Slagersvak nr1-2024 Online

SLAGERSVAK NR 1 2024 31 een aantal producten hebben we inmiddels ook een veganistisch alternatief. Zo waren we een van de eerste producenten die 180 grams vegaburgers in het assortiment opnam. We hebben een productiekeuken en -kok in dienst die deze producten ontwikkelt. We testen elk product uitgebreid en werken ook nauw samen met onze klanten om te kunnen voldoen aan hun wensen”, zegt Erwin. “Door de krapte in de arbeidsmarkt hebben restaurants veel moeite om een goede chef-kok te vinden. Daarom leveren wij veel mooie producten die je gemakkelijk kunt bereiden, zelfs als je geen kok bent.” Hij benadrukt: “Ik doe het niet alleen. Ook mijn zoon Sander en vrouw Bianca zitten in de zaak en er werken nog dertig medewerkers die de drijvende kracht van deze onderneming zijn.” Drents Weidevlees: private label Een ander onderscheidend aspect van ABZ-Anloo is Drents Weidevlees, een private en premium label vlees ‘van eigen bodem’. “In 2004 schreef de provincie Drenthe een innovatieprijsvraag uit. Toen hebben wij een concept ontwikkeld samen met enkele veehouders, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Drentse Landschap. De runderen, schapen en lammeren lopen in de natuur en eten in de winter voeders die in de zomerdag in diezelfde natuur worden geoogst. Verder werken we met een vaste kiloprijs voor de boeren, zodat zij een vast inkomen hebben. Daarnaast blijven de kalfjes minstens een half jaar bij de moeder, met een uitloop naar negen maanden. Vlees van een eerlijke herkomst dus, waarbij natuurbeheer, -begrazing en dierenwelzijn samenkomen. ‘Drentse Weidevlees’ won de prijsvraag, zodat we dit concept verder in de markt konden zetten. Maar het is geen massaproductie”, benadrukt Erwin. “Het vlees verkopen we in onze eigen winkel en leveren we beperkt aan de horeca. Restaurants die wekelijks veel tournedos verkopen, bieden we alternatieven aan.” Toekomst Erwin ziet de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. “We willen het bedrijf op het huidige niveau houden. Dit is goed te overzien. Ik ben enorm trots op het team dat we nu hebben. Het lastigste is om vakmensen te vinden. Daarom zijn we ook een BBL-leerbedrijf. Onlangs heb ik een meisje aangenomen, dat deels de opleiding volgt bij de SVO en deels hier aan het werk is. Lammeren en varkens benen we nog steeds zelf uit. Ook hebben we een eigen worstmakerij en productiekeuken. Als je het bij ons niet kan leren, leer je het nergens”, zegt Erwin lachend. “In 2022 hebben we een grote koelcel en loods gebouwd voor de materialen. We liepen tegen de grenzen van ons gebouw aan, maar nu we zijn gestopt met slachten, is de ruimte van de stallen en een deel van de slachtruimte vrijgekomen. Mogelijkerwijs kunnen we die opnieuw inrichten en voor productiedoeleinden gebruiken.” Meer informatie: ABZ-Anloo | Tel. +31 (0)592-271 530 erwin@abz-anloo.nl | www.abz-anloo.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4