40 SLAGERSVAK NR 2 2025 SLAGERIJ IN BEELD: SLAGERIJ BUURMAN, GENDT ‘IK VERBETER WEKELIJKS MIJN VAKTECHNISCHE VAARDIGHEDEN’ Het is een maandag, waarop we naar Gendt rijden voor een bezoek aan Slagerij Buurman. Het is ook een dag waarop het rustig is in het Betuwse dorp, want de meeste winkels zijn gesloten. Zo ook de slagerij. Maar eenmaal binnen ‘loop maar achterom’ is er toch bedrijvigheid. De worstenmaker staat worsten te klippen en de voorraden voor de drie vestigingen van Buurman worden voorbereid. Tim Buurman stapte drie jaar geleden in het bedrijf dat zijn ouders inmiddels al dertig jaar runnen en ons bezoek valt in de periode waarin de definitieve en volledige overname zijn beslag zal vinden. Het is een jubileumjaar voor Slagerij Buurman. Vader Wim Buurnan opende, in hetzelfde pand, 30 jaar geleden de winkel met daarachter de worstmakerij, koelcellen en opslag. Zo’n vijftien jaar geleden is de productie- en cateringruimte achter de slagerij volledig vernieuwd. In 2007 nam Buurman senior de slagerij van zijn voormalige werkgever in Huissen over en enkele jaren daarna een slagerij in Bemmel. Van kruiden naar het vlees De productieruimte in Gendt bevat een worstmakerij en ook de verse maaltijden worden er bereid. Ook worden er de voorraden voor alle drie de winkels gemaakt en samengesteld. “Ik ben 30 jaar”, vertelt Tim desgevraagd. “Sinds drie jaar zit ik formeel samen met mijn ouders in het bedrijf, maar ik werk natuurlijk al veel langer in de weekenden en vakanties mee.” Tim bezocht de HAS, waar hij levensmiddelentechnologie studeerde met als specialisatie vleestechnologie met productontwikkeling. Hij werkte bij machinefabriek GEA, bij Ruitenberg Ingredients en bij RAPS kruiden & specerijen. Via RAPS belandde hij toch in de slagerijwereld. “Daardoor ging ik er toch over denken om de slagerij van mijn ouders over te nemen”, vertelt hij. “Inmiddels zijn we drie jaar verder en volop bezig met de overname. Mijn vader is inmiddels met pensioen, maar springt nog regelmating bij.” Tim is zich ervan bewust dat hij niet alle technische vaardigheden van het slagersvak beheerst. Hij rondde onlangs de cursus ‘Bedrijfsleider Vers’ af en deed de training ‘Slager Basis’. “Het is soms wat lastig voor mezelf dat ik niet ervaren ben in basiskennis zoals uitbenen, verdelen en splitsen. Daarvoor deed ik het te weinig. Daarom ben ik nu met de worstmaker begonnen om wekelijks deze vaardigheden te verbeteren. Kijk, toen ik nog jong was, deed ik het werk ook, dus het lukt best. Maar met name voor rundvlees is het goed om dit te doen.” Ondernemer vs. slager Met de overname is Tim zowel ondernemer als slager. Wat hem het meest trekt, is nog lastig te zeggen: “Toen ik hier drie jaar geleden kwam, was ik gewoon een van de medewerkers. Langzaamaan is dit gegroeid naar het ‘ondernemer’ zijn. Dat nam ineens een sprong voorwaarts, toen de energiecrisis ontstond en inkoopprijzen door het dak gingen. Er bleek intern te weinig inzicht dat kon helpen, hoe deze situatie in goede banen te leiden. Mijn vader is de vakslager, mijn moeder deed de administratie en we waren keihard aan het werk om alles af te krijgen. Tegelijkertijd krijg je waarschuwingen over inkoopkosten. Dus we moesten inzichtelijk krijgen wat we voor deze drie winkels aan kosten hadden. Op dat moment was ik bezig met de opleiding ‘Bedrijfsleider Vers’ en ik heb dit vraagstuk kunnen inbrengen en er mijn afstudeeronderzoek van gemaakt. Zo hebben we stap voor stap inzicht gecreëerd in inkoopkosten, productmarges en andere cijfers. Dat heeft een grote positieve impact gehad. We hebben nieuwe inzichten gekregen die ons nu zeker vooruit helpen. Hierdoor ben ik me meer bezig gaan houden met inkoop, prijzen, leveranciers en dus meer richting ondernemerschap.” Goed team In de drie vestigingen gezamenlijk werken 24 mensen. Vakbekwame mensen, volgens Tim. De vestigingen in Huissen en Bemmel worden gerund door twee ervaren vakslagers, Menno Braun (Huissen) en Maarten Verburgh (Bemmel), die de winkels zelfstandig draaien. “Maarten werkt al 12,5 jaar bij ons en hij heeft, samen met zijn team, de slagerij in Bemmel gemaakt tot wat er nu staat. Hij is enorm kritisch op de producten en wil dat zijn klanten het beste krijgen. Zowel Maarten en Menno als de worstenmaker (Bart) komen ook met ideeën voor nieuwe producten. We vormen een mooi familiebedrijf vol vakmanschap en mensen met jarenlange ervaring. In Gendt zijn dat Hylke, Pierre en Marcel, die actief met nieuwe ideeën komen. Marcel werkt al 25 jaar bij ons.”
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4