Slagersvak Nr 3-2021 Online

s l a g e r s v a k n r 3 2 0 2 1 19 de boer loopt verhoudingsgewijs ook veel minder financieel risico. Doordat wij de volledige korte keten beheren, kunnen we de kwaliteit garanderen”, vertelt Tobben. “Wij zijn een erkend streekproduct en werken volgens de voorwaarden die daar aan gesteld worden. Zo liggen alle boerderijen in Limburg en zijn alle biggen geboren in Limburg. In Limburg is helaas geen slachthuis meer waardoor we net over de provinciegrens heen moeten voor het dichtstbijzijnde, kleinschalige slachthuis dat voldoet aan de eisen die wij eraan stellen. Want zelfs na transport vinden wij het belangrijk dat de varkens nog een dag kunnen uitlopen. We willen echt zo min mogelijk stress voor onze dieren. Dat begint in de kraamtijd en eindigt bij de slacht.” NIET ZONDER SLAG OF STOOT De groei van Livar is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen, weet Tobben. “Tegenwoordig vraagt de consument direct aan de slager wat de herkomst van de dieren is, maar toen we in 1999 begonnen, verkochten we de eerste maand niets en de tweede maand het dubbele”, vertelt Tobben met enig gevoel voor humor. “Om het Livar-vlees voor het voetlicht te brengen, nodigde De Rond meester-kok René Brienen van sterrenrestaurant ‘Brienen aan de Maas’ uit voor een proeverij. Die geraakte meteen in vervoering van de smaak en kwaliteit en is het vlees gaan gebruiken voor zijn gerechten. Een soort van influencer-avant- le-lettre, zeg maar. Vanuit de gastronomie volgden de slagerijen. Inmiddels leveren we hoofdzakelijk aan restaurants en slagerijen, maar iedereen die ons kwaliteitsvlees wil verkopen, moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Natuurlijk mag er geld verdiend worden, maar het onderschrijven van onze filosofie is erg belangrijk. Het vlees mag ook niet verkocht worden zonder dat een slager onze stallen zelf heeft bezocht en aantoont dat hij of zij dierenwelzijn, transparantie en duurzaamheid zelf hoog in het vaandel heeft staan.” Livar is toe aan een volgende stap. “Inmiddels zijn we een pilot begonnen met een zevental slagerijen die gecertificeerd partner worden van Livar en alleen ons varkensvlees gaan verkopen. In ruil voor dit partnership kunnen zij rekenen op volledige ondersteuning, ook qua marketing. Om die transparantie zichtbaar te maken, gaan we camera’s plaatsen in onze stallen, zodat slagers in hun eigen winkel live beelden kunnen tonen van de scharrelende varkens. De slager kan zich onderscheiden met Livar. Daar helpen wij de ondernemer graag bij.” Meer informatie: Livar BV, tel +31 (0)88-548 27 83 , info@livar.nl | www.livar.nl ‘Alles staat hier in het teken van rust en een stressvrij leven.’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4