Pakkracht nr4 2018 online

P a k k r a c h t n r 4 2 0 1 8 50 C o l u m n Al die verpakkingsvarianten ten spijt bleek de smaakvariant nog niet de lastigste vraag te zijn, want er was maar thee nodig voor één kopje. Ik had er nooit zo op gelet maar merkte nu dat fabrikanten niet goed aanduiden of de verpakking porties voor potten of zakjes bevat. Met losse blaadjes doe ik altijd maar wat daarvan op gevoel in een thee-ei en laat dat, terwijl ik ongedurig dat thee-ei op-en-neer in het kopje wip, heel eventjes trekken totdat het water een in mijn ogen acceptabele theekleur heeft. Barbarij waarschijnlijk in de ogen van beschaafde theedrinkers zoals ik ook mijn gast vermoedde een te zijn. We bleken een bonte verzameling van diverse bekende en minder bekende theemerken in huis te hebben en ik begon eerst maar eens de doosjes aan alle kanten te bestuderen op zoek naar een aanwijzing. Lang niet alle merken duiden op de voorkant van de verpakking aan of de inhoud zakjes met hoeveelheden voor potten of kopjes bevat. Wel het aantal zakjes óf het totale gewicht. Nu zijn de scholen weer begonnen, maar ik was die vroege ochtend (zonder mijn eerste kop koffie) nog niet voorbereid op een portie rekenen. 40 gram en 20 zakjes was makkelijk, waarbij dan de vraag was: is 2 gram voldoende voor een pot of een kopje? Er bleken ook verpakkingen van 45 gram met 20 zakjes of 80 gram met 20 zakjes, 15 gram met 10 zakjes, 16 zakjes in een verpakking met 32 gram. Dus 1,5 tot 4 gram per portie. Allemaal verpakt voor de totale hoeveelheid dus een grammetje meer of minder per zakje zou maar zo kunnen. Dan de gebruiksaanwijzing eens nalezen, misschien dat ik daar wijzer van werd. Alle fabrikanten zijn het erover eens dat het water 100 graden Celsius moet zijn. Het perfecte kopje thee zal ik dan wel nooit kunnen maken, want het water van mijn waterkoker blijkt in mijn kopje nauwelijks 75 graden heet te zijn. Dat is maar net voldoende voor een stuk varken, aldus de vleesthermometer die ik gebruik om de temperatuur te testen. Ik besluit nog een paar keer water te koken en de thermometer meteen in het water te steken zodra de waterkoker afslaat, maar ook dan slaat de wijzer nog maar net uit tot aan beef. Dat stuk vlees is bij 77 graden op de juiste temperatuur bereid, maar zo heet is lang niet de aanbevolen temperatuur voor het kopje thee. Zou de tijd dat de thee moet trekken nog iets uitmaken dan? Daar zijn de meningen onder de fabrikanten ook hevig over verdeeld. De aanbevelingen variëren van 2-3 minuten, 3-4 minuten, 3-5 minuten tot 5-6 minuten. Een en ander onafhankelijk van of het voor een kop of een pot is. Blijkt potdorie dat kopjes ook nog in maat kunnen verschillen 200ml of 300 ml. Over de grootte van een pot wordt niets vermeld, daar breek ik mijn kop dan weer over. Gelukkig hebben we een hele verzameling thee in huis. Ik heb die ochtend het kopje koffie overgeslagen en ben begonnen met een kopje ‘herbal goodness, slaap lekker, 100% natuurlijk, melange van valeriaan, kamille en lavendel’. Even bijkomen. WE HEBBEN EEN HELE VERZAMELING AAN THEE IN HUIS: IN VERSCHILLENDE SMAKEN, SAMENSTELLINGEN EN VERPAKKINGEN. IK DRINK ZELF NAUWELIJKS THEE DUS TOEN EEN GAST IN HUIS ‘S OCHTENDS OM THEE VROEG, TROK IK DE MAND MET VERPAKKINGEN UIT DE KAST EN STALDE DEZE VOOR HAAR UIT MET DE VRAAG WELKE ZE WILDE. HET WAS EEN SANTENKRAAM VAN DE ‘GEWONE’ DOOSJES MET EEN FOLIETJE EROMHEEN, PLASTIC EN PAPIEREN ZAKJES, POTJES MET LOSSE BLAADJES EN THEE IN KLEINE RONDE BLIKJES OF VAN DIE ‘OUDERWETSE’ VIERKANTE BLIKKEN MET EEN ONMOGELIJKE VERFBLIKSLUITING. IN VAKTERMEN HEET DIE LAATSTE OVERIGENS EEN TRIPLE TIGHT SLUITING, DUS PRIMA LUCHTDICHT VOOR THEE MAAR ZO STEVIG DRIE KEER STRAK GESLOTEN, DAT HET MISSCHIEN OOK WAT OVERDREVEN IS VOOR EEN HANDVOL GEDROOGDE BLAADJES. BOVENDIEN IS HET ZEKER NIET GEBRUIKSVRIENDELIJK. EEN NEDERLANDSE LEVERANCIER HEEFT TIGHT OVERIGENS VERTAALD ALS TITE. IK WEET NIET OF ZE MET DIE NAAMGEVING EEN PATENT HEBBEN WETEN TE OMZEILEN OF DAT IEMAND DAT OOIT ZO, ZONDER HET VERDER TE CONTROLEREN, HET FONETISCH HEEFT VERTAALD. MAAR GRAPPIG IS HET WEL. Thee heeft zoveel charme… Stefan Hermsen Docent Food Packaging HAS Hogeschool

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4