Slagersvak nr 1 2023

SLAGERSVAK NR 1 2023 40 SLAGERIJ IN BEELD: ANGELIQUE LEENDERS KEURSLAGER Als alles volgens planning gaat, opent het restaurant in maart zijn deuren. Eerst volgt nog een grootschalige verbouwing. “Het tijdsbestek is al ingeruimd door Integral, dat de verbouwing gaat doen. Toen ik 4,5 jaar geleden de zaak overnam van Maurice Verschuuren hebben we samen met enkele lokale ondernemers een kleine verbouwing doorgevoerd, zoals flappen gehangen bij de koelingen om koelverlies te voorkomen en LED-verlichting aangelegd. Ook kozen we voor zwarte tegels. Dat was écht een trendbreuk, want dat had toen nog bijna niemand. Een lokale interieurarchitect maakte mijn bedrijfslogo, inclusief mooie sierletters om uit te stralen waar ik voor sta”, herinnert Angelique. “Het restaurant en de slagerij worden niet één geheel, maar de voorgevel krijgt wel dezelfde strakke uitstraling. Ook gaan we de routing aanpassen, zodat klanten langs alle toonbanken komen als zij in de winkel zijn. Aan de achterzijde van de winkel hebben we al aanpassingen gedaan, waardoor we minder hoeven te verbouwen. Er komt hier straks een nieuwe keuken, met nieuwe apparatuur, zodat we meer maaltijden kunnen bereiden en er echt een koppeling gemaakt kan worden tussen het traiteurschap, de toonbanken en de lekkere producten die mensen in het restaurant kunnen eten. Ook gaan we de koelingen vervangen, want die zijn alweer 26 jaar oud.” BIJZONDER VOOR VENRAY Bij de overname koos Angelique er bewust voor om de naam van de vorige eigenaar te laten vallen. “Verschuuren was een begrijp in het dorp, maar ik wilde me deze winkel echt eigen maken. Dat mensen zouden zeggen: ‘We gaan naar Angelique.’ Dat is goed gelukt. Bovendien kreeg ik een heleboel positieve reacties, omdat ik een vrouw ben. Dat is toch redelijk uniek in de sector”, lacht ze. “Ik heb veel bijgeleerd van de chefslager die hier al werkte. Inmiddels kan ik ook altijd bijdraaien in de vakanties. Juist omdat we geen stel zijn, hoeven we met vakanties geen rekening te houden. De grootste omslag na de overname was overigens het automatiseringsproces, want alles stond in klappers en niets was geautomatiseerd. Daarom heb ik direct geïnvesteerd in een kassasysteem van FAK Software. Daar hebben we alles ingezet: recepten, klantgegevens, prijzen, etiketteren et cetera. Als er één ding aangepast wordt, wordt alles automatisch veranderd in het systeem. Erg handig.” De combinatie slagerij-restaurant wordt ‘bijzonder voor Venray’, weet Angelique. “Er is wat leegstand in de binnenstad, maar wij kunnen prima het hoofd bieden aan alle uitdagingen waarmee we als ondernemer te maken hebben. De generatie 30- tot 50-jarigen is van het gemak. Zij zijn gewend aan het bestellen van Hello Fresh. Dat betekent dat je als slager óók traiteur moet zijn. Op die manier kun je deze doelgroep optimaal bedienen. Op dit moment bied ik drie verschillende kant-en-klaarmaaltijden voor een bepaalde prijs. Die verander ik per week. Dat aanbod gaan we straks uitbreiden als het restaurant naast ons zit. Hetzelfde geldt voor het vlees. Dat moet je mooi kunnen presenteren. Tijdens de verbouwing zullen we opereren vanuit een noodwinkel. Daarna staat er een onderneming die dient als visitekaartje van de heerlijke maaltijden en het hoogkwalitatieve vlees dat we hebben. We maken alles vers. Er komt hier niets uit een pakje. Dat proeven mensen en ze komen ervoor terug.” Laat onverlet dat Angelique wel op de kleintjes wat de inkoop betreft. “Wij maken alle salades zelf. Ook onze huzarensalade. Als je vaste aanbieder dan ineens de prijs van een emmer mayonaise (1 liter) verhoogt van 18 naar 31 euro, dan ga je vanzelf kijken wat er nog meer te koop is. Kijk, op de kwaliteit van het vlees kan ik niet besparen, maar op mijn kruiden en marinades mogelijk wel. Ik wil de prijzen zoveel mogelijk in balans houden en dus kijk ik naar wat kruidenleveranciers te bieden hebben. Ik zit ook niet vast aan één leverancier, al ben ik erg te spreken over de kruiden van Verstegen, omdat die allergeenvrij zijn”, legt ze uit. ‘VAAK NIET ZO DUUR ALS MEN DENKT’ Het inspireert om Angelique over het ondernemerschap te horen praten. Geen geklaag over energieprijzen, maar juist zoeken naar kansen. “Daarbij moet ik

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4