Slagersvak nr 1 2023

SLAGERSVAK NR 1 2023 29 “Ik kwam relish tegen op de Cariben en in Zuid-Amerika”, begint Vermolen zijn verhaal. “Bij vrijwel elk huishouden staat daar in de koelkast wel een potje relish. Het is een smaakmaker die bestaat uit groente, fruit, kruiden en specerijen. Een beetje te vergelijken met wat we in Nederland als sandwich spread of salsa kennen. In andere landen is relish een soort gemeenschappelijk goed. Toen dacht ik: daar moet ik iets mee. We verspillen met z’n allen bovendien zoveel eten – dat moet en kan anders.” Vermolen is al meer dan dertig jaar bezeten van koken. Hij noemt zichzelf ‘de barbecueër van Nederland’ en komt met zijn gezicht al twintig jaar op de televisie. Vermolen deed dat in programma’s als BBQ Battle en Eigen Huis & Tuin. “Ik praat graag over m’n vak en vind het leuk om kennis te delen. Er zijn namelijk veel gave verhalen te vertellen over eten. Mensen daarmee inspireren, vind ik prachtig.” SUPERMARKT NIET HALEN Om verspilling tegen te gaan, is Jeremy’s RELISH gemaakt van groente en fruit die de supermarkt niet hebben gehaald. “Deze groente en fruit zijn krom, hebben een deukje of een plekje”, gaat Vermolen verder. “Conservenfabriek Van der Kroon snijdt de afgekeurde producten in blokjes, doet deze in een grote pan met kruiden en specerijen, en vervolgens gaat dit mengsel in een potje. Dan heb je Jeremy’s RELISH. Ik wilde een zo natuurlijk mogelijk product maken dat gezond en lekker is. Doordat er zout in zit, krijgt ons product Nutri-Score B. Als we dat zouden weglaten, krijgen we de score A. Maar het moet wel houdbaar blijven.” “Let op: deze gaat echt galmen”, zegt Vermolen als hij de groene variant op het bordje doet. “Hij ramt door je mond heen. Op een burger of bij een veganistisch gerecht is dit heerlijk. Ik ga met name aan op veganistische gerechten. De smaak daarvan is nog niet zo goed ontwikkeld, waardoor ik vaak lang een chemische nasmaak proef. Dat kan beter, vind ik. Als je de groene RELISH toevoegt, trekt dat je gerecht echt omhoog.” We sluiten af met de gele RELISH. “Eet je dit bij een sateetje, dan ga je door het dak. Alle varianten zijn veganistisch en allergenenvrij. Je hoeft dus nergens bij na te denken. Zoals je ziet, loopt er geen water uit het product. Dat komt doordat we dat niet toevoegen. Ik zeg altijd: als je water aan een gerecht toevoegt, doe je iets fout. RELISH bestaat uit alleen maar groente, fruit, kruiden en specerijen.” ONDERSCHEIDEND Volgens Vermolen sluit Jeremy’s RELISH goed aan bij het gedachtengoed van een slager. “De consument gaat namelijk naar de slager om iets bijzonders te kopen”, vervolgt hij. “Slagers onderscheiden zich al met hun vlees, advies en begeleiding, maar met RELISH maak je een gerecht af. Producten worden leuker en lekkerder, en je verkoopt een stukje beleving. Als de consument een barbecueschotel koopt, doe je er een potje RELISH bij en ze komen gegarandeerd terug. Na een paar gebruiksmomenten is het op. Ik ga niet op de stoel van de slager zitten, maar als kok weet ik wel wat de consument lekker vindt. We leggen met ons product de smaakopbouw van de kok op die van de slager en die combinatie is perfect. De slagers die het verkopen, vinden het te gek.” DRIE SMAKEN Jeremy’s RELISH is er in drie smaken: Red Hot (paprika, papaya, ananas, witte kool, gember en chilipeper), Crispy Green (komkommer, gember, groene kruiden en specerijen) en Fresh Yellow (ui, witte kool, ananas, mango, gember, kerrie, kruiden en specerijen). “We hebben eerst alleen Red Hot en Crispy Green getest bij een panel, maar daar kwam uit dat alle mannen Red Hot het lekkerste vinden en alle vrouwen Crispy Green. Daarom hebben we Fresh Yellow ook gemaakt. Die zit tussen beide smaken in. RELISH leent zich voor alles. Het is lekker bij een stukje vlees, vis, door de salade, op een broodje of bij groentegerechten.” Tijd om te proeven. Vermolen draait de potjes open en doet de drie smaken op een bordje. We beginnen met ‘rood’. “Deze is warm, vol en een beetje pittig”, zegt Vermolen. “Heerlijk met een beetje sojasaus erdoorheen. Als je bijvoorbeeld diamanthaasjes kort aanbakt in de pan met sesamzaad, kun je daar tartaki van maken. Beetje rode RELISH erbij en je bent vertrokken.” GLIMLACH De ontwikkel- en testfase en verschillende beurzen zijn inmiddels achter de rug na twee jaar. Nu is het tijd om met Jeremy’s RELISH bij de slagers aan te kloppen. “Ik wil alles erover aan slagers vertellen en samen met hen experimenteren in de slagerij. We gaan echt gas geven met het product. Het slaat al goed aan bij foodprofessionals en de slager volgt vanzelf. Goede slagers zijn namelijk altijd op zoek naar nieuwe producten. Het draait allemaal om passie en kennis delen, en de consument altijd willen ontzorgen en verrassen. Eten moet voor een glimlach zorgen.” Meer informatie: Jeremy’s RELISH | Jeremy Vermolen Tel. +31 (0)6 29 01 11 34 | info@bbqbyjeremy.nl www.bbqbyjeremy.nl Jeremy’s RELISH is er in drie smaken: Red Hot, Crispy Green en Fresh Yellow

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4