Slagersvak nr2-2020 Online

S l a g e r s V a k n r 2 2 0 2 2 22 Spako Food Machinery is gevestigd in Asten, aan de rand van wat door de jaren heen de Brainport is gaan heten. Die geuzennaam heeft de regio Eindhoven te danken aan de vele ingenieurs en technici die er werkzaam zijn in de tientallen (techniek)bedrijven die de Brainport wereldwijd op de kaart hebben gezet. Tot die bedrijven behoort Spako. Innovatief, hypermodern en tegelijkertijd ook oer-Brabants. “Wie een beroep doet op Spako, weet dat hij kan rekenen op een club van zo’n negentig mensen die techniek ademen en weten waarover ze praten. Je bent geen nummer, maar écht een klant, of je nu een ambachtelijke slager, industriële vleesverwerker of veganproducent bent. Wij zijn een zakelijk maar ook familiaire leverancier. In die zin écht Brabants. We maken tijd voor je, omdat wij geloven in een partnerschap. We maken samen met onze klanten een succes van een project. En of dat nu een standaardmachine of een turnkeyproject is, dat maakt ons niets uit”, zegt Waals. COMPLETE LEVERANCIER Waals is zowel directeur bij Spako Food Machinery als bij Van Bussel Metaaltechniek. Beide (buur)bedrijven opereren los van elkaar, maar de synergie is groot. “Van Bussel is feitelijk de leverancier van roestvrijstaal aan Spako, maar de samenwerking gaat natuurlijk veel verder, want er liggen tientallen jaren aan technische ervaring waar de engineers en verkopers van Spako een beroep op kunnen doen. Zeker als er aanpassingen gedaan moeten worden of een klant een specifieke oplossing wenst, dan is het fijn om terug te kunnen vallen op een betrouwbare partner die alle expertise in huis heeft. Het vraagstuk van de klant bepaalt hoe we hem helpen”, vervolgt Waals. “In 99% van de vraagstukken kunnen we de juiste oplossing aandragen. We bieden vanuit Spako allerlei standaardmachines, maar we draaien onze hand niet om voor een complete turnkey-productielijn, waarbij de machine het hart van de lijn vormt en wij alles eromheen ontwikkelen, inclusief het transport van A naar B. Als het gegaard, gekookt of gerookt moet worden, dan zit je bij ons goed.” Het aanbod van Spako bestaat uit een aantal standaardmachines die geconfigureerd worden naargelang de wensen van de klant. “Dan moet je denken aan een links- en rechtsdraaiende deur of een machine die wat hoger of lager moet worden. Maar we maken ook specials”, legt hij uit. “Wij leveren aan de ambacht en de industrie binnen de sectoren vlees, vis, vegan, maaltijden en snacks. Onze machines worden ontwikkeld om mee te koken, bakken, doseren, mengen, koelen en portioneren. Plus wellen en garen. C o v e r s t o r y : S p a k o F o o d M a c h i n e r y Sinds eind mei beschikken we ook over een prachtige, volledig operationele demonstratieruimte waar klanten onze machines en hun producten kunnen testen. Wij hebben engineers die klanten bijstaan. Hoe kookt een product? Hoe mengt en hoe klontert het? Want hoe een nieuw product of deeg mengt, maakt heel veel uit. Het is één van de moeilijkste dingen die er is. Voor klanten is het fijn dat ze bij ons kunnen testen en daarbij kunnen leunen op de aanwezige expertise van Spako.” EFFICIËNTER PROCES Met de overname door Thomas Waals en Rudolf van den Broek beschikken Spako Food Machinery en Van Bussel Metaaltechniek over een vierkoppige directie. “Ton en Caroline van Bussel opereren nog op de achtergrond bij beide bedrijven, maar het is de bedoeling dat Rudolf en ik het op termijn helemaal overnemen.” De belangrijkste wijziging sinds twee jaar geleden is dat Spako Food Machinery zich nóg nadrukkelijker opwerpt als ‘volwaardige machinebouwer’. “We hebben twee uitstekende jaren achter de rug, maar door corona hebben we nog niet zoveel mensen persoonlijk mogen verwelkomen in Asten. Zodoende hebben we nog niet heel goed naar buiten kunnen communiceren hoe we slagers en vleesverwerkers kunnen ontzorgen. Die tijd is nu aangebroken. Spako is een modern bedrijf, met een moderne (metaal)fabriek erachter en een serviceteam waar je altijd op kunt rekenen.” De hoge mate van kennis, flexibiliteit en leverzekerheid die de samenwerking van Spako met Van Bussel met zich meebrengen, zorgen ervoor dat slagers en vleesverwerkers kunnen rekenen op een projectvoorstel dat naadloos aansluit bij hun behoeften. “Passie voor het vak is de gemene deler van de vertegenwoordigers en vakmensen bij beide bedrijven”, benadrukt Waals. “Goed luisteren naar de klant en een oplossing aandragen die ertoe leidt dat het proces binnen de slagerij of productiefaciliteit veel efficiënter kan verlopen: dat is waar we bij Spako enorm goed in zijn. We kijken heel goed hoe we zaken kunnen verbeteren. Is het nodig dat een slager zes keer op en neer loopt met een normwagen? Hoe kun je een machine inzetten of een opstelling van een productielijn upgraden zodat een lijn efficiënter draait en er minder personeel nodig is? Wij helpen twee verschillende doelgroepen (ambacht en industrie), maar beide klantengroepen zijn gebaat bij automatisering van de dagelijkse processen. Spako is hierin gespecialiseerd. Kosten en return-of- investment zijn altijd doorslaggevende factoren. Ook op die terreinen scoort Spako gewoon heel erg goed!” ▲ ‘Wie een beroep doet op Spako, weet dat hij kan rekenen op een club van zo’n negentig mensen die techniek ademen en weten waarover ze praten’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4