Slagersvak nr 1 2023

SLAGERSVAK NR 1 2023 15 REPORTAGE: DE SJROETE FARM ‘ALLES STAAT BIJ ONS IN HET TEKEN VAN HET WELZIJN VAN DE KALKOEN, EN DAT PROEF JE TERUG’ TIJDENS DE VAKBEURS SLAVAKTO 2022 PRESENTEERDE DE SJROETE FARM ZICH VOOR HET EERST AAN NEDERLANDSE SLAGERS EN VERSSPECIALISTEN. DE KALKOENHOUDERIJ VAN RUUD EN SABRINA BOS, DE DERDE GENERATIE IN HET NOORD-LIMBURGSE FAMILIEBEDRIJF, IS HET TOONBEELD VAN EEN CIRCULAIRE, DUURZAME PLUIMVEEHOUDERIJ EN EEN ULTRAKORTE KETEN. “IN 2017 HEBBEN WE GEZEGD: ‘WE GOOIEN HET ROER OM. GEEN MASSA EN GEEN INTENSIVITEIT MEER, MAAR TERUG NAAR DE BASIS.’ MET VRIJE UITLOOP, LANGZAME GROEI EN BOVENAL EEN HOGE KWALITEIT. ZODAT DE DIEREN HET GOED HEBBEN EN WIJ RUSTIGER KUNNEN WERKEN”, VERTELT HET TWEETAL, DAT SINDS DIT NAJAAR ÓÓK DE SLACHT VOOR EIGEN REKENING NEEMT EN DUS DE KETEN VOLLEDIG HEEFT GESLOTEN. Op misschien wel de koudste dag van 2022 betreden we in alle vroegte het erf van De Sjroete Farm. In het buitengebied van Helden-Panningen is het normaal gesproken al enorm rustig, maar van de kenmerkende levendigheid rondom de kalkoenhouderij is op deze koude decemberdag evenmin sprake. -10 graden, een nog lagere gevoelstemperatuur en een bevroren grasveld zijn net iets teveel van het goede voor de honderden kalkoenen die normaliter vrij uitlopen in de kruidenweide naast de boerderij van Ruud en Sabrina. De warmte en het comfort van de stallen genieten voor even de voorkeur. “Alles staat bij ons in het teken van het welzijn van het dier. Vrije uitloop is een middel en een belangrijk onderdeel van ons concept, maar als de kalkoenen liever binnen zitten in onze ruim opgezette stallen, dan mogen Lees verder op de volgende pagina ► ze dat van ons. Bovendien is er nu een ophokplicht vanwege de vogelgriep, dus zelfs als de temperatuur rond de twintig graden had gelegen, hadden onze kalkoenen binnen gezeten.” KERNWAARDEN Ruud en Sabrina zijn de derde generatie pluimveehouders. In 2017 besloot het echtpaar om het roer om te gooien. Sinds 2019 werkt De Sjroete Farm (Sjroete is het Limburgse woord voor kalkoen) volgens een concept dat is geënt op dierenwelzijn, circulariteit en transparantie. “Vrijwel alle Ruud en Sabrina Bos in de onlangs geopend slachterij van De Sjroete Farm in Helden

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4