Slagersvak nr 1 2023

SLAGERSVAK NR 1 2023 37 toeleveranciers. “Er is geen sprake van onnodige tussenhandel. Ketenpartners kunnen hun eigen behoefte aangeven en daar geven wij graag invulling aan. Hiervoor is de boer ook in contact met de afnemer zelf.” Marley Spoon, dat maaltijdboxen produceert, is de eerste die het klimaatneutraal gecertificeerde vlees afneemt. Andere afnemers werkten al met het product voordat het keurmerk kwam. “Het ligt aan de slager en aan de retailer of ze het keurmerk erop willen hebben. De ervaring leert dat zij vooral kijken naar waar de vraag ligt van hun klanten Wij weten nog niet welke kant het op zal gaan. We moeten eerst ervaren hoe de markt erop reageert.” Bianca zegt tot slot: “Wij komen graag in contact met organisaties die varkensvlees verwerken en verkopen en die op zoek zijn naar een product dat duurzaam geproduceerd is. Die samen met ons impact willen maken en graag samenwerken om het product nog duurzamer te maken. We staan open voor een intensieve (gesloten) ketensamenwerking.” Meer informatie: Vallei Varken | bianca@valleivarken.nl | www.valleivarken.nl KWALITEIT, AANDACHT EN INNOVATIE “We zijn eerst gaan kijken wat de meeste impact heeft op een kilo vlees. De CO2e-footprint wordt grotendeels bepaald door het soort veevoeder. Dus vooral bij de productie van het varkensvoer is door Agrifirm gekeken hoe de CO2-uitstoot daarvan kan worden gereduceerd”, vervolgt Bianca. “Zo is het Feed Forward-concept van Agrifirm ontstaan. Het veevoeder bestaat voor meer dan vijftig procent uit reststromen, zonder soja- en/of palmproducten, 100% ontbossingsvrij en aangevuld met lokaal geteelde gewassen. Een deel van de reststromen komt van eigen land. Wat er wordt verbouwd, verschilt per jaar. Bij de afnemers wordt ook gekeken of zij restromen hebben, die dan weer terug kunnen worden gegeven. Zo is het cirkeltje rond.” Dit nieuw ontwikkelde voer heeft al geleid tot een reductie van 15% CO2-uitstoot per kilogram voer ten opzichte van 2018. Verder wordt er gewerkt met 100% groene stroom door middel van zonnepanelen, wordt gebruik gemaakt van een luchtwasser en slimme vloerverwarming. Ook is er jarenlang gewerkt aan de unieke genetica van het Vallei Varken. Hierbij is gekeken naar het type ras en de opname van voer, zodat ze beter bestand zijn tegen dierziekten, er weinig uitval en goede zorg voor biggen is en dat ze in groepsverband sociaal zijn. “Broertjes en zusjes worden te allen tijde bij elkaar gehouden, zodat ze zo min mogelijk stress hebben van begin tot aan einde”, vertelt Bianca. Dit geldt ook voor het vervoer naar de slachterij en bij het in- en uitladen van de varkens. Ook bij de slachterij worden broertjes en zusjes bij elkaar in de stallen gehouden. Dit voelt vertrouwd en geeft daarom rust. De varkens hebben bij de boer meer ruimte en krijgen veel daglicht – volgens de normen van het keurmerk Beter Leven 1 ster. Dit alles doen ze zodat er uiteindelijk een stukje vlees van een hoge kwaliteit ontstaat. DUOSTRATEGIE Vallei Varken is gericht op speciaalzaken (slagers, boerderijwinkels et cetera), (online)retailers en ‘Broertjes en zusjes worden te allen tijde bij elkaar gehouden, zodat ze zo min mogelijk stress hebben van begin tot aan einde’ Bij Vallei Varken wordt veel aandacht besteed aan dierenwelzijn.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4