Slagersvak Nr1-2021 Online

s l a g e r s v a k n r 1 2 0 2 1 35 C o l u m n Met heel veel trots kijk ik daarom naar de nieuwe hygiënecode, voor slagers en poeliers, die door de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is uitgebracht. Dit veel omvattende boek is een prachtig voorbeeld van het behartigen van collectieve slagersbelangen. Met een code voor de hele branche hoef je als individuele ondernemer dus geen eigen HACCP-plan te maken. Je hoeft niet je hoofd te breken hoe je invulling geeft aan de actuele wettelijke verplichtingen. HACCP is tenslotte meer dan koelen of borgen. Door de code goed te gebruiken, weet je dat je op de juiste manier werkt. Er zit enorm veel tijd in het samenstellen van deze code. Niet alleen vanwege de uitbreiding met verschillende productgroepen die door de veranderingen van het slagersassortiment spelen. Ook vanwege intensief overleg met de NVWA om wet- en regelgeving af te stemmen op de praktijk. Alleen wanneer een code praktisch is, wordt de implementatie in de branche een succes en daarmee voedselveiligheid een feit. ADMINISTRATIEVE LAST Eén van de uitdagingen was ook om het aantal registraties te beperken. Er wordt al jaren gemopperd over de administratieve last op dit onderwerp. En terecht. Belangrijk dus om hier de belangen van de slagers centraal te stellen en zo te strijden voor vermindering. Met resultaat! Een aantal registratieverplichtingen voor beheersmaatregelen is daadwerkelijk vervallen. Ook was er veel discussie over ongekoelde verkoop. Een belangrijk punt, want de verkoopwaarde van vers gegrilde grillworst is enorm en dat wil je natuurlijk ook behouden. Een extra validatieonderzoek en veel overleg hebben er uiteindelijk toe geleid dat ongekoelde verkoop toch mag blijven. En daar ligt dan na een tijdrovend traject een code. Een heel mooi instrument om voedstelveiligheid in de branche te borgen. En dat is ‘koel’. Directeur Koninklijke Nederlandse Slagers Slagersbelang MARIAN LEMSOM IS DIRECTEUR VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE SLAGERS (KNS). IN ELKE UITGAVE LAAT ZIJ HAAR LICHT SCHIJNEN OVER DE SLAGERSBRANCHE. MOOIE AMBACHTELIJKE SLAGERSPRODUCTEN, UNIEK EN NATUURLIJK HEERLIJK VAN SMAAK. DAT VERHAAL GAAT VAN MOND TOT MOND ROND. BETERE RECLAME IS ER NIET EN ZO STAAT VAKMANSCHAP OP DE KAART. DE BASIS VAN VAKMANSCHAP IS HYGIËNISCH WERKEN. JE MOET ER TOCH NIET AAN DENKEN DAT JOUW KLANTEN ZIEK WORDEN VAN JOUW PRODUCTEN? WANT DAT VERHAAL GAAT NOG VEEL SNELLER ROND HELAAS. VOEDSELVEILIGHEID IS DAN OOK EEN ENORM BELANGRIJK THEMA IN ONZE BRANCHE. Marian Lemsom

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4