Pakkracht nr.6 2017

P a k k r a c h t n r 6 2 0 1 7 48 B e u r s n i e u w s VERPAKKEN IN DE SPOTLIGHTS TIJDENS ProSweets 2018 MEER DAN 300 EXPOSANTEN VOOR ZOETWAREN EN SNACKS MAKEN ZICH OP VOOR DE PROSWEETS BEURS IN KEULEN. VERPAKKEN IS EEN VAN DE THEMA’S WAAR DE FOCUS OP GERICHT IS. NAAST DE LEIDENDE LEVERANCIERS IN DEZE INDUSTRIETAK ZIJN ER DEZE EDITIE OOK WEER TAL VAN KLEINE EN MIDDELGROTE BEDRIJVEN PRESENT. ZE BIEDEN VAAK HEEL VERRASSENDE PRODUCTIE-OPLOSSINGEN AAN. ‘Functie ontmoet design’ is een belangrijk thema tijdens deze Keulse beurs. Met dit thema onderstreept de organisatie het belang van de combinatie verpakken en design. De beurs biedt tal van voordrach- ten van deskundigen waar dit, en andere thema’s, besproken worden. Een publiekstrekker is altijd de uitreiking van de verpakkingsprijs ISM Packaging Award. EXPERTS Verpakken speelt een cruciale rol in het productieproces van zoetwaren en snacks. De versheid en kwaliteit hangt nauw samen met het verpak- kingsconcept. Zacht of knapperig, vloeibaar of kruimelig, romig of brok- kelig, de consument verwacht dat al deze variëteiten in topkwaliteit gele- verd worden. De experts van het Fraunhofer Institute – voluit het research Institution for Modular Solid State Technologies geheten - hebben de cruciale vereisten hiervoor beschreven én komen met oplossingen. Een uitdaging is het wel, want elk levensmiddel gedraagt zich anders. Textuur, aroma, opslag en verpakking hebben elk hun invloed. Dat geldt voor de hele keten, van productie, tot verwerking, transport en presentatie in het schap. Toepasbare detectietechnieken kunnen uitstekend van pas komen bij deze complexe materie. Dat komt goed uit, want de sensortechnieken voor kwaliteits- en procesbewaking zijn de afgelopen jaren in sneltrein- vaart verbeterd. KLEURSTOF Een mogelijke benadering van deze problematiek kan een kleurstof op de verpakking zijn, die met een veranderende kleur aangeeft of de inhoud nog voldoet aan de eisen van de consument. Een indicatiesysteem daartoe is al ontwikkeld door de wetenschappers van het Fraunhofer instituut. De wetenschappers van het Fraunhofer Instituut onderzoeken nauwkeurig welke aspecten echt meetellen bij een smaaksensatie. Ze hebben de indicatoren vertaald in een kwaliteit voorspellende elektro- nische data output. KARAKTER Natuurlijk heeft elk levensmiddel zijn eigen ideale vorm van opslag nodig. De veranderingsprocessen in de verschillende etenswaren heb- ben bijvoorbeeld elk hun specifieke invloed op het vetgehalte ervan. Dat unieke karakter maakt het niet mogelijk om een uniform sensor kwaliteitssysteem te ontwikkelen. Het is dan ook een fikse uitdaging om met de juiste meetmethode voor elk product te komen. JANUARI 2018 ProSweets vindt van 28 tot en met 31 januari plaats in Keulen (Koelnmesse), waar oplossingen worden getoond voor de bovenge- noemde uitdagingen. De lijst met exposanten is online te raadplegen. Daarnaast worden interessante onderwerpen binnen het verpakkings- thema besproken in enkele lezingen in de zogenoemde ‘Speakers Corner’. Ook komt het uitgebreid aanbod bij de ‘Expert Stage’ van ISM. Kijk voor meer informatie op www.prosweets-cologne.com of www.koelnmesse.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4