18 SLAGERSVAK NR 2 2024 SLAGERIJMACHINES ‘DE SNIJMACHINES VAN BERKEL ZIJN GEWOON DE BESTE DIE ER ZIJN’ “Wij hebben altijd gewerkt met de snijmachines van Berkel en zijn daar heel tevreden over”, steekt Wouter van de Veen van wal. “Al zo lang ik me kan herinneren, hebben wij de Berkel-machines in huis. Ik vind het de beste snijmachines die er zijn. Gewoon degelijk, ze draaien altijd en er kan weinig kapot aan gaan. Dat is voor ons het belangrijkste. Sommige snijmachines die we hebben staan, houden het bij wijze van spreken al langer vol dan ik in de slagerij. In ieder geval al twintig jaar. De kwaliteit is gewoon goed. Als je gewend bent om altijd in een Mercedes te rijden, dan blijf je daarbij. Zo werkt het ook met de Berkels. We hebben ook een snijmachine staan van een ander merk, maar ik heb eigenlijk het liefst gewoon Berkel.” Slagerij Van de Veen heeft een collectie van zes Berkel-snijmachines, verdeeld over twee filialen, die essentieel zijn voor hun dagelijkse werkzaamheden. De collectie bestaat uit één snel draaiende machine en vijf langzaam draaiende machines, waarbij de keuze voor de snelheid afhangt van het te snijden product: snel draaiend voor vlees en langzaam draaiend voor vleeswaren. “Niet alle snijmachines zijn in dezelfde uitvoering, maar aan de andere kant lijken ze ook wel weer veel op elkaar”, gaat hij verder. “Je kan er namelijk niet zoveel verschillen in aanbrengen. De machines lijken op elkaar qua ontwerp en functionaliteit, gericht op efficiëntie, minimale snijverliezen en verminderde derving. Een prettig aspect van deze machines is het ingebouwde slijpsysteem, dat met een simpele kwartslag het onderhoudsgemak van de snijbladen verhoogt.” Jaarlijkse onderhoudsbeurt Leverancier Deko Holland zorgt voor het onderhoud van de snijmachines bij Slagerij Van de Veen. “Het onderhoud omvat wekelijkse slijpbeurten – soms zelfs twee keer per week – vanwege het intensieve gebruik van de machines voor het snijden van een flinke hoeveelheid vlees en vleeswaren. Dat slijpen doen we gewoon zelf. Daarnaast zorgt Deko voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt, waarbij een specialist van het bedrijf langskomt om elke machine zorgvuldig na te lopen. Tijdens deze controle worden alle onderdelen geïnspecteerd en waar nodig vervangen, en worden de slijpsteentjes vernieuwd. Deze grondige aanpak garandeert dat elke machine optimaal functioneert. Dat werkt super, want Deko laat de machines elk jaar weer netjes en strak achter.” Bij Slagerij Van de Veen is het de standaard om de hele dag door alles vers af te snijden. Toch staan ze nu voor een strategische overweging: het invoeren van voorsnijden om de efficiëntie te verhogen en de doorstroom, vooral tijdens piekmomenten, te verbeteren. “Het idee achter voorsnijden is dat één persoon zich de hele dag kan wijden aan het snijden bij één machine, wat niet alleen de snelheid maar ook de versheid van de producten ten goede komt. Dit komt doordat producten verser blijven als ze in één keer worden gesneden in plaats van dat ze meerdere keren opnieuw op de snijmachine worden geplaatst. De kunst van het afsnijden speelt ook een belangrijke rol in deze overweging. Voor ambachtelijke slagerijen is de kwaliteit van apparatuur van onschatbare waarde voor het behoud van versheid en efficiëntie. Voor Wouter van de Veen van Slagerij Van de Veen uit Ederveen is dit niet anders. Met een lange geschiedenis van trouw aan Berkel-snijmachines is de slagerij al jarenlang tevreden met de machines die Deko Holland levert. Maar nu staat Van de Veen voor een overweging die de manier waarop ze hun producten snijden en verpakken zou kunnen veranderen. Wouter van de Veen aan het werk met een Berkel-snijmachine
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4