Slagersvak nr 3 2023 Online

SLAGERSVAK NR 3 2023 47 DUURZAAMHEID EN VOEDSELVERSPILLING Veel maaltijdproducenten zijn geïnteresseerd in duidelijkheid over de hoeveelheid voedselverspilling thuis versus de hoeveelheid voedselverspilling bij de producent, als het om dezelfde maaltijd en portie gaat. Naast voedselverspilling speelt ook de verpakking een belangrijke rol in de duurzaamheid. Daarom is het van belang om (voedsel)product en verpakking niet los van elkaar te zien, maar integraal naar productverpakkingscombinaties te kijken. Manou en Luka beantwoorden in hun onderzoek de vraag: ‘Wat is de integrale vergelijking op het gebied van duurzaamheid tussen koelverse kant-en-klaar maaltijden en verse thuisbereide maaltijden als er gekeken wordt naar voedselverspilling bij thuisbereide maaltijden, circulariteit, trends, logistiek, verpakking, productie, verbruik en gemak?’ Om antwoord te kunnen geven op de centrale vraag hebben de studenten een kwalitatief onderzoek opgesteld. De studenten hebben literatuuronderzoek gedaan naar de voedselverspilling bij de consumenten en zijn er diverse analyses uitgevoerd op basis van duurzaamheid, trends, logistiek, verbruik en verpakkingen. Ook hebben zij gesproken met consortiumpartners waaronder kant-en-klaarmaaltijdproducent en met een producent van verpakkingsmaterialen. Tot slot hebben Manou en Luka een consumentenanalyse uitgevoerd. De resultaten en conclusie Voedselverspilling bij thuisbereide maaltijden is onderzocht in vergelijking met voorverpakte kant-en-klaar maaltijden. Uit de resultaten blijkt dat de kant-en-klaar maaltijden duurzamer zijn vanuit het perspectief van voedselverspilling. De producenten van deze maaltijden kopen namelijk halffabricaten in van groenten en fruit, waardoor er geen verspilling is van schillen. Deze schillen worden gebruikt voor dierenvoeding en mest. Manou licht toe: “Bij het bereiden van verse thuisbereide maaltijden moet de consument vaak grotere hoeveelheden ingrediënten inkopen, wat kan leiden tot meer verspilling. Echter zou kunnen worden gekookt voor meerdere personen met de overgebleven ingrediënten, waardoor de verspilling kan worden verminderd.” VOORVERPAKTE KANT-EN-KLAARMAALTIJDEN DUURZAMER DAN VERSE THUISBEREIDE MAALTIJDEN? Uit eerdere onderzoeken blijkt dat tussen de 3% en 5% van de voedselverspilling bij kant-en-klaarmaaltijden plaatsvindt bij de producent en consument. Bij thuisbereide maaltijden wordt naar beide schakels gekeken, en daaruit is gebleken dat 38% van de ingekochte ingrediënten wordt verspild. Ook is gekeken naar de verpakking van beide soorten maaltijden. Koelverse kant-en-klaar maaltijden hebben een aluminium tray, topseal folie en kartonnen sleeve als verpakking, terwijl thuisbereide maaltijden meer verschillende materialen gebruiken, zoals PP folie flowpacks, PET sealtray met topseal, sachets en drankkartons. De studenten vertellen: “Recyclebaarheid van de verpakkingen is belangrijk voor duurzaamheid. Aluminium en glas zijn goed te recyclen zonder kwaliteitsverlies, terwijl kunststof (PET trays) meerdere keren kan worden gerecycled maar minder bestand is tegen slechte recycling. Karton kan 6 tot 7 keer worden gerecycled voordat het niet meer bruikbaar is. Drankenkartons en folies zijn minder goed te recyclen. Op basis van deze bevindingen hebben wij geconcludeerd dat koelverse kant-en-klaar maaltijden duurzamer zijn dan verse thuisbereide maaltijden, zowel wat betreft voedselverspilling als verpakking”, aldus Manou en Luka. Meer informatie via www.projectgoedverpakt.nl Binnen het onderzoeksproject Goed verpakt, hebben HAS-studenten Manou Reintjens en Luka Scholtz een vergelijking gemaakt op het gebied van duurzaamheid tussen koelverse kant-en-klaar maaltijden en verse thuisbereide maaltijden. Welke optie is duurzamer op het gebied van verpakken, voedselverspilling en verbruik?

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4