SLAGERSVAK NR 1 2025 3 Vaktijdschrift voor de totale slagersbranche Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.slagersvak.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Charlotte Swagten (hoofdredacteur) c.swagten@gpmedia.nl Martijn Schwillens (redacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Emiel Bruning e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit- gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift SlagersVak heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 30,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2025 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. SlagersVak besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Op het moment dat u deze uitgave aan het doorbladeren bent, hebben we de eerste lentedag(en) alweer achter de rug. Althans, die belofte deed het KNMI drie dagen voordat deze editie van Slagersvak naar de drukker moest. Voorspellingen: zonnig weer en temperaturen van 16 graden in het hele land, met uitschieters naar 18 graden in Zuid-Limburg. We hebben het over vrijdag 21 februari 2025. Hoge temperaturen een week voor aanvang van de meteorologische lente is voor sommige kranten reden om nog eens uit te pakken met enkele koppen in chocoladeletters om ons te waarschuwen dat dit fenomeen een kwestie is van klimaatverandering. In werkelijkheid was het gewoon een kwestie van een draaiende wind die warme lucht uit Zuid-Europa meeneemt. Colofon en De Visie Special AUTOMATISERING / INGREDIËNTEN & MAALTIJDEN COVERSTORY BICKERY FOOD GROUP ‘Weet als slager waar een consument naar op zoek is en pas je aanbod daar op aan’ Vaktijdschrift voor de totale slagersbranche | Maart 2025 | 6e jaargang no. 1 | Prijs € 10,50 slagersvak Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (P925342) DE VISIE EEN ECHTE BBQ-SPECIALIST WERPT ZICH OP ALS ONE-STOP-SHOP, WAAR U BEHALVE VOOR EEN LEKKER STUK VLEES OOK TERECHT KUNT VOOR DE JUISTE RUBS, KRUIDEN, SAUZEN ÉN VOOR HOUTSKOOL, CHUNCKS EN HOUTSNIPPERS Interessanter vond ik in diezelfde week de kop in de Telegraaf: ‘Engelse jongeren gaan weer aan het vlees, vega-feestje is voorbij’. En dat is ook niet zo verwonderlijk. De afgelopen tien jaar is in het Verenigd Koninkrijk uitvoerig (onafhankelijk wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar vleesvervangers in relatie tot gezondheid. En wat blijkt: Britten die tien jaar lang geregeld vlees- en zuivelvervangers hebben gegeten, hadden een verhoogde kans van maar liefst 12 procent op een voortijdige dood ten opzichte van degenen die juist vlees aten. Reden: vleesvervangers zijn ultrabewerkt en zorgen op moleculair niveau zelfs voor het afsterven van weefsel en cellen. Het stereotype van de (bleke/ongezonde) veganisten blijkt dus niet helemaal uit de lucht gegrepen. Al die berichtgeving over beter weer en (gezond) vlees, triggerde bij mij vooral de zin om te gaan barbecueën. En dat is waar uw rol als slager om de hoek komt kijken. U bent bij uitstek toegelegd om u te profileren als dé BBQ-specialist in uw stad, dorp of regio. Maar een echte specialist werpt zich (ook) op als one-stop-shop, waar u behalve voor een lekker stuk vlees terecht kunt voor de juiste rubs, kruiden, sauzen maar ook voor houtskool, chuncks en houtsnippers. Waarom zou u uw klant laten doorrijden naar de bouwmarkt of Action? BBQ-goeroe Jord Althuizen vertelt in de coverstory in deze editie van Slagersvak hoeveel voordeel dit slagers kan opleveren. Als slager bent u overigens ook hét adres voor veganisten en vegetariërs. Want ongezond of niet, die doelgroep (5 tot 10 procent van alle consumenten) mag u uit commercieel oogpunt niet links laten liggen. In die zin was het bezoek aan de (pas) 26-jarige Corianne van der Linden in Brakel voor onze rubriek Slagerij in Beeld zeer inspiratievol. “Ik krijg uitsluitend leuke reacties van veganisten dat ik mij, juist als slager, verdiep in hun gewoonten en dan ook nog een smakelijk alternatief aanbied. Ik vind het zonde als je die doelgroep niet meepakt als je een opdracht krijgt voor een barbecue voor 30 of 50 personen. Een persoon mag zich niet ‘als apart’ gezien voelen op een door mij georganiseerde cateringactiviteit. Daarnaast zijn die honing-tijmwortels natuurlijk fijn voor de marge”, grapt Corianne. Als hoeder van een gezond voedingspatroon en (h)eerlijk product wens ik u veel inspiratie toe met deze uitgave van vaktijdschrift Slagersvak. Martijn Schwillens Redacteur vaktijdschrift Slagersvak m.schwillens@gpmedia.nl
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4