Slagersvak Nr1-2021 Online

s l a g e r s v a k n r 1 2 0 2 1 42 E i w i t t r a n s i t i e Vegetarische producten in een vleesfabriek klinkt misschien als vloeken in de kerk, maar is volgens Stegeman de enige weg vooruit. Het Nederlandse merk van de Sigma Foodgroup wil de negatieve milieu-impact van de vleesindustrie verkleinen en streeft naar een assortiment dat in 2025 nog maar voor 50% uit vlees gerelateerde producten bestaat. Zodoende dat Stegeman in maart partner was van de Nationale Week Zonder Vlees. Het bedrijf experimenteert volop met alternatieven voor vlees en heeft het assortiment uitgebreid met verschillende plantaardige burgers. Ook lanceerde Stegeman afgelopen jaar #veggiethursday. Tijdens de Week Zonder Vlees kwam Stegeman met de website www. stegeman.nl/inspiratie, met daarop vernieuwende vega-recepten om flexitariërs en nieuwsgierige vleeseters aan te moedigen om vaker voor vega te kiezen. NIET WEGKIJKEN Stegeman, al 160 jaar kwaliteitsslager en vleesliefhebber, begrijpt als geen ander hoe lastig het is om vlees te minimaliseren in het weekmenu. De situatie is volgens de vleesproducent echter ‘urgent’. “Stel dat één persoon een jaar lang één keer per week vegetarisch eet, dan scheelt dat een CO2-uitstoot die gelijk staat aan de uitstoot van 563.8 kilometer rijden met een gemiddelde auto. Tel uit je winst als heel Nederland eens per week vlees laat staan. Als vleesproducent kun je daar niet van wegkijken – wij nemen onze verantwoordelijkheid serieus en willen Nederland helpen om vaker vegetarisch te eten. Niet álleen vanuit het perspectief om het beter te doen voor de wereld, maar ook voor de consument, waar een vegetarisch eetpatroon goed is voor de gezondheid” legt Boerin uit. Het bedrijf is nijverig in de weer met eiwitrijke alternatieven voor vlees en heeft verschillende vega- en hybride producten in haar assortiment. EERSTE HULP BIJ AFLEREN Hoe begin je aan een vegetarische menukeuze, als je al van kleins af aan gewend bent een stukje vlees bij de lunch of het avondeten te consumeren? Boering: “Het is voor veel mensen echt een kwestie van afleren: vlees bij de maaltijd is gewenning. Het begint met eens iets nieuws proberen en dat proberen vast te houden. Langzaam ontstaat er dan een nieuwe gewoonte.” Is dat niet vreemd, vega-recepten van een slager? Nee hoor, vindt Boering: “Vlees hoeft niet per se het basis-ingrediënt te zijn. Ons bedrijf is al bijna twee eeuwen kenner op het gebied van smaak- en kruidencombinaties, maar dat kunnen we net zo goed toepassen op een basis van bijvoorbeeld groenten. Wie zal het zeggen?” Meer informatie: Stegeman Tel. +31 (0)570-505 505 | www.stegeman.nl Stegeman experimenteert volop met alternatieven voor vlees en heeft het assortiment uitgebreid met verschillende plantaardige burgers. ‘VLEES HOEFT NIET PER SE het basis-ingrediënt TE ZIJN’ STEGEMAN WAS IN MAART, OP HET EERSTE GEZICHT, ÉÉN VAN DE OPMERKELIJKE PARTNERS VAN DE NATIONALE WEEK ZONDER VLEES. DE VLEESWARENPRODUCENT ZIET TOEKOMST IN DE TOEVOEGING VAN ZOWEL VEGETARISCHE ALS HYBRIDE PRODUCTEN AAN HUN ASSORTIMENT EN WILLEN HIERMEE DE NEGATIEVE MILIEU- IMPACT VAN DE VLEESINDUSTRIE HELPEN VERKLEINEN. EEN ASSORTIMENT DAT IN 2025 NOG MAAR VOOR 50% UIT VLEES GERELATEERDE PRODUCTEN BESTAAT IS HUN DOEL. “ALS VLEESPRODUCENT NEMEN WE ONZE VERANTWOORDELIJKHEID EN WILLEN NEDERLAND HELPEN OM VAKER VEGETARISCH TE ETEN”, ZEGT ANNEMIEKE BOERING, SENIOR BRANDMANAGER BIJ STEGEMAN.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4