Slagersvak nr1-2025 Online

SLAGERSVAK NR 1 2025 13 ‘MAAR WEINIG MAKELAARS HEBBEN VERSTAND VAN DE OVERDRACHT VAN EEN SLAGERSONDERNEMING’ Henk Timmer van Timmer Makelaar mag dan 81 jaar oud zijn, als specialistisch makelaar voor slagerijen laat het vak hem niet los. Daarvoor is hij te veel vergroeid met de sector en vindt hij nog veel geluk in zijn dagelijkse werkzaamheden. “Het is heel specialistisch werk. Er zijn makelaars genoeg die onroerend goed kunnen verkopen, maar er zijn er maar weinig die ook verstand hebben van de overdracht van een onderneming in deze sector”, benadrukt Timmer. Timmer begon in 1978 als slagerijmakelaar nadat hij daarvoor zelf jarenlang slager was geweest. “Toen ik begon waren er nog 13.500 slagerijen in Nederland. Dat zagen we daarna natuurlijk afkalven. Op dit moment zijn er ongeveer nog 1.770 slagerijen in ons land en dat aantal stabiliseert zich redelijk. Voor hen is er zeker een doelgroep, omdat steeds meer mensen houden van luxer thuis eten. Bij die veranderende eetcultuur hoort een specialist op het gebied van vlees. Zoals slagerijen en poeliers”, verduidelijkt Timmer. ‘Niet iedereen snapt de sector’ Aanvankelijk was het de bedoeling om zijn makelaarskantoor over te dragen aan zijn dochter Bianca. Die overleed echter in 2023 na een kort ziekbed. “Als je 81 bent, mag je gerust met pensioen, maar ik vind het nog leuk om te doen. Ik ben al enige tijd op zoek naar iemand die de makelaardij wil overnemen, maar ik draag mijn kantoor alleen over aan iemand die weet hoe deze sector in elkaar steekt”, legt hij uit. Daarmee doelt Timmer op het feit dat niet elke vastgoedmakelaar geschikt is om slagerijen te verkopen. “Niet elke makelaar heeft verstand van de overdracht van een onderneming. Waar een plaatselijke makelaar bijvoorbeeld een huurwaarde van 60 euro per vierkante meter zou berekenen, tellen wij de goodwill en inventaris ook mee bij de verkoopwaarde. Dan kom je al snel op een huurwaarde van 85 tot 100 euro per vierkante meter. Tel daarbij nog de eisen van de NVWA en HACCP op dan kom je uit op een reële verkoopwaarde. De meeste makelaars hebben daar geen verstand van. Daarbij gaat het soms om een slagerij, maar soms ook om productiebedrijven of productieruimtes voor partijen die maaltijden willen maken. Door onze jarenlange kennis en expertise zijn we een betrouwbare partner bij kopen, huren en taxeren. Maar ook als vennoten uit elkaar gaan of iemand in loondienst voor zichzelf wil beginnen of een zaak wil overnemen, zijn wij de geijkte partner.” ‘Locatie is van groot belang’ Timmer Makelaar is ook geen klassieke makelaar, die een bordje ‘te koop’ in de etalage zet van de slagerij. “De meeste slagers of vleesverwerkende bedrijven willen ook helemaal niet aan de grote klok hangen dat zij hun onderneming willen verkopen. De motieven om te verkopen, lopen ook vaak uiteen. Daarom werken wij met een databestand, waarbij we geïnteresseerde partijen proberen te matchen met een slagerij die te koop staat. Door de jaren heen hebben we gezien dat de locatie van een slagerswinkel aan belang heeft gewonnen, al blijft het belangrijkste dat mensen passie hebben voor hun vak en zich onderscheiden met een hoogwaardige kwaliteit. Ik tref nog steeds slagers op een hele goede locatie die er eigenlijk niet veel van bakken en hele goede slagers op een plek in een dorp of stad, waarvan je je bijna niet kunt voorstellen dat ze daar het hoofd boven water kunnen houden. Maar als ze zichzelf goed kunnen presenteren en kwaliteit leveren, dan is er altijd een markt voor ze.” Persoonlijke aspect Timmer geeft aan dat het persoonlijke aspect hem aanspreekt. “Het is voor een slager vaak een hele stap om zijn onderneming te koop te zetten. Dan is het fijn als hij of zij iemand aan de lijn krijgt, die de juiste vragen stelt en begrijpt waarmee hij of zij te maken heeft. Adviesgesprekken maken daarom ook deel uit van de dagelijkse werkzaamheden. We werken landelijk, van Noord-Friesland tot Zuid-Limburg. Overal in het land hebben wij de kennis. Op onze website vinden belangstellenden slagerijen die te koop staan. Inclusief foto’s en informatie. Soms anoniem, als de klant dat wil, en soms met naam en toenaam”, besluit hij. Meer informatie: Timmer Makelaar Tel. +31 (0)342-462739 info@timmer-makelaar.nl www.timmer-makelaar.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4