Pakkracht nr6-2023 Online

PAKKRACHT NR 6 2023 39 Optimale hygiëne en voedselveiligheid Bovendien levert Sortare de machines wereldwijd. Zo stond Stokkentreef onlangs nog op een grote vakbeurs in Indonesië om Aziatische foodfabrikanten kennis te laten maken met de oplossingen die de machinefabrikant uit Zeewolde heeft te bieden. “In Zuid-Korea hebben we een machine neergezet voor het tellen van mozzarellaballetjes. De normen en eisen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid in Korea alsook in de Aziatische kaasindustrie zijn veel strenger dan bijvoorbeeld in Europa. Maar de ervaringen die we daar opgedaan hebben, voeren we wel door als nieuwe standaard op onze machines, die volgens IP54-normen zijn gebouwd. Omdat we al onze machines in roestvrijstaal bouwen, bieden we ook IP65- of IP69K-normen voor een aseptische/zware omgeving als een economische optie.” Meer informatie: Sortare | Tel. +31 (0)6-549 21 501 | info@sortare.nl | www.sortare.nl "Fikse efficiëntieslag" Tellen biedt grote voordelen ten opzichte van wegen, zeker bij kleinere bulkproducten die geautomatiseerd verpakt moeten worden. Stokkentreef legt uit: “Soms zijn wegers niet precies genoeg om zeker te zijn van de aantallen in een zak of doosje. Bijvoorbeeld als je een klein aantal producten per batch hebt, zoals bij de minisnacks, dan is tellen vele malen beter. Stel, je hebt verpakkingen met zestien snacks (4x4) op basis van gewicht, dan heb je het risico dat het totaalgewicht per doosje varieert. En betekent dus extra giveaway. Als je per minuut 50 verpakkingen verwerkt, dan is het gedurende een hele shift aardig wat kilo’s die je weggeeft. Dat gaat dus behoorlijk in de kosten lopen. Onze machines tellen snel en accuraat. En zorgen ervoor dat de doosjes dus altijd de juiste hoeveelheid snacks hebben.” Operations manager Frans Binnenheij van NewForrest beaamt de woorden van Stokkentreef. “De insteek om met telmachines te gaan werken, was om een fikse efficiëntieslag te maken. Het manueel verpakken van minisnacks is arbeidsintensief en foutgevoelig. Bovendien is het steeds moelijker om inpakkers te krijgen. Het gaat hier om stuksverpakkingen, dus een Multihead was geen optie. De vier telmachines die we eerder hadden, zijn naar Duitsland gegaan, maar we kenden dus al de kwaliteiten en meerwaarde van zijn machines. Opnieuw vier telmachines aanschaffen, voelde voor ons als een logische vervolgstap.” Binnenheij rekent voor hoe de vier telmachines zichzelf relatief snel terugverdienen. “Elke machine staat voor één arbeidsplaats, in ons geval dus vier medewerkers per shift oftewel acht arbeidskrachten per dag. Vermenigvuldig dat met 250 productiedagen en dan snap je dat die telmachines een uitkomst zijn gebleken”, bezweert hij. “Automatisering is niet meer weg te denken binnen de voedingsmiddelenindustrie. Voor het ongeschoolde werk krijg je simpelweg bijna geen mensen meer. De telmachines doen exact wat ze moeten doen. De porties kloppen altijd!” Bouw in eigen beheer Stokkentreef geeft aan dat Sortare alle telmachines zelf bouwt. “Wij ontwikkelen en maken alles zelf in Zeewolde. Onze telmachines zijn er in een enkele en een dubbele uitvoering. Dit maakt je als producent flexibeler en je kunt hogere snelheden verwerken. Het frame wordt altijd aangepast aan de behoeften van de producent en de producten die hij verwerkt. De machine is zodoende in hoogte en breedte aan te passen. De platensets maken we aan de hand van het product en de vereiste capaciteit. Wat kan een machine aan en hoeveel kanalen zijn er gewenst? Ook kijken we naar de structuur van een product. Een kaassnack is delicater dan een frikandelletje bijvoorbeeld. Bij NewForrest hebben we de vier telmachines volledig inline geplaatst, boven de transportband waarover de doosjes lopen. Alles is volledig gesynchroniseerd, dus zodra de verpakkingen 4x4 producten bevatten, dan gaat het doosje door naar de doosopzetter. Vervolgens worden ze in grote dozen verpakt voor transport”, zegt Stokkentreef. “En bij Chateaubriand in Soest gebruiken ze de machines bijvoorbeeld om tien gehaktballetjes per zak te kunnen verpakken. Doordat je telt, kun je werken met een ‘circagewicht’ en exacte aantallen op je labels en/of verpakkingen. Als je uit moet gaat van een gewicht, dan kunnen de aantallen nogal eens verschillen omdat een Multihead uitgaat van een gemiddeld totaalgewicht, waarbij de op-een-na-beste-optie ook een optie is. Bij tellen is 16 stuks in een verpakking altijd 16 stuks!” Doordat Sortare de telmachines zelf ontwikkelt en maakt, is het bij uitstek een onderscheidende partij binnen de voedingsmiddelenindustrie. “Er zijn veel wegers, maar niet zoveel goede telmachines op de markt. Maar voor wie bulkgoederen produceert, is tellen eigenlijk altijd wenselijker”, benadrukt Stokkentreef nogmaals. Het verder automatiseren van de snacks-lijn heeft er ook toe geleid dat NewForrest bij Sortare een aanvraag heeft gedaan om het verwerken van de kroketten te automatiseren. “Dat gebeurt nu nog helemaal handmatig. Wij ontwikkelen echter ook volledige handlingsystemen, waarbij in dit specifieke geval de kroketten per vier of zes worden afgelegd op een dieptrekmachine, waarna een cobot de verpakkingen oppakt en een in doos legt.” Bij NewForrest Fingerfood staan vier telmachines van Sortare opgesteld om partysnacks te doseren en in kartonnen doosjes te doen

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4