22 SLAGERSVAK NR 2 2025 CHORIZO “Deze stijgende trend plaatst Nederland voor het Consortium in de top 10 van markten qua volume, wat de groeiende strategische relevantie ervan op de wereldwijde exportkaart van het Consortium onderstreept. Momenteel zijn vijf aangesloten bedrijven actief bezig met het labelen van chorizo met het kwaliteitskeurmerk van het Consortium op de Nederlandse markt – een keurmerk dat authenticiteit, oorsprong en kwaliteit garandeert.” Pimentón als uniek ingrediënt Chorizo is niet alleen het meest erkende Spaanse charcuterieproduct in het buitenland, maar ook een toonaangevend product binnen de uitgebreide Spaanse charcuteriefamilie. Het valt op door zijn onmiskenbare rode kleur en krachtige, rokerige smaak, het resultaat van het unieke ingrediënt dat hem onderscheidt: Spaanse pimentón – een traditionele paprika die uitsluitend in Spanje wordt geteeld, gedroogd en gemalen. “Het is dit sleutelelement dat, gecombineerd met knoflook, zout en kwaliteitsvarkensvlees, de Spaanse chorizo zijn identiteit en ziel geeft.” NEDERLAND GROEIMARKT VOOR SPAANSE CHORIZO Spaanse chorizo, een van de meest iconische ambassadeurs van Spanjes rijke culinaire traditie, blijft een solide positie veroveren op de internationale markt. In 2024 is Nederland uitgegroeid tot een van de meest veelbelovende bestemmingen voor dit product dat symbool staat voor Spanje. De chorizo van het label Spaanse Chorizo Consortium heeft hier inmiddels 16.000 kilo bereikt, een stijging van 18,7% ten opzichte van 2023. Het Consortium neemt ons mee in de kenmerken van en de ontwikkelingen in de export van dit Spaanse product. Iberisch varkensvlees Chorizo, traditioneel vervaardigd en met regionale smaaknuances, wordt voornamelijk gemaakt van wit of Iberisch varkensvlees, dat in Spanje wordt geboren, gefokt en geslacht. Het vlees wordt zorgvuldig gehakt en gemengd met kruiden, waarna het mag rusten voordat het in een natuurdarm wordt gestopt. De droog- en rijpingsperiode, die twintig dagen tot enkele maanden kan duren, vindt plaats in koele, droge omgevingen waar luchtcirculatie en luchtvochtigheid nauwgezet worden gecontroleerd. Deze omstandigheden, en de expertise van de charcutiers, zijn cruciaal voor de uiteindelijke textuur, smaak en houdbaarheid van de chorizo. “Elke chorizo met het keurmerk van het Spaanse Chorizo Consortium getuigt van de combinatie van traditie en authenticiteit. De strenge eisen van het Consortium vereisen dat alle productie in Spanje plaatsvindt en dat belangrijke ingrediënten, zoals knoflook en pimentón, een certificaat van gegarandeerde Spaanse oorsprong dragen. Deze strenge normen zijn bedoeld om het unieke karakter en de kwaliteit van het product te beschermen tegen namaak, zodat wat internationale consumenten bereikt, de essentie van Spaans vakmanschap weerspiegelt.”
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4