Slagersvak Nr 3-2021 Online

s l a g e r s v a k n r 3 2 0 2 1 36 V l e e s e n v l e e s w a r e n Wild is het ultieme scharrelvlees, dat past in de trend om te kiezen voor duurzaam voedsel. We spreken hier alleen over vrij wild, wild afkomstig uit de vrije natuur. Tijdens hun leven hebben wilde dieren het beduidend beter dan dieren van de intensieve veehouderij. Ze kunnen hun natuurlijk gedrag vertonen. Ze kunnen zich vrij bewegen en jongen krijgen. Het vlees van wild heeft veel meer smaak. Het dier heeft in de vrije natuur geleefd, zelf voedsel verzameld en vooral veel bewogen. Het vlees is daardoor prachtig dieprood, beter doorbloed en zodoende voller van smaak. Daarnaast zoekt wild zijn voedsel zelf en wordt niet bijgevoerd. Voor de productie van veevoer is kunstmest nodig en dat draagt bij aan de broeikasgasemissie. Hier scoort wild op het punt van energiegebruik beter dan vlees van vergelijkbare dieren uit de veehouderij. Vlees uit het wild scoort goed op mest. De mest van het dier wordt op een natuurlijke manier verspreid op het land en komt in de kringloop terecht. Er is geen sprake van overbemesting of mestoverschot. RUIG: ‘ALLEEN WILD IS ÉCHT DUURZAAM’ AL JAREN LEZEN WE: VLEES MOET DUURZAMER. DIERENWELZIJN, MILIEU EN FOODMILES WORDEN JAAR NA JAAR BELANGRIJKER. MAAR HOE COMBINEER JE DEZE DRIE PIJLERS MET ELKAAR? HET ANTWOORD IS SIMPEL: KIES VOOR ECHT WILD UIT DE VRIJE NATUUR VAN EUROPA. HET KWALITEITSLABEL JAGERSTROTS, DAT WORDT GEVOERD DOOR FAMILIEBEDRIJF KONINKLIJKE RUIG, GARANDEERT NAAR EIGEN ZEGGEN HET BESTE VLEES MET OPTIMALE DUURZAAMHEID. “ONS WILD HEEFT EEN VRIJ LEVEN IN DE NATUUR GEHAD, VEEL BEWOGEN, ZELF VOEDSEL BIJ ELKAAR GESPROKKELD EN VOOR NAGESLACHT GEZORGD. DIT ZORGT VOOR EEN BIJZONDERE SMAAKBELEVING.” NATUURLIJK PRODUCT De typische smaak van wild komt ook omdat de dieren eten wat de natuur ze biedt. De smaak van het dieet van de dieren proef je terug. Noten, bessen, jonge grassen: voor wild is het allemaal beschikbaar. Dat geeft de herkenbare wildsmaak. De smaak van wild laat zich omschrijven als verfijnd en culinair. Het vlees heeft dan ook niet veel meer nodig dan wat peper en zout. Zware sauzen en uitgesproken kruiden en specerijen zijn nergens voor nodig. Combineer het liever met pure, natuurlijke smaken. De jacht is tevens van groot belang om de natuur te beschermen. Een overschot aan wilde dieren veroorzaakt schade aan bossen en vegetatie. Daarnaast voorkomt de jacht schade aan populaties van prooidieren. Wild als het everzwijn eet naast bessen en noten namelijk ook kleine knaagdieren. De balans behouden is zeer belangrijk voor onze natuur.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4