Pakkracht nr5 2023 Online

PAKKRACHT NR 5 2023 29 MAP-VERPAKKEN Verpakken onder beschermende atmosfeer (MAP) wordt algemeen erkend als een bewezen en effectieve technologie die de houdbaarheid van verpakte voedingsmiddelen verlengt en voedselverspilling vermindert. Het gebruik van MAP kan producten beschermen tijdens het transport enwanneer ze voor langere tijdworden opgeslagen, zoals in magazijnen. Het produceren van levensmiddelen onder gemodificeerde atmosfeer kan de houdbaarheid in meerdere of mindere mate verlengen, afhankelijk van het type voedsel in kwestie. Bij sommige voedingsmiddelen kan MAP de houdbaarheid verdrievoudigen, waardoor de kans op voedselverspilling aanzienlijk afneemt. Het gasmengsel van een beschermendeatmosfeerverpakking- een specifiek gas of een combinatie van gassen (stikstof, zuurstof en/of koolstofdioxide) - creëert een beschermende atmosfeer rond het voedsel, waardoor het langer vers blijft. Het vertraagt het verouderingsproces van het product en vermindert kleur-, geur- en smaakverliesverlies als gevolg van bederf en ranzigheid veroorzaakt door schimmels, gisten of bacteriën. Erik Brandes, Business Development Manager FOOD-toepassingen bij Air Products, bespreekt het gebruik van foodgrade-gassen voor verpakken onder beschermde atmosfeer (MAP) om voedselverspilling tegen te gaan zonder de voedsel- kwaliteit te beïnvloeden. Houdbaar tot wel drie maanden Bijvoorbeeld in rauw gevogelte en wild, en in vergelijking met verpakking in atmosferische lucht, verlengt MAP de houdbaarheid van vier tot zeven dagen, tot tien tot 21 dagen, afhankelijk van het product. De houdbaarheid van bakkerijproducten kan nog veel langer worden verlengd, tot wel drie maanden in sommige gevallen. Air Products werkt samen met verschillende spelers in de voedingsmiddelenindustrie, waaronder fabrikanten van apparatuur, retailers en klanten, om ervoor te zorgen dat hun aanbod in dit belangrijke segment van de hoogste kwaliteit is en concrete toegevoegde waarde oplevert. Transport van verse levensmiddelen Producten die aan bederf onderhevig zijn, moeten duidelijk op een efficiënte manier worden getransporteerd om bederf te voorkomen. Tot op zekere hoogte kunnen temperatuur en een zorgvuldige gasbalans gebruikt worden om dit proces onder controle te houden. Bij bederfelijke maar duurzame producten is tijd kritisch. Door te verpakken onder beschermde atmosfeer kan transporttijd van producent tot detailhandelaar worden verlengd tot wel 24 à 36 uur. Naar een duurzamere toekomst De wereldwijde impact van voedselverspilling op het milieu is aanzienlijk. MAP speelt een belangrijke rol in het langer vers houden van voedsel en het tegengaan van voedselverspilling zonder in te boeten op het gebied van productkwaliteit en -veiligheid. Air Products kan door het aanbieden van MAP technologie bijdragen aan het behalen van deze doelstellingen. De foodgrade Freshline®-gassen van Air Products bestaan uit een reeks ultra zuivere en duurzame gassen die uitsluitend bestemd zijn voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. Meer informatie: Air Products Tel: +31 (0)20 206 1701 | www.airproducts.nl MAP VERLENGT HOUDBAARHEID EN BEVORDERT DUURZAMERE VOEDINGSKETEN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4