Pakkracht Nr5-2021 Online

P a k k r a c h t n r 5 2 0 2 1 42 C o l u m n Bladeren vallen uiteen, verkruimelen, klonten bijeen tot een dikke grove bruine brij: perfecte tuinaarde. Hier in de buurt krijgen maar weinig blaadjes de kans om opgenomen te worden in de circle-of-life. Voordat het zover is zijn ze voortgeblazen en opgezogen tezamen met het zwerfafval van vegan chips en red bull. Uiteindelijk beland dat alles in de verbrandingsoven. De cirkel onderbroken vlak voor ze gesloten werd. Het is niet mijn meest favoriete seizoen, de herfst. Het verval, het korten van de dagen, de natte kou en het legertje bladblazers dat tergend langzaam oorverdovend luid voorbijtrekt. Het is wel dé tijd van het jaar om musea te bezoeken, zeker als de zoveelste herfstwandeling je weinig verrassends meer toont dan dor hout met paddenstoelen en een enkel vergezicht over een mistroostige plas. Mochten verpakkingen toevallig je belangstelling hebben dan is er niet zoveel keus. In Nederland heeft het Zaans Museum een kleine collectie met name van Verkade. Her en der ligt er in regionale musea nog wel een aardig doosje of blikje met daarbij een korte geschiedschrijving. Het beste verpakkingsmuseum van Nederland ontdekte ik in Artis. Sinds 2014 huist daar Micropia, een wetenschapsmuseum waar microben worden tentoongesteld. Niet op foto’s of als uitvergroot model. Het is het enige museum op de wereld met een levende collectie van micro- organismen. In totaal meer dan driehonderd verschillende soorten levende microben. Fraaie kolonies van bacteriën en schimmels zijn met het blote oog te bewonderen. Voor al het onzichtbare staan er tal van microscopen. De microben die de bio degraderen kan je daar live in actie kan zien, bijvoorbeeld de befaamde E Coli die in de dikke darm thuishoort. Én de microben die voedsel bederven. Het is daarom dat ik het een fantastisch verpakkingsmuseum vind. In een aantal vitrinekasten staan tientallen verpakte producten tentoongesteld, voorzien van een bijschrift van datum van aankoop en THT. Sommige daarvan zijn duidelijk (al jaren) over de datum in vacuüm getrokken of opgeblazen zak, de meeste producten tonen de waardevolle functie van de verpakking die voedsel voor bederf behoedt, ook als het al jaren over de datum is. Een en ander wordt nog eens mooi aanschouwelijk gemaakt door de vitrinekasten ernaast waarin onverpakte producten tentoongesteld worden. Slechts de producten die pas enkele dagen in de kasten liggen zijn nog als het product volgens het bijschrift te herkennen. Alle andere zijn onverpakt veelal gedegradeerd tot een bruine brij. Gaat dat zien. NAAST VEGAN IS BIODEGRADABLE TEGENWOORDIG EEN VEEL GEZIENE CLAIM OP VERPAKKINGEN. DE HERFST MAAKT BIODEGRADATIE MOOI AANSCHOUWELIJK. IN HEEL KORTE TIJD VERWORDT HET LEVENDIGE FRISSE ZOMERGROEN TOT EEN STEMMIG WARM GEEL-BRUIN. DE LINDE DIE VOOR MIJN RAAM STAAT VERLIEST IN NAUWELIJKS TWEE WEKEN HET MERENDEEL VAN HAAR BLAADJES. ER BLIJVEN VERSPREID AAN SPICHTIGE TAKJES NOG WAT GELIGE BLAADJES HANGEN DIE, ZO WEET IK INMIDDELS UIT ERVARING, HET BEST NOG EEN POOS AMECHTIG KUNNEN VOLHOUDEN. MAAR OOK DE MEEST VOLHARDENDE ZULLEN BIJ EEN STEVIGE HERFSTWIND VAN DE BOOM WORDEN GERUKT EN BIJEEN WORDEN GEBLAZEN TEGEN STOEPRANDEN EN FIETSENREKKEN. DAAR ZET HET PROCES ZICH VERDER VOORT. DE BIO DEGRADEERT. IN ELKE EDITIE VERTELT STEFAN HERMSEN, DOCENT FOOD PACKAGING OP DE HAS HOGESCHOOL, OVER DIVERSE ACTUELE ONDERWERPEN BINNEN DE VERPAKKINGSINDUSTRIE. Stefan Hermsen Docent Food Packaging HAS Hogeschool GROVE BRUINE BRIJ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4