Slagersvak nr 2 2023 Online

SLAGERSVAK NR 2 2023 21 COVERSTORY: RIVAL FOODS VOLGENDE GENERATIE PLANTBASED PRODUCTEN: ‘QUA BELEVING VERGELIJKBAAR MET DIERLIJK VLEES' Na ruim drie jaar onderzoek en productontwikkeling is Rival Foods toe aan de productie van ‘de volgende generatie plantbased producten’. Oftewel varkenshaas, tonijnsteak, kipfilet en boneless ribs. Maar dan 100% plantaardig. “Door een uniek bereidingsproces zijn we erin geslaagd om plantaardige producten te maken die dezelfde vezel- en vleesachtige textuur hebben als de dierlijke varianten, inclusief bijbehorend mondgevoel, bite en sappigheid”, stelt Birgit Dekkers van Rival Foods. Dekkers is samen met Ernst Breel co-founder van Rival Foods. Het bedrijf is ontstaan als spin-off van het promotieonderzoek dat Dekkers tussen 2014 en 2018 deed op de Wageningen University & Research naar nieuwe technologieën om vleesachtige textuur en structuur ook toe te kunnen passen op plantbased producten. “En dan juist bij plantaardige producten die nog niet bestaan, zoals varkenshaas of een tonijnsteak. Uitgangspunt was en is dat de kenmerken die de consument belangrijk vindt voor spiervleesproducten (mondgevoel, bite, sappigheid et cetera) leiden tot dezelfde beleving in onze plantbased producten”, legt Dekkers uit. Uniek proces, unieke machines Breel heeft een achtergrond in de werkbouwtuigkunde en natuurkunde, en een werkgeschiedenis in de hightech. Om de in een laboratorium gecreëerde plantbased producten op (semi-)industriële schaal te kunnen produceren, bedacht en ontwikkelde Breel zelf de juiste machines. “Vleesvervangers zoals hamburgers, balletjes en worstjes zijn relatief gemakkelijk na te maken, maar dit is echt de volgende generatie plantbased producten”, verzekert Breel. “We waren in staat om de producten met kleinschalige laberatoriumapparatuur te maken in onze proefkeuken. Porties van zo’n Lees verder op de volgende pagina ◄ Birgit Dekkers en Ernst Breel

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4