I
n t e r v i e w
HIJ ZAT ACHT JAAR IN HET BESTUUR VAN DE VERENIGING NEDERLANDSE VERPAKKINGSKUNDIGEN EN LIEP ALS PRODUCTIEMANAGER MEER
DAN TIEN JAAR ROND IN DE VERPAKKINGSWERELD. TOCH HEEFT STEFAN HERMSEN PAS ECHT HET IDEE DAT HIJ VERSCHIL MAAKT SINDS HIJ
IN 2010 AFSTUDEERCOÖRDINATOR FOOD PACKAGING WERD OP DE HAS HOGESCHOOL IN DEN BOSCH. EEN KENNISMAKING MET DE
VERPAKKINGSPASSIE VAN DE PAKKRACHT-COLUMNIST.
Wie met Hermsen door het gebouw van de HAS Hogeschool stapt, wordt
geprikkeld door diens enthousiasme. Vergezeld van een waterval aan
woorden geeft hij een snelle rondleiding langs de praktijkruimtes die deze
hbo-opleiding bijzonder maken. We passeren onder meer een kooklokaal,
een kleine fabrieksruimte én een werkplaats om handmatig verpakkingen te
fabriceren. Wie binnen de opleiding Food Innovation kiest voor de afstudeer-
richting Packaging moet kennis hebben van het hele productieproces, vindt
hij. “Het is noodzakelijk dat je weet of een verpakking te máken is, hoe het
voedsel dat je erin verpakt tot stand is gekomen én op welke manier het
in fabrieken op grote schaal wordt verwerkt. Al die basisbeginselen krijgen
studenten hier mee. Zo leren ze de hele keten kennen. Dat zorgt ervoor dat
ze niet alleen verpakkingen kunnen maken die er gaaf uitzien, maar die ook
daadwerkelijk te produceren zijn en op het schap kunnen verschijnen.”
IN JE WOORDEN KLINKT – NET ALS IN JE COLUMNS – EEN ECHTE
PASSIE VOOR VERPAKKEN DOOR. HOE IS DIE ONTSTAAN?
“Tijdens een vakantiebaantje bij een ijsfabriek. Ik stond bij een machine
die bakken ijs verpakte. Mijn belangrijkste taak was om niet op de stopknop
te drukken. Wat bleek: als ijs stil staat, raakt het heel snel microbiologisch
vervuild. Wist ik niet. Net zo opvallend vond ik het dat de bakjes eerst een
deksel kregen van een kwaliteitsmerk en vervolgens van een veel goedkopere
variant. Terwijl het om precies hetzelfde ijs ging. Toen is mijn interesse voor
“VERPAKKINGSINDUSTRIE
MOET INSPELEN
OP
INDIVIDUELE KEUZEBEHOEFTE”
P
a k k r a c h t
n r
5 2 0 1 6
10