Slagersvak nr3-2024 Online

12 SLAGERSVAK NR 3 2024 VAKBEURS FOODSPECIALITEITEN kerk: vanaf 2024 wordt Slavakto geïntegreerd in Vakbeurs Foodspecialiteiten Nederland. Dat betekent dat slagers weer jaarlijks een beurs op de agenda kunnen noteren. Na het wegvallen van de Noordelijke Slagers Manifestatie en VASbeurs, kan de slager vanaf nu elk jaar rekenen op een allesomvattende beurs om leveranciers te ontmoeten en inkopen te doen voor hun winkel. Als directeur van Stichting Foodspecialiteiten Nederland is Rick trots op de nieuwe samenwerking. “Wij delen de visie dat versondernemers steeds verder onder druk komen te staan”, zegt Rick terwijl hij Marian aankijkt. “Het toekomstbestendig maken van het verdienmodel wordt steeds lastiger. Enerzijds door een gebrek aan personeel en opvolging, anderzijds door de klant die steeds veeleisender wordt. Men wil niet altijd meer van winkel naar winkel rijden, maar gaat liever naar een one-stop-shop. Als je dat doortrekt naar de beurzen, kun je eigenlijk hetzelfde zeggen. Dus vroegen we onszelf af: wat voor moois kan er ontstaan als we samen verder gaan? Voor de slager, maar ook voor andere versspecialisten, kan dit een mooie kruisbestuiving opleveren. Als verschillende disciplines elkaar op dezelfde beurs ontmoeten, kunnen er bijzondere samenwerkingen ontstaan. Wij willen daar graag een platform voor bieden en dus zijn we samen met de organisatie van Slavakto naar de tekentafel gegaan.” Interesse in charcuterie groeit Versspecialisten omarmen vleeswaren steeds meer in hun assortiment, een trend die volgens Rick al enige tijd gaande is. Het was voor Stichting Foodspecialiteite Nederland de reden om dit jaar ook de prijs voor de ‘Beste Foodspecialist Charcuterie’ in het leven te roepen. “Daarvan hebben we geleerd dat steeds meer versspecialisten met vlees aan de slag willen gaan, maar dat ze nog niet goed weten hoe ze dat moeten aanpakken. Daar ligt dus een mooie uitdaging. Versspecialisten zullen de productgroep beter moeten leren kennen, goede leveranciers zien te vinden en leren deze producten te presenteren in de winkel. Vakbeurs Foodspecialiteiten is daar, nu meer dan ooit, de perfecte inspiratiebron voor. Op de vakbeurs kunnen ze leren van de meesters zelf en informatie inwinnen. Zo komen ze erachter dat ze niet een boterhamworst in de etalage moeten leggen, maar juist die ene heerlijke mortadella uit Italië moeten laten proeven aan hun klanten.” “Ondernemers moeten meer contact zoeken met hun lokale collega’s”, voegt Rick toe. “Ga in elkaars keuken kijken en probeer elkaar te versterken. In de winkel hebben ze het vaak goed voor elkaar, maar het gehele winkelgebied is belangrijk om klanten aan te trekken. Versondernemers die lokaal goed samenwerken en samen initiatieven starten, profiteren daarvan.” Wat gaat er veranderen? De samenwerking van Slavakto en Vakbeurs Foodspecialiteiten brengt wel wat veranderingen met zich mee, vooral voor de slager. Vaste bezoekers van Vakbeurs Foodspecialiteiten zullen op de voor hen bekende beursvloer uiteraard nieuwe exposanten en producten zien. Voor de slager verandert niet alleen de beurslocatie – de navigatie kan vanaf nu ieder jaar ingesteld worden op Expo Houten – maar ook het beursaanbod is in één klap een stuk breder geworden met leveranciers van onder andere noten, kaas, wijn, brood en chocolade. “Het mooie is dat we weer naar een jaarlijkse vakbeurs gaan, centraal in het land en met een ontzettend groot aanbod. Dat is voor onze slagersbranche een grote plus”, weet Marian. Marian Lemsom (Slavakto) en Rick Brantenaar (Stichting Foodspecialiteiten)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4