Overname 2 & 3 Toen Jaco alles op de rit had in Den Bommel, deed hij in 2023 zijn tweede overname. “Bakkerij Van der Waal ging failliet en wij konden een winkel in HendrikIdo-Ambacht overnemen. Het is een logische stap, want we konden daardoor ook efficiënter gaan produceren. Expansie hoort er wel een beetje bij als je kijkt naar de kosten die je maakt in de productie. Dan is meer filialen beleveren bijna een must geworden. Vandaar dat er ook steeds meer kleinere bakkerijen verdwijnen. Massa is in dit geval toch ook kassa. We hebben de smaak wel te pakken inderdaad, want vier maanden geleden hebben we de winkel van Bakkerij van Braal in het winkelcentrum Beijerse Hof in Oud-Beijerland overgenomen. Die plek is gewoon heel goed.” Overname 4 Tijdens de overname van de winkel van Bakkerij van Braal werd Jaco benaderd door een tussenpersoon over de overname van Echte Bakker De Koning. “Ik was gewoon heel druk, maar we zijn toch gaan praten. De kans deed zich voor… Ik zag meteen de potentie en we hebben alles snel rond gekregen. De uitstraling, de open bakkerij die je vanuit de winkel ziet en daardoor de beleving, de aanloop doordat het in een winkelcentrum zit: het hele plaatje klopt. Zodoende hebben we twee winkels overgenomen en staan we nu ook op een markt in de buurt. Op dit moment hebben we ook nog niets aangepast, maar het idee is om volgend jaar stapje voor stapje wat kleine veranderingen door te voeren. In het assortiment bijvoorbeeld wat toevoegen zoals onze desemproducten .We hebben ook wat nieuwe mensen aangenomen, zoals een nieuwe bakker en banketbakker. Dat was nodig ook.” Compagnon Met die laatste opmerking doelt Jaco op de vacature die ontstond in de productie doordat zijn nieuwe compagnon Leon Prins een andere rol kreeg in de organisatie. “Het is allemaal best wel veel voor mij alleen. Ik ben net voor het eerst vader geworden en wil er ook zijn voor mijn gezin, maar aan de andere kant werk ik iedere dag 16 uur. Ik wilde graag een gezondere werk-privébalans en met Leon erbij als nieuwe compagnon moet dat op den duur gerealiseerd worden. Hij was werkzaam bij ons als bakker en ik heb hem gevraagd of hij mijn compagnon wilde worden. Leon zal nu in Puttershoek en ’s-Gravendeel de boel draaiende houden en ik doe de andere filialen, waar we volgend jaar om beurten op de verschillende locaties aanwezig zullen zijn.” Centrale bakkerij Is er met twee productielocaties ook genoeg capaciteit? “De bakkerij in Den Bommel is echt te klein geworden en barst uit zijn voegen. We hebben ook niet veel mogelijkheden om uit te breiden helaas en de bakkerij van De Koning is geweldig, maar mijn grote droom is om een centrale bakkerij te realiseren. Dat is de volgende stap als alles goed draait. Er is nog steeds heel veel groei mogelijk en dan met name in onze desemproducten. We hebben een desemlijn ontwikkeld waar veel vraag naar is en die vraag neemt steeds meer toe. Daarom denk ik dat we met een centrale bakkerij ook nog efficiënter kunnen produceren. In het ideale scenario zou deze komen in Heinenoord, want dat is op een kwartier afstand van alle filialen vandaan. Vanuit daar heb je een heel groot bereik en lig je enorm centraal. Het zou daarnaast tijd schelen ’s nachts. Nu zijn we de nachturen al aan het terugschroeven. De meeste bakkers die bij ons werken, werken twee nachten in de maand. Dat doen we natuurlijk vanuit goed werkgeverschap, want je wilt gewoon personeel hebben. Daarom hebben we vorig jaar ook een vierdaagse werkweek geïntroduceerd. We hebben weinig verloop en nieuw personeel vinden we vooralsnog ook gemakkelijk.” Meer overnames? Het kan snel verkeren. Binnen de kortste keren is Bakkerij Wolfert flink gegroeid en Jaco sluit ook zeker niet uit dat er meer overnames zullen volgen. “Ik sta zeker open voor meer uitbreiding. Het lijkt me tevens heel leuk om een desembakkerij op te zetten. Daar zie ik veel kansen. Op dit moment leveren wij onze desemproducten aan als halffabricaten en bakken de winkeldames deze af in de winkel. Dat werkt heel goed. Zo kun je de dagproductie behouden en in de winkel afbakken. Je hebt daarnaast minder derving en bent dus efficiënter. Ik heb nog genoeg leuke ideeën, maar ik kom tijd tekort. Bakkers zullen het wel herkennen, want eigenlijk ben je nooit klaar in de bakkerij.” Jaco Wolfert Leon Prins NBT MAGAZINE NR 6 2024 41
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4