Slagersvak nr2-2025 Online

38 SLAGERSVAK NR 2 2025 IERS RUNDVLEES IERS RUNDVLEES STIJLVOL IN DE SCHIJNWERPERS Bord Bia – The Irish Food Board promoot Ierse producten. St. Patrick’s Day, de Ierse nationale feestdag, werd dit jaar culinair gevierd met als centraal thema het Iers rundvlees. In tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje in Harderwijk kwamen onder meer de Ierse ambassadeur Ann Derwin en natuurlijk ook topchef Michel van der Kroft aan het woord om de kwaliteit van Iers grasgevoerd rundvlees te benadrukken. Gegeten werd er natuurlijk ook. Laura Crowley, directeur Nederland van Bord Bia – The Irish Food Board heet de aanwezigen welkom en licht de bijzondere locatie toe: “Wij zijn hier bij ’t Nonnetje voor het onder de aandacht brengen van het Ierse rundvlees. De chef van dit restaurant, Michel van der Kroft, is al 12 jaar lid van de Chef’s Irish Beef Club. De aanleiding om dat nu te doen is St. Patrick’s Day, de Ierse nationale feestdag.” Naast Michel, die dit jaar 19 jaar bij ’t Nonnetje is, zijn er ook zes van zijn collega’s aanwezig, waaronder Erik van Loo, ambachtsman van het jaar. Eregast is Ann Derwin, sinds september 2024 in Nederland als ambassadeur voor Ierland. Laura: “Iers rundvlees is heel consistent. Het draagt een lange traditie in zich van zorg, van kennis, van ambacht. Natuurlijk is dat gaandeweg verrijkt door wetenschappelijke input, maar al millennia lang is Iers rundvlees een kwaliteitsproduct. Bij ’t Nonnetje staat Iers rundvlees onder meer in de vorm van tournedos al zeker 15 jaar op de kaart. Fantastisch dat specialisten als Michel kiezen voor de Ierse kwaliteit.” Uitstekende economische relatie Ambassadeur Ann Derwin neemt ons mee in de traditie van St. Patrick’s Day. Haar werk brengt haar naar vele landen en overal merkt zij dat deze dag steeds weer verbindt, waar ter wereld zij ook is: “Onze nationale feestdag wordt wereldwijd door miljoenen Ieren of mensen met een Iers hart gevierd. Het is nu ook een mooie gelegenheid om de sterke band tussen Ierland en Nederland te vieren. Wij herkennen elkaar in onze open houding en de manier waarop we gemakkelijk contact maken. Daarnaast is er een uitstekende economische relatie, met name op het gebied van landbouw en voedingsmiddelen.” Ierland exporteert naast rundvlees ook zuivel, dranken en bewerkte consumentenproducten naar Nederland. Nederland is volgens Bord Bia de vierde exportmarkt voor Iers rundvlees. “57.000 familieboerderijen maken met passie en toewijding deel uit van een extensieve en diervriendelijke productiewijze”, benadrukt Laura. ”Hun runderen grazen minimaal 220 dagen per jaar op weides Michel van der Kroft met zijn beroemde ossenhaas in zijn keuken van ‘t Nonnetje

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4