Slagersvak nr3 2022 Online

Sl a g e r sVa k n r 3 2 0 2 2 3 Ik ben een groot liefhebber van De Speld. Dit online platform neemt op satirische wijze het nieuws op de hak. Dus toen ik begin september de kop ‘Haarlem wil geen vleesreclames meer in de openbare ruimte’ voorbij zag komen in mijn tijdlijn, dacht ik dat De Speld opnieuw wat had gevonden om de draak mee te steken. Bij het openen van het bericht, verging me het lachen al snel. Niet De Speld maar een pagina van de NOS opende zich op mijn beeldscherm, waarna ik met grote verbazing begon te lezen. Als het aan GroenLinks-raadslid Ziggy Klazes ligt, stopt de gemeente Haarlem per 2024 met vleesreclames in de openbare ruimte, zoals abri’s en reclameborden langs de weg. Klazes noemt het ‘belangrijk dat het gebeurt’. Want, zo stelt ze: “De veehouderij en bio-industrie zijn net zo schadelijk als vliegreizen.” De gemeente Haarlem heeft zich bereid getoond om werk te maken van haar motie, die onder meer dus slagers verbiedt hun producten te promoten. Dat mag gerust opmerkelijk genoemd worden. Juist vanwege het knappe staaltje fakenews dat voor de beargumentering van dit besluit is gebruikt. In de achtertuin van Haarlem (lees: Schiphol) landt elke vijf minuten een vliegtuig. De CO2-uitstoot van een retourtje Griekenland staat gelijk aan het één jaar lang eten van één kilo varkensvlees per passagier per dag. Vermenigvuldig dat maar eens met 300 (gemiddeld aantal stoelen per vlucht) x 1.221 vluchten per dag (of 445.665 vluchten per jaar), die vaak nog veel verder gaan dan Griekenland. U hoeft geen wiskundige te zijn om te weten dat die vergelijking dus volledig mank gaat! Dat Klazes bij haar eigen achterban punten scoort, is nog tot daar aan toe. Erger is dat zij een gretig gemeentebestuur aan haar zijde vindt. Minder gretig waren Klazes en de gemeente Haarlem overigens op mijn vragen welke auto ze rijdt, hoe vaak ze het afgelopen jaar op vliegvakantie is geweest en welke bedrijfsauto’s de wethouders van de gemeente Haarlem rijden. Transparantie is blijkbaar iets dat alleen van de vleessector geëist mag worden… NEDERLAND VLEESLAND De berichtgeving op NOS.nl, overgenomen uit dagblad Trouw, viel toevallig samen met de lancering van Nederland Vleesland. Het voornemen van de gemeente Haarlem – nog los van juridische haalbaarheid in verband met de inbreuk op de vrijheid van meningsuiting – maakt de noodzaak van Nederland Vleesland nog maar eens pijnlijk duidelijk. Na zich jaren onttrokken te hebben aan het publieke én politieke debat weet de vleessector dat een krachtige tegengeluid noodzakelijk is om de (flinke) achterstand op het gebied van consumentenvertrouwen, perceptie en feitenkennis in te lopen. Volgens de ketenpartners achter Nederland Vleesland is het de sector menens. “Door de eenzijdige inbreng van Ngo’s is een onterecht negatief beeld ontstaan over vee en vlees in ons land. Het is de voedingsbodem gebleken voor hele en halve onwaarheden en dat het zover is gekomen, dat verwijt ik onszelf. En dat gaat vanaf nu veranderen”, vertelt Laurens Hoedemaker van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (lees ook pagina 10 en 11 in deze uitgave). Daarbij is mogelijk een mooie rol weggelegd voor u als slager. U staat dagelijks in contact met de consument. Juist u kunt het verhaal over de eerlijke herkomst van uw producten en de mooie en veilige manier waarop ons vlees wordt geproduceerd, gemakkelijk overbrengen. Dit draagt bij aan een betere beeldvorming van een branche die tijdens de coronacrisis nog als ‘essentieel’ werd bestempeld. Blijkbaar vergeten we snel. Veel wijsheid en leesplezier gewenst. Co l o f o n e n De Vi s i e Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift SlagersVak m.schwillens@gpmedia.nl De Visie “HET VOORNEMEN VAN DE GEMEENTE HAARLEM OM VLEESRECLAMES IN DE OPENBARE TE RUIMTE TE BANNEN, MAAKT DE NOODZAAK VAN NEDERLAND VLEESLAND NOG MAAR EENS PIJNLIJK DUIDELIJK” Vaktijdschrift voor de totale slagersbranche Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.slagersvak.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sabine Weller (redacteur) s.weller@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Emiel Bruning e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift SlagersVak heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 24,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2022 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. SlagersVak besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. COVERSTORY UNILEVER FOOD SOLUTIONS INSPIREERT EN ONDERSTEUNT MET VERBLUFFEND EENVOUDIGE RECEPTEN slagersvak Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (2590-082X) Va k t i j d s c h r i f t vo o r d e t o t a l e s l a g e r s b r an c h e | S e p t emb e r 2 0 2 2 | 3 e j a a r gang no . 3 Special SLAVAKTO 2022

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4