaf volgend jaar meer verantwoordelijkheid geeft, hopen we dat onze jarenlange inzet beloond wordt.” Vooruitdenken Aan alle bakkers geeft Hetterschijt tot slot het volgende mee. “Een bakker moet vooruitdenken over waar hij over vijf of tien jaar wil staan en welke verwachtingen klanten tegen die tijd van hem of haar hebben. Het is cruciaal om nu plannen te maken voor circulaire oplossingen. Wie niet tijdig aanpassingen doorvoert, loopt het risico dat de overheid dwingende maatregelen oplegt of dat concurrenten hem of haar voor zijn. De keuze is om passief te blijven en daarmee achterop te raken, of om juist proactief met klanten en andere stakeholders in gesprek te gaan en gezamenlijke duurzame oplossingen te ontwikkelen. Intensieve samenwerking binnen de keten zal daarbij essentieel zijn, zodat bakkers zelf een toekomstbestendige richting kunnen inslaan.” Meer informatie: Bakkersgrondstof | info@bakkersgrondstof.nl | www.bakkersgrondstof.nl WIE NIET TIJDIG AANPASSINGEN DOORVOERT, LOOPT HET RISICO DAT DE OVERHEID DWINGENDE MAATREGELEN OPLEGT OF DAT CONCURRENTEN HEM OF HAAR VOOR ZIJN NBT MAGAZINE NR 6 2024 35
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4