Pakkracht nr 1 2024 Online

PAKKRACHT NR 1 2024 35 Tijn Wolters won met Antoon de Cacaoboon in de category Afvalreductie en -Preventie kan klikken zodat het niet meer lekt. Wendy focuste op een ander probleem met drankverpakkingen. Dopjes moeten vanaf 3 juli verplicht vastzitten aan de fles. Veel bedrijven hebben deze nieuwe dop al doorgevoerd, maar de vaste dopjes zorgen helaas voor veel frustratie bij consumenten. “Ze trekken de dop er vaak af, en dit zorgt weer voor meer zwerfafval.” Daarom begon Wendy aan haar project ‘De dop erop’. “Het is een tethered cap met een langer plastic ‘koord’, waardoor de dop is makkelijk uit de weg te houden is tijdens het inschenken en drinken.” Ook Mitchell vond zijn inspiratie in de SUP-regelgeving. “Veel cateringbedrijven, en vooral snackbars, stappen over op papieren bakjes. Vettig eten zorgt er vaak voor dat deze bakjes niet meer te recyclen zijn.” Mitchell ontwikkelde een insert van eetbaar en vetwerend papier. Het papier is zelfs te bedrukken met informatie, zoals het logo van de snackbar of gegevens over recycling. Gebruiksgemak Verpakkingen kunnen de gebruikerservaring ontzettend belemmeren of juist verbeteren. Studenten Julian Groensmit en Iris Goense weten dat allebei maar al te goed. Beiden ontwikkelden ze verpakkingsoplossingen die de gebruikerservaringen van twee verschillende producten makkelijker maken. Julian zag in hoe onhandig het is dat verpakkingen voor instant noodles en pasta te heet worden om comfortabel vast te houden of te verplaatsen. Hij ontwikkelde een hitte-resistente verpakking voor instant noodles en pasta, met een golfkartonnen laag die de buitenkant van de verpakking koeler houdt dan de binnenkant. "De bestaande verpakkingen hebben na drie minuten gemiddeld een oppervlaktetemperatuur van 68°C, maar door toevoeging van het golfkarton is dit verlaagd naar 45°C", zegt Julian. Iris stoorde zich aan de glazen potjes waarin melasse vandaag de dag wordt verkocht. “Consumenten hebben secundair keukengerei nodig om de melasse te gebruiken en er wordt veel geknoeid.” Om dit probleem op te lossen ontwikkelde ze een ‘knoei-proof’ flesje met een intern doseersysteem, de No Mess Melasse. Door de holtes in de voor- en achterkant 5 seconden tegen elkaar te drukken, komt er 15 gram product vrij. Productielijnen verbeteren Er waren dit jaar ook studenten die zich inzetten voor het verbeteren van productielijnen. Nina Jansen en Sander Kriesels werkten in opdracht van Royal Swinkels aan het verbeteren van het inspectiesysteem van de brouwerij. Er werden namelijk te veel statiegeld retourflessen onterecht uitgestoten. Nina en Sander maakten een pareto analyse om te achterhalen waardoor dit gebeurde. “Wij raden een dagelijkse schoonmaak en inspectie aan”, zegt Nina. “Door ervoor te zorgen dat alle onderdelen van de lijn – zoals de glasplaten voor de camera’s en de blazers die overtollig zeep wegblazen – schoon zijn en werken, vermindert de onterechte uitstoot van flessen aanzienlijk.” “Ook zijn er een aantal lange termijn oplossingen”, voegt Sander toe. “FIFO flessen draaien, bijvoorbeeld, resulteert in beter verwerkbare flessen en minder problemen met halsetiketten, roest, en wandvervuiling. Ook zou een baanzeepvrije baan onterechte uitstoot verminderen, omdat zeep op de flessen blijft zitten en onterecht wordt gezien als vervuiling.” Door deze veranderingen door te voeren, kan Royal Swinkels bijna 2.5 miljoen flessen besparen, volgens de berekeningen van Nina en Sander. Meer informatie: HAS green academy Tel. +31 (0)88 890 3600 has@has.nl www.has.nl Empack-stand: C206

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4