Slagersvak nr2-2020 Online

S l a g e r s V a k n r 2 2 0 2 2 41 vleesconsumptie in Nederland helemaal te verbieden. Maar dat durven ze niet, want ook in hun eigen achterban zijn genoeg mensen die graag een frikadelletje eten bij hun friet. Dat weten ze maar al te goed.” NEDERLANDSE VLEESSECTOR Een sector waarover de meningen nog uiteenlopen, is de Nederlandse vleesindustrie. Als Kamerlid van BBB is Van der Plas geen vertegenwoordiger maar wél een verdediger van de branche. “Dierlijke eiwitten mogen niet weggezet worden als verspilling en vervuiling. Vlees is een bron van hoogwaardige voedingsstoffen en Nederlands vlees is een hoogwaardig voedingsmiddel. Ja, het klopt dat een dier geslacht moet worden en vervolgens opgegeten wordt. En nee, het klopt niet dat je 15.000 liter water nodig hebt voor een kilo biefstuk van Nederlandse bodem. Dat vaak ook nog afkomstig is van een dier dat eerst jaren melk heeft gegeven. Het is belangrijk dat er iemand in de Kamer zit, die een bepaalde framesetting doorbreekt en de feiten benoemt. Vleesschaamte is echt onzin. Overal waar ik kom, worden vegan hapjes geserveerd. Wil je geen vlees eten: prima. Maar ‘dwing’ anderen er niet toe. In het Kamerrestaurant zijn de broodjes kroket het populairst. En het zijn vaak de groenen die de balletjes uit de ketel met soep vissen.” Van der Plas baalt ervan dat vleesexport ‘een vies gemaakt woord is’. “We zijn als Nederland gewoon heel erg goed om veel voedsel te produceren op een kleine oppervlakte. We produceren voor een regio, genaamd Europa. Zoals Texas een regio is in de Verenigde Staten. We roepen hier heel hard dat alles naar Azië gaat, maar wat daar naartoe gaat, zijn meestal de producten die wij hier niet eten, zoals orgaanvlees, koppen, staarten, poten en oren. Producten die anders in de verbrandingsoven gegooid zouden worden, Het hele dier wordt verwaard. Ja, we maken een dier dood voor ons vlees. Maar er is behoefte aan. Onze slachterijen lopen voorop. Dat geldt ook voor de boeren. Natuurlijk word ik er ook wel eens moedeloos van om te roepen hoe goed we het in Nederland doen en dat ik dan weer een filmpje voorbij zie komen waarop een varken wordt geslagen of halflevend wordt gekookt. De Nederlandse vleessector moet streven naar 100% incidentvrij, want 98 procent is nu eenmaal niet goed genoeg”, vindt Van der Plas. “Maar dat is wel wat anders dan een verkeerd beeld creëren van de werkelijkheid. Als ik een filmpje maak van biggetjes in een kadaverton dan levert dat heel vervelend materiaal op. Maar het is ook gewoon zoals de wetgever dicteert. Of kale kippen. Alle kippen verliezen na hun legperiode hun veren. Ook die in de stallen van Ruud Zanders (Kipster, red.). Je kunt alles zwart/wit neerzetten, maar dat doet afbreuk aan hoe fantastisch de Nederlandse vleesindustrie is. Het is nu eenmaal een kwetsbare sector, omdat er met levende dieren wordt gewerkt. Hetzelfde geldt voor veetransport. Als we in Nederland slachthuizen zouden sluiten en vervoerders zouden gaan beperken, verplaatst alles gewoon naar bijvoorbeeld Spanje. Dan zitten de dieren niet anderhalf uur, maar drie tot acht uur in een vrachtauto en is dierenwelzijn niet meer gegarandeerd. We hebben in Nederland geen cowboys. Het zou fijn als de minister dat eens wat vaker hardop zou uitspreken.” En over die vleeslobby: “Van slachthuizen krijg ik weinig lobby-input, af en toe van de LTO. Van Vion heb ik nog nooit een lobbymail gehad, noch zijn ze ooit bij mij op bezoek geweest in de Kamer. In tegenstelling tot de groene lobby, die ons wekelijks bestookt met mails, uitnodigingen en afspraakverzoeken. Slachterij Westfort heb ik recent met de Kamercommissie LNV bezocht op initiatief van de NVWA. Daar konden we ook zien welke dierenwelzijnsmaatregelen Westfort had genomen sinds de nieuwbouw.” Meer informatie via boerburgerbeweging.nl “VLEESSCHAAMTE IS ECHT ONZIN. OVERAL WAAR IK KOM, WORDEN VEGAN HAPJES GESERVEERD. WIL JE GEEN VLEES ETEN: PRIMA. MAAR ‘DWING’ ANDEREN ER NIET TOE” Caroline van der Plas

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4